Mozaik

4+1 víztakarékossági tipp a ház körül

Az átlagot tekintve csak Magyarországon egy nap 150 liter vizet használunk el fejenként. Ebbe beletartozik például a főzés, a zuhanyzás, a WC használata, a mosás és mosogatás is. Ez a szám nem kevés, ráadásul alapvetően a fele is bőven elég lenne a napi szükségletek gond nélküli fedezésére, ha egy kicsit odafigyelnénk.

Összeszedtünk néhány víztakarékossági tippet, amelyek segítségével nem csak a környezetért tehet sokat, de pénztárcája is vastagabb maradhat. Íme 4+1 hasznos tanács, amelyek hozzájárulnak a mindennapi vízspóroláshoz.

1. Ne hagyja elcsepegni a vizet!

Ha van csepegő csap a lakásban, akkor annak megjavítását semmiképpen ne halogassa, ugyanis így észrevétlenül akár 5-15 liter víz is kárba mehet naponta. Ennek megakadályozásához sokszor elég egy alátét csere, amely minimális költség, mégis sokat spórolhat vele.

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a WC tartályokat is, ugyanis a legkisebb szivárgás is meglátszik a vízszámlán. Így mindig biztos lehet abban, hogy nem költ feleslegesen vízdíjra.

2. Ne folyassa feleslegesen a vizet!

Az alapvető jó tanácsok ezzel kapcsolatban szinte mindennaposak. Zárjuk el a vizet fogmosás közben, ne folyjon a csap amíg szappanozzuk a kezünket és borotválkozásnál sincs szükség folyamatos vízsugárra. Sőt, amíg nem melegszik be a zuhanyból folyó víz, érdemes összegyűjteni azt a virágok locsolására.

Ezeknek az apróságoknak a betartása valóban nagyon fontos a víztakarékosság szempontjából, azonban mindez nem merül ki ennyiben. A fürdőszoba felszerelése során érdemes olyan szerkezeteket és kiegészítőket választani, amelyek önmagukban is szolgálják az efféle takarékosságot.

Ilyenek például az elektromos csaptelepek, amelyek között léteznek olyanok, melyek 5 perc állandó használat után automatikusan leállnak, de kaphatóak olyan verziók is, melyek csak néhány másodpercig üzemelnek, ha nem érzékelnek újabb mozgást a csap alatt. Mindezek mellett kaphatók olyan elektromos csaptelepek is, melyeken egyénileg be lehet állítani, hogy pontosan mennyi ideig és milyen hőmérsékletű vizet adjanak ki.

Szintén kifizetődő beruházás lehet egy zuhanyrendszer termosztátos csapteleppel, amely a beleépített betétnek hála, állandó vízhőmérsékletet biztosít. Emellett nem mehetünk el szó nélkül a WC tartályok mellett sem, amelyek ha dupla gombos panellel vannak felszerelve, akkor bizonyos esetekben a kevesebb vizet igénylő kis öblítés funkció használatát is lehetővé teszik.

Mindehhez természetesen szükség van arra, hogy megbízható helyről vásároljon, szakemberektől. Így érdemes szétnéznie a Gépészcentrum webáruházban.

3. Apró praktikák a konyhában

Számos olyan apró praktika létezik, amelyek mindegyike sokat tesz hozzá a víztakarékossághoz. Például ha fedőt tesz az edényekre főzéskor, akkor kevesebb vízpárolgással jár a művelet, továbbá az étel is hamarabb elkészül, és több tápanyag marad benne.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a mosogatógépet és a mosógépet mindig töltse tele, ez ugyanis kevesebb vizet igényel, mint két adag kimosása.

Szintén fontos a mérték a vízforralók esetén is. Ha nem tölti túl, akkor az energiafelhasználás a harmadával csökkenthető.

4. A kertben is fontos a víztakarékosság!

Nem csak a házban, de azon kívül is fontos odafigyelni a vízzel való spórolásra. Válasszon szárazságtűrő növényeket, így kevesebbet kell öntöznie nyáron. Emellett amennyiben slagot használ, érdemes rácsatlakoztatni ez szórófejet, amely segítségével akár felére is csökkenthető az elhasznált víz mennyisége. Ha van rá lehetősége, gyűjtse össze az esővizet, ez ugyanis kiváló lehet a növények vízzel való ellátásához.

+1. Legyen résen!

Végezetül egy jó tanács. Érdemes gyakran leolvasni a vízórát és figyelemmel kísérni az aktuális állását, ugyanis így hamar fény derülhet arra, ha valahol „szökik a víz”. Ha például csöpög valamelyik csap vagy szivárog a víz a WC tartályból, annak nyoma lesz a leolvasott értékeken is.

Ha a fentiek közül csupán néhány apróságot megfogad, évente több száz liter vizet megspórolhat, amiért a bolygó hálás lesz, az Ön pénztárcája pedig minden hónapban vastagabb marad.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.

Kedves Látogató! Tájékoztatunk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk.