Tudástár

6 fontos kerti munka a téli időszakban

Azt gondolhatjuk, hogy télen nincs igazán teendő a kertben, pedig az igazán gondos kertészek télen sem pihennek hiszen ilyenkor van ideje a tervezésnek. Ilyenkor alapozhatjuk meg a tavaszi, nyári kertet, foglalkozhatunk a növényvédelemmel.

Ha olyan az idő ültethetünk is, ha nem fagyott a talaj. Szerencsére a szerszámgép és mezőgazdasági gép webáruház kínálata segít abban, hogy egyik munka se tartson túl sokáig. Mutatjuk a legfontosabb feladatokat!

1. Szerszámok rendbetétele

Alaposan tisztítsuk meg a szerszámokat, cseréljük ki a lötyögő nyeleket, húzzuk meg a csavarokat. A vágó eszközöket élesítsük meg, hiszen nem mindegy ha metsszünk velük, hogy a vágott felületen a kórokozók bejuthatnak-e a vágás felszínén a növénybe.

2. A karácsonyfa

Karácsonyra választhatunk kiültethető konténeres fenyőt is. Ha lehet, csak közvetlenül az ünnepre vigyük be a házba, és minél rövidebb ideig legyen a lakásban. A fenyők szereti a hideget, a csapadékot, de a lakás száraz, fűtött levegőjét nem bírják.

3. A zöldségek tárolása

Célunk, hogy a megtermelt zöldséget és gyümölcsöt el tudjuk tárolni télire úgy, hogy minél tovább egészségesebbek maradjanak, hiszen azért termeltük azokat, hogy csökkentsük a téli zöldség és gyümölcs vásárlásunkat.

Az eltartható növények közé tartozik a burgonya, sárgarépa, petrezselyem, káposzta, bab, hagyma, fokhagyma, sütőtök, alma, körte, birs.

Mindent amit eltárolunk alaposan át kell nézni mielőtt a tárolóhelyre kerül. A  sérült zöldségek ugyanis el fognak rothadni és a többit is tönkreteszik. Az ünnepek utáni csendesebb időszakban van időnk megrendelni a zöldség- és virágmagokat.

Megtervezni az ültetési sorrendet, a növény szomszédokat kitalálni, akkor is, ha tavaly nem mindent  sikerült olyan mennyiségben és minőségben termeszteni, ahogy szerettük volna. Online katalógusból, és papír alapúból is választhatunk, vagy elmehetünk kertészetekbe, szakboltokba is körülnézni. Ne halasszuk az utolsó pillanatra a magok megvásárlását.

4. Metszés

Metszeni lehet már a tél közepén, főleg ha nagy a területünk, de -5 fok alatt nem szabad nekiállni. Ebben az időszakban metsszük a szőlőt, az őszi málnát, fügét, lilaakácot is. Amikor kicsit enyhül az idő,  el lehet végezni azt a munkát s ami esetleg elmaradt ősszel a rossz időjárás vagy az idő hiánya miatt.

5. Elkezdhetjük a vetést

Természetesen csak azokét, amit később kell majd kiültetni, de azokat is még csak beltérben. Régebben ilyenkor kerültek elő a kilyukadt piros lábasok és abba kerültek a paprika és paradicsom magok. Manapság már nagyon sokféle lakásban tartható ültető edényt lehet kapni. Egyik jobb mint a másik.

6. A később vethető zöldségek

Amit a szabadföldbe hamarabb  lehet már ültetni a retek, saláta, borsó, póréhagyma  magjait is elvethetjük amint enyhül kicsit az idő. Majd kicsit később vethetjük a hidegtűrő magokat, illetve jöhetnek a sárgarépa, petrezselyem, hagyma, zöldhagyma, lilahagyma magjai is.

Összegezve: A téli időszakban sem kell unatkozni, hiszen bőven lehet mit csinálni a kertben, ha egy kicsit jobb az időjárás.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.