Támogatott tartalom

10 dolog, ami nem hiányozhat egy jól sikerült falunapról

Mostanában, már majdnem minden településen tartanak falunapot, fontos helyi ünnep a falu lakói számára, hiszen nem nagyon van alkalom arra, hogy napi rohanásban beszélgessenek egymással. 

Természetesen a falunapok megszervezése nem kis feladat, jó lenne egy napba sűríteni az értékeket, a szórakozást, a vidámságot. Legyen a fiataloké, de természetesen az időseké is, de a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, játékokkal, élményekkel fűszerezve.

Mi az ami nem hiányozhat egy falunapról sem?

A továbbiakban ezeket az apróságokat soroljuk fel.

1. A délelőtti sportversenyek

Általában reggel a falunap kezdetekor sport feladatokkal indítanak a szervezők, ilyenkor kezdik a gyerekek a kispályás focit, tekebajnokságot, tollaslabdaversenyt, esetleg ha van rá lehetőség az asztalitenisz bajnokságot.

Közben az elkészült és az átadását váró eseményeket is megejtik, mint például, kerékpárút, könyvtár, integrált közösségi terek, akadálymentesített közösségi helyiségek stb. Ezek után hivatalosan is meg szokták nyitni a falunapot a Polgármester köszöntésével.

2. Kiállítások megnyitása

Általában a faluban lakók valamilyen kézműves tevékenységével készült termékek bemutatása kiállítás formájában, mint hímzés, varrás, fonás, kötés, makramé, faragás stb.

3. Közösségi ebéd

Készülhet akár főzőversenyként vagy nagy üstben történő kinti ebédkészítés formájában, amiből a falu minden lakosa ingyenes ebédjegy formájában fog részesedni. Aki nem tud megjelenni az ismerősök, szomszédok haza is szállítják neki az ebédet.

4. Rendőrségi, tűzoltósági, mentős, önkéntes tűzoltók bemutatkozása

Általában a gyerekek számára történő bemutatkozása a közösségi feladatokat ellátó szervezetek részéről, beülhetnek az autókba, szirénázhatnak, stb. Megismerkedhetnek a gyerekek ezeknek a munkáknak a titkaival, kedvet kaphatnak, hogy a továbbtanulás során ezeket a szakmákat részesítsék előnyben.

5. Egyesületek bemutatkozása

Itt többnyire a gyerekek iskolai szakköri tevékenységeinek eredményei kerülnek bemutatásra, mint társastánc, néptánc, aerobik, zenei együttesek.

6. Helyi nyugdíjas klub és meghívott testvér falvak nyugdíjasainak bemutatója

A helyben működő nyugdíjas klub készül, valamilyen ünnepi bemutatóval lehet az néptánc, éneklés, zene, versmondás, stb. Az általuk meghívott testvér falvak nyugdíjasai szintén bemutatják a műsoraikat.

7. Focimeccs

Közben a focipályán barátságos mérkőzés zajlik.

8. Eredményhirdetés

A gyerekek reggel lezajlott asztalitenisz, teke, labdarúgás sportversenyek eredményhirdetése és a nyeremények átadása.

9. Meghívott vendég sztár fellépése

Minden falunapra a lehetőségekhez képest, meghívnak egy ismert énekest, zenészt, aki néhány dalával belekiált a falu csendjébe, így azok is hallgathatják akik el sem mentek a koncertre.

10. Meghívott zenekar koncertje, bállal együtt

Általában egy környékbeli neves zenekar meghívása, hogy az esti mulatozás és tánc zárja a falunap eseményeit. Többnyire hajnalig tart. Minden valamire való falunapon kínálnak fagylaltot, vattacukrot és kürtőskalácsot is van, hogy lehet kapni. A kürtőskalács készítő gép ára az Anvalor webáruházban megtekinthető, és szükség esetén megrendelhető.

Összegezve

A falunap olyan közösségi esemény, amely összehozza a település minden lakóját, megismerkedés, barátkozás céljából. Az újonnan a faluba költözött emberek, itt megismerkedhetnek a település régebbi lakóival.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.