Támogatott tartalom

A kazahsztáni munkaerő kiemelkedően teljesíthet hazánkban

A magyarországi munkaerőhiány az elkövetkező 3-5 évben még biztosan nem fog változni, így a cégeknek nem érdemes várni a helyzet normalizálására, most kell keresni alternatív megoldásokat, amiből szerencsére nincs hiány. Ott van például az ázsiai munkaerő alkalmazása, azon belül is a kazahsztáni dolgozók foglalkoztatása.

Miért érdemes kazahsztáni munkaerőt alkalmazni hazánkban?

Ahhoz, hogy egy vállalat ne tapasztaljon stagnálást, folytatni tudja tevékenységét, vagy a fejlődés következő szakaszába lépjen, szükség van külföldi munkavállalók alkalmazására. Magában a toborzásban nagy segítséget jelenthet például a TERENDO munkaerő-szakértő, ami az egész folyamat során támogat minket, és a toborzástól a papírmunkán át a beilleszkedésben mindenben tudnak segíteni.

A kazahsztáni munkavállalók felvétele sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint a hazai munkavállalók alkalmazása. Kazahsztánból minőségi, oroszul beszélő munkavállalókat lehet toborozni.

A kazahok foglalkoztatásának egyik kulcseleme az adminisztráció, és jó hír, hogy 2021-ben a kormány megváltoztatta a vonatkozó jogszabályokat, így tizenöt (leginkább ázsiai) ország állampolgárai számára sokkal könnyebbé vált a magyarországi munkavállalás kölcsönzés keretében.

E tizenöt ország egyike Kazahsztán, így egyszerűbb lett az egész folyamat, de ez nem jelenti azt, hogy gyerekjáték, profik segítségére továbbra is szükség van.

Érdemes megjegyezni, hogy a kazahsztáni munkavállalók általában megfelelő képesítéssel rendelkeznek, és a szovjet korszak örökségét képező oktatási rendszernek köszönhetően könnyen alkalmazkodnak az európai körülményekhez.

Fontos továbbá, hogy Kazahsztán egy viszonylag fejlett ország, így az onnan érkező dolgozóknak relatíve magasak a bér elvárásai hazai viszonylatban is.

Új perspektíva és hosszú távú megoldás

Fontos kiemelni, hogy az ázsiai munkavállalókat nem csak most, a munkaerőhiánnyal sújtott piaci helyzetben érdemes alkalmazni, sőt, rengeteg előnye van “normál helyzetben” is. Teljesen új szemléletmódot hozhatnak magukkal, ami nagy előnyt jelenthet a piaci versenyben, pláne azért, mivel rendszerint fiatal munkavállalók érkeznek, akik tele vannak lendülettel és frissességet hozhatnak az egész cég életébe.

A hazai munkavállalók munkamorálja is növekedhet, köszönhetően például annak, hogy a külföldiek fogékonyabbak a túlórára és a nehezebb műszakok elvállalására is.

A kazahsztáni munkavállalók valóban megoldást jelentenek hazánkban?

A munkaerőhiány olyan jelenség, amely sürgős megoldást igényel. Ha belföldön nem lehet megoldani, akkor célszerű külföldön keresgélni. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a szomszédos, hanem a távolabbi országokból is lehetséges toborozni.

A legfontosabb, hogy biztosítsuk a megfelelő embereket. A kazahsztáni munkavállalók tökéletes megoldást jelentenek, mivel a legkülönbözőbb ágazatokban lehet rájuk támaszkodni, például az autóiparban, az élelmiszeriparban, a logisztikában és a vendéglátásban.

Az eddigi magyarországi tapasztalatok is többnyire ezt igazolják, így nincs más teendő, mint felvenni egy profi munkaerő-szakértővel a kapcsolatot.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.