Támogatott tartalom

10 fenyőféle, amely alkalmas karácsonyfának is

Hamarosan karácsonyfát fogunk választani az ünnepre. A fenyők több faját ismerjük, a jól bevált fajoktól a legkülönlegesebbekig. Sokan megvásárolják az első útjukba kerülőt, mások hetekig tervezik melyik újdonság legyen a házuk, lakásuk dísze karácsonykor.

Szerencsére karácsonyfa értékesítése számos helyen zajlik, hiszen manapság akár online is megrendelheted. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a fajtákat, amik alkalmasak karácsonyfának.

1. Fraser-jegenyefenyő (Abies fraseri)

Tökéletes karácsonyfa formájúra nőnek, de ehhez folyamatosan vízre van szükségük. Ágaik ritkán helyezkednek el, puha, ezüstös zöld 2,5 cm hosszú tűleveleik vannak. Az ágak erősek így a nehéz díszeket is elbírják, könnyen lehet díszíteni ezt a fajt, tűleveleit sokáig megtartja.

2. Nemes jegenyefenyő (Abies procera)

Sötétzöld fenyőfaj, hasonlóan a Fraser-jegenyefenyőhöz erős, szellősen növő ágakkal rendelkeznek, szép az ág formájuk. Tűlevelei nem túl hegyesek, ezek a fák könnyen díszíthetők.

3. Ezüstfenyő vagy szúrós luc (Picea pungens)

Ha szereted a kéket ezt a fenyőt válaszd! Jellegzetes ismertetőjegye kékes levélzete, ami néha ezüstös árnyalatú. Szép kúp formájú alakja és erős ágai vannak.

4. Kaukázusi jegenye vagy Nordmann fenyő

A fényes zöld, kifelé ívelő levelek fonákán két fehér csík húzódik végig gázcserenyílásokkal és viasz pöttyökkel. Húsz-harminc méter magasra növő, tömött kúpos koronájú fenyőféle. Enyhén felálló ágai vannak, levelei félkörben, kefeszerűen állnak, megdörzsölve citrom illatúak.

5. Balzsamfenyő (Abies balsamea)

A balzsamfenyő sötétzöld színű, rugalmas ágakkal. Éppen ezért nem bírja el a nehezebb díszeket. Mutatós formájú, kellemes fenyőillatú sokáig fennmaradó tűlevelekkel.

6. Kolorádói jegenyefenyő (Abies concolor)

Ez a legjobb karácsonyfa jelölt fenyő. Szép formájú, kellemes illatú, tűlevelei sokáig fennmaradnak. Tűlevelei hegyesek, eleinte kékeszöldek később zöld színűek lesznek a fa korosodásával.

7. Simafenyő (Pinus strobus)

Észak-Amerikában őshonos fenyőfaj. Ágai kecsesek, tű levelei hosszúak és puhák ezért nehéz díszíteni. Jó vízellátással sokáig megmaradnak.

8. Közönséges duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii)

Puha, világoszöld levelei miatt ideális karácsonyfának. Lehetőleg frissen vágottat érdemes választani.

9. Közönséges lucfenyő (Picea abies)

A hagyományos karácsonyfa. Nagyon szép színű, de tűlevelei gyorsan lehullanak ezért érdemes közvetlenül az ünnep előtt frissen vágva beszerezni.

10. Erdeifenyő (Pinus sylvestris)

Hegyes tűlevelei miatt nehezen díszíthető, cserébe még a fa kiszáradása után sem dobja le a tűleveleit. Ágazata csak nehezíti a díszítését.

Összegezve: Lehet hát választani, mindenkinek akad kedvére való fenyőfa a karácsonyfához. Gondolkodni az esetleges karácsonyfa beszerzési helyekről érdemes. Lehetőség szerint a körülbelüli méretet sem árt tudni, attól függően mekkora karácsonyfát tudunk elhelyezni az otthonunkban.

Ha konténeres fenyő fát vásárolunk karácsonyfának, lehetőség szerint 10 napnál többet ne tartsuk a lakásban mert nem bírja a meleg, száraz levegőt. Kiültetésig tegyük szabad levegőre és a fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe. Így még a környezetünknek is jót teszünk egy fa elültetésével.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.