Támogatott tartalom

A konyha veszélyes üzem

A professzionális szakácsok, mint más veszélyes munkahelyeken dolgozó munkavállalók, az előírások alapján munkavédelmi egyenruhát viselnek, hogy megvédjék magukat a konyha különféle veszélyeitől.

A séfek egyenruháit úgy tervezték, hogy praktikusak, funkcionálisak és biztonságosak legyenek a gyors tempójú, forró környezetben. Az Épkézláb Munkaruha szakácsruházata számos ruhadarabot foglal magában, jellemzően séfkabátot, nadrágot, kötényt, sapkát vagy más fejfedőt, csúszásmentes cipőt.

Egyes daraboknak megvannak a jellemző színei, mint például a kockás nadrág, ez azonban munkahelyenként változhat, hiszen az uniformis nemcsak a hierarchia, hanem az összetartozás kifejezője is lehet, amely hatással lehet a termelékenységre és a munkakedvre. Nézzük, milyen lehetőségei vannak, és hogyan válasszon!

Biztonság és kényelem a konyhában

Más munkaruházatokhoz hasonlóan a szakácsok számára tervezett alsó- és felsőruházatok, lábbelik is elsősorban a biztonságot szolgálják, azonban a komfortról sem lehet lemondani. És a divatos szabás és megjelenés is fontos tényező lehet főként az exkluzív éttermekben vagy a látványkonyhákban dolgozók részéről.

A megfelelő ruházat jól szellőző, strapabíró anyagokból készül, nem akadályozza viselője mozgását munka közben, miközben védelmet nyújt a kifröccsenő, kiömlő ételek és forró folyadékok, zsiradékok ellen.

Bár a higiénia színe a fehér, a szakácskabátok és nadrágok esetében szerencsésebb lehet a foltokat takaró sötét árnyalatú ruházat, de igazodhat a szakács rangjához vagy a konyha stílusához is.

A kabátok kétsoros kialakításának is praktikus oka van, foltok esetén lehetőség van megfordítani, ahogyan az álló gallérnak is, amely védelmet biztosít a nyaknak.

Védelem tetőtől talpig

A különféle stílusú fejfedők, szakácssapkák, kendők, a konyhai dolgozók által viselt hajhálók segítenek távol tartani viselője haját az arcától főzés közben, valamint megvédi az ételt a belehulló hajszálaktól.

A hagyományos magas, rakott szakácssapka vagy toque blanche magassága és hajtókája a séf konyhában betöltött szakértelmét vagy rangját jelképezi.

A kabátokról már volt szó, a szakácsnadrágot pedig úgy tervezték, hogy könnyű, bő szabású és kényelmes viselet legyen, éppen ezért általában rugalmas derékpánttal vagy húzózsinórral rendelkezik a biztonságos és kényelmes illeszkedés érdekében. Tartós, légáteresztő anyagokból készül, és különböző színekben kapható.

Alapvető konyhai viselet még a kötény, amely extra védelmet nyújt, és megakadályozza az élelmiszerek keresztszennyeződését.

A csúszásmentes, jellemzően zárt cipő a szakács egyenruhájának elengedhetetlen része, mivel jó tapadást biztosít a nedves vagy olajos, potenciálisan csúszós konyhai padlón.

Extra védelem

A nélkülözhetetlen ruházatokon kívül egyes szakácsok további kiegészítőket, például kesztyűt, kendőt vagy arcmaszkot is viselhetnek. Valamennyi darab, az alsó- és a felsőruházatot is beleértve praktikus, funkcionális és biztonságot nyújt, továbbá könnyen tisztítható és tartós.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.