Támogatott tartalom

A backlink ellenőrzés 3 legfontosabb eszköze

A backlinkek, azaz a kívülről jövő linkek a Google ellenőrzésének legfontosabb eszközei, így a keresőoptimalizálás folyamatában jelentős szerepet kapnak. A keresőóriás működésében ugyanis az egyik mérvadó szempont az egy webhelyre mutató külső hivatkozások száma és minősége.

Ezért a külső linképítés elmaradhatatlan része a honlapunk tökéletesítésének. A kereső ugyanis nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az oldalakra mutató (rámutató) linkek száma mennyi, hiszen a szakértelem, hitelesség és megbízhatóság bizonyítékaként tartja számon azokat.

Miért érdemes elvégezni a backlink ellenőrzést?

A rámutató linkeknek nem csak a száma lényeges rangsorolási szempont a Google számára, hanem a minősége is. A külső linkek száma és minősége alkotja az adott honlap linkprofilját.

Amikor a keresőrobotok feltérképezik az oldalunkat, a backlinkeket is sorrendbe állítják. Minél több a webhelyünkre mutató értékes és releváns linkek száma, annál jobb helyre rangsorol a Google a találati listában. A backlinkeket szavazatokként értékeli, és az organikus találatok közötti helyezés az, amit ezek befolyásolnak.

A backlink ellenőrzés nem csak arra alkalmas, hogy a saját webhelyünkre mutató szavazatok számát és minőségét felmérhessük. Van egy másik nézőpont is: mégpedig a konkurens oldalakra mutató linkeket is megvizsgálhatjuk.

Hogyan tesztelhető, hogy milyen backlinkek mutatnak az oldalra?

A backlink ellenőrzést úgy is felfoghatjuk, mint annak tesztelését, hogy mennyire volt sikeres a linképítés. Persze ez is egyfajta változó, hiszen egyes linkek eltűnhetnek, míg közben újak is keletkezhetnek. Ezért érdemes újra és újra megismételni ezt a vizsgálatot, akár a saját, akár a versenytárs oldaláról van szó.

Az ellenőrzést szoftverekkel végezhetjük el, ezekből mutatom be ebben a cikkben a három legismertebbet és legjobbat. Azonban azzal jó tisztában lenni, hogy a Google Search Console kivételével nincs olyan backlink ellenőrző szoftver, ami az összes, az adott oldalra mutató linket megmutatná.

A tesztelés eredménye önmagában ezért inkább csak egy kalkulációnak nevezhető, számos egyéb tényezőt figyelembe kell venni a teljes eredményhez. Ezért jobb megbízni egy szakembert ezzel a feladattal és SEO szolgáltatást igénybe venni.

A 3 legjobb backlink ellenőrző eszköz

Természetesen ennél jóval több olyan szoftver létezik, ami jó eredménnyel mér, azonban a magyar honlapokat és kulcsszóadatbázist tekintve ezeket ajánlom.

1. Semrush

Jól áttekinthető a felülete, magyar oktató anyagokat is találhatunk hozzá, valamint konkurens oldalak elemzésére is alkalmas. Online is használható, így nem kell letölteni. Bár fizetős, de 14 napig ingyenesen használható a próbaverzió is.

Megmutatja az összes megtalált backlinket, IP címet és horgonyszöveget, hivatkozó domaint, és a vizsgált oldal által linkelt más domain címeket is. Egyszerre akár kétszáz domain is vizsgálható segítségével.

Egyébként nemcsak a keresőoptimalizáláshoz használható, de FB marketinghez és Google Ads-hoz is. Sőt, a piackutatás, a kulcsszókutatás és az online marketing más területein is jól alkalmazható.

2. SEO SpyGlass

A SEO PowerSuite backlinkkutató és elemző eszközének asztali gépre és tabletre telepíthető és online verziója is létezik. Van fizetős változata és ingyenesen is használható. Magyar szókincs adatbázissal is rendelkezik, de lassú, ezért időbe telik, amíg elvégzi a vizsgálatot.

A Semrush szoftverhez hasonlóan nagyon sok mindenre képes, de talán még részletesebb adatokkal is szolgál, mint az. Hátránya, hogy lassan dolgozik, és hogy amennyiben az eredményt Excel-be mentenénk le, le kell tölteni a gépre.

3. Ahrefs

Ez a szoftver a keresőoptimalizáló szakemberek kedvence, SEO szolgáltatásai teljeskörűek és a magyar kulcsszóadatbázisa is messze a legnagyobb. Csak a SEO SpyGlass lehet vetélytársa a weboldalak feltérképezésében.

Azonban van saját domain minősítése, a domain rating, azaz rövidítve a DR. A domaineket, gyakran frissíti, így hamar felfedezi mind az új, mind az eltűnt backlinkeket, ezért a DR értékei is mindig naprakészek.

A backlink ellenőrzők közül nem könnyű a választás, és használatuk sem egyszerű. Utána járva és időt áldozva rá, sikerrel ellenőrizhetők a rámutató linkek. De ha segítő támogatásra van szükség, akkor érdemes egy SEO mentort felkérni.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.