Mezőgazdaság

6 költséghatékony megoldás a gyönyörű üvegházi termés érdekében

A szabadföldi termesztéssel összevetve az üvegházaknak megannyi előnye van: nemcsak hatékonyabb védelmet biztosítanak a növényeknek, hanem évszaktól és időjárástól független termesztést, továbbá precízebb víz- és tápanyag-adagolást is lehetővé tesznek.

Ráadásul már kisebb kertekben is megéri üvegházat kialakítani akár fűszernövények, zöldségek termesztésére, akár a dísznövényeink teleltetésére.

Üzemeltetésük azonban igencsak költséges lehet, éppen ezért tanácsos bevetnünk bizonyos megoldásokat, amelyekkel nemcsak szebb termést biztosíthatunk, hanem a fenntartási költségekből is lefaraghatunk. Cikkünkben ezekből szedtünk össze néhányat.

Milyen előnyei vannak az üvegházi termesztésnek?

Az üvegházi termesztés előnyei korántsem merülnek ki abban, hogy melegebb környezetet biztosíthatunk növényeinknek a hideg évszakokban.

Gondolhatunk úgy az üvegházakra, mint viszonylag zárt rendszerekre, amelyekben az adott évszaktól és a kinti időjárási viszonyoktól függetlenül szabályozhatjuk a környezeti feltételeket a hőmérséklettől a páratartalmon át a fénymennyiségig. Ennek köszönhetően jóformán az év egészében stabilan termelhetünk, akár a hagyományos mezőgazdasági idényen kívül is.

Az üvegházak ezen felül hatékonyabb védelmet is biztosítanak növényeinknek, hiszen azok nincsenek úgy kitéve a kártevőknek és a betegségeknek, mint a szabadföldi termesztés esetében.

Mivel pedig a víz és a tápanyagok adagolását is precízebben szabályozhatjuk, nemcsak a növényeinknek válik előnyére az üvegházi lét, hanem az erőforrások hatékonyabb felhasználása révén elejét vehetjük a felesleges vízpazarlásnak és a környezetszennyezésnek is.

A terméshozam is magasabb lehet

A fentiek összességéből következik, hogy az optimális körülmények és a környezeti stressz hiánya révén az üvegházi növények jellemzően magasabb terméshozamot és jobb minőséget is produkálnak.

Nyáron a növények nagyobbra nőhetnek, arról nem is beszélve, hogy télen is folytathatjuk a termesztést – természetesen, ha fűtött az üvegházunk.

6 megoldás, amelyekkel gazdaságosabb lehet üvegházunk fenntartása

Az üvegházak fenntartásakor fűtési, világítási, valamint víz- és tápanyag-utánpótlási költségekkel is számolnunk kell, bizonyos esetekben pedig karbantartási és javítási díjak is felmerülhetnek; ezek együttesen pedig olykor igen magasra is rúghatnak.

Éppen ezért mind az üvegház kialakításakor, mind üzemeltetésekor tanácsos költségcsökkentő megoldásokat alkalmaznunk. Nézzük, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre!

1. Fűtsünk geotermikus energiával!

Üvegházunk gazdaságos fenntartásának legfontosabb lépése a megfelelő fűtési szisztéma kialakítása. A költséghatékonyság és a környezeti erőforrások felhasználása szempontjából az egyik legjobb megoldás az üvegházak fűtésére a geotermikus, azaz földhő forrású hőszivattyú alkalmazása.

A hőszivattyú működése lényegében megegyezik a hűtőszekrény működési elvével, csak éppen fordítva valósul meg: míg utóbbi a hőt kívülre irányítja, addig a hőszivattyú a talajból nyert energiát a fűtési rendszeren keresztül a belső térbe juttatja.

Ezáltal az üvegház fűtésére a geotermikus energiát használhatjuk, míg elektromos áramra csupán a hőszivattyú üzemeltetésére van szükségünk.

A hőszivattyú működése rendkívül környezetbarát, így az üvegház fűtésköltségeinek csökkentése mellett a fenntarthatósági törekvésekhez is hozzájárulhat.

2. Hasznosítsuk a passzív napenergiát!

Üvegházunk megtervezésekor és kialakításakor érdemes figyelembe vennünk, hogy miképpen tudjuk majd hasznosítani a passzív napenergiát. A megfelelő ablak- és tetőkialakítás, valamint az üvegház megfelelő tájolása és pozicionálása is segíthet csökkenteni a fűtési és világítási költségeinket.

A passzív napenergián felül szükség esetén napkollektoros fűtőberendezéseket is beépíthetünk üvegházunkba, amelyek költséghatékony és folyamatos energiaforrást biztosítanak azokon a napokon is, amikor kevés a napfény.

3. Alakítsunk ki magaságyásokat!

A magaságyások kialakítása segíthet optimalizálni a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát, ezáltal pedig növelhetjük a terméshozamot, és csökkenthetjük a fenntartási költségeket.

4. Terítsünk mulcsot a növények köré!

A mulcs sokoldalúan alkalmazható és rendkívül hasznos anyag a növénytermesztésben. Egyfelől segíthet megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így spórolhatunk a locsolással; másfelől kiváló hőtartó képessége révén a fűtésben is a segítségünkre lehet. Mindezen felül a gyomnövények megjelenését is csökkenthetjük vele.

5. Használjunk sortakarókat!

A mulcs mellett a sortakaró fóliák is alkalmasak lehetnek arra, hogy megtartsuk a növények körül a hőt. A sortakarók emellett csökkenthetik a víz- és tápanyagveszteségeket, valamint védik a talajt a túlzott kiszáradástól is; ezáltal optimalizálhatjuk a növények fenntartását és terméshozamát.

6. Szigeteljük utólagosan üvegházunkat!

Amennyiben üvegházunk hőszigetelése nem bizonyul elégségesnek, megfontolhatjuk az utólagos szigetelést is. Ezzel csökkentjük a szerkezeti hiányosságokból adódó hőveszteséget, ami jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményezhet, a belső hőmérséklet stabilizálásával pedig hozzájárulhatunk a növények egészségének és növekedésének biztosításához is.

Az utólagos szigeteléshez használhatunk hungarocell paneleket, poliuretán habot, ásványgyapotot vagy akár buborékfóliát is, a szigetelőanyagot pedig a körülményektől függően rögzíthetjük az üvegház falaira vagy a tető belső vagy külső felületére is.

A fenti megoldások tehát hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az üvegházi termesztést gazdaságosabbá tegyük, de egyszersmind növényeinknek is optimális körülményeket teremthetünk – így pedig biztosan egész évben gyönyörű lesz a termésünk.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.