Támogatott tartalom

A belga juhász igazi energiabomba

Egyre nagyobb rajongótábora van a belga juhászkutya fajtának. Tudtad, hogy ennek az ebnek igazából négy különálló változatát különböztethetjük meg, s ezek igencsak eltérnek egymástól?

Abban azonban nagyon hasonlít mindegyik, hogy elegáns, büszke a megjelenése és hihetetlen a mozgásigénye. És az sem árt, ha olyan gazdához kerülnek a belga juhászok, aki erős kézzel tudja irányítani őket.

Atletikus megjelenés kiváló jellemmel társulva

Egy belga juhászkutya neveléséhez mindig nagyon jól jönnek a Falatozoo.hu állateledel webáruház okos kutya termékei. Hiszen ennek a nagyon élénk és folyton valami új kihívást kereső négylábúnak állandóan fejleszteni kell a szellemi és testi képességeit.

Egy temperamentumos és magabiztos gazdinak, aki folyamatosan tudja foglalkoztatni és mozgatni az ilyen ebet, kiegyensúlyozott és hű társa lesz bármelyik belga fajta variáns is.

A belga juhászok őseit még csupán csak pásztor- és juhászkutyaként tartották. Mivel rettentően gyorsak és már akkor is remekül irányíthatóak voltak, a napi állandó és az extra feladatokat is remekül el tudták végezni.

Hamar el is terjedtek ezek a csodás megjelenésű és kiváló jellemmel rendelkező, dolgozó ebek. A tenyésztésük azonban hivatalosan csupán 1891-ben kezdődött el Belgiumban.

Hihetetlen mozgékonyság jellemzi

Négy belga fajta variánst különböztethetünk meg. A neveket – malinos, laekenois, tervuren és groenendael – egy-egy helység után kapták a hasonló, de mégis más vonásokkal bíró állatok. Hogy végül négy típus lett, annak az oka pedig nem más, mint hogy a tenyésztők nem voltak képesek egyezségre jutni a kinézettel kapcsolatban. Végül a már említett 4 típus lett a standard előírások szerinti belga.

A legtöbben a malinost ismerik. A legősibb és legritkábbnak számító belga juhász fajta a laekenos, a tervuren kinézetében nagyon hasonlít a malinoisra, de a szőre hosszabb. Az egyetlen hosszú szőrű és teljesen fekete pedig a groenendael.

Még egy ötödik kutyáról is érdemes említést tenni, ugyanis a holland juhászkutya is nagyon hasonló mind megjelenésében, mind pedig testfelépítésében a belgához. 1830-ban vált el Belgium Hollandiától, azóta él ez a megkülönböztetés e szőrös-dolgos ebeknél is.

Nem elég csak a sétáltatás

Ha kimondottan egészséges, okos és hatalmas mozgásigényű társra vágysz, akkor a belga juhászkutya bármelyik típusa neked való. Ha képes vagy nem sokat, hanem rengeteget foglalkozni vele, akkor ez csodás hatással lesz majd a fizikumára és a lelkére is.

És persze a tiédre is ezzel párhuzamosan. Őrző-védő feladatokra kiválóak, de emellett jeleskednek számos sportban és mindenféle ügyességi és szellemi feladatokban is.

Viszonylag kevés fajtaspecifikus betegsége létezik, a csípődiszplázia szinte ismeretlen a fajtánál. Nagyon fontos, hogy mindig jó minőségű és magas hústartalmú eledeleket kapjon. A Falatozoo.hu állateledel webáruházban nagy választékot találsz ezekből.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.