Támogatott tartalom

A lazac elkészítésének két legegyszerűbb módja

A lazac elkészítése egyáltalán nem ördöngös tevékenység, sőt, nagyobb gasztronómiai tapasztalatot sem igényel, így a lelkes kezdő szakácsok is bátran belevághatnak. A profik tanácsát persze érdemes megfogadni a lazac elkészítése során annak érdekében, hogy az eredmény valóban minden szempontból tökéletes legyen.

Friss vagy fagyasztott?

A tapasztalat egyértelműen igazolja, miszerint a friss hallal nemcsak dolgozni egyszerűbb, de elkészítve az íze is finomabb, mint a fagyasztott társáé. Pro tipp: ízélmény terén az élénkszínű alapanyag magasan felülmúlja a fakóbb lazacét, így vásárlásnál javasolt az előbbit a kosarunkba tenni.

A lazac elkészítése az előkészítéssel kezdődik

Még abban az esetben is, ha halfilét vásároltunk, ajánlott ellenőrizni, hogy nincs-e szálka a húsban. Ezt egy késsel könnyedén megtehetjük. A halat érdemes időben kivenni a hűtőszekrényből: a szobahőmérsékletű hús ugyanis egyenletesebben sül, mind a hideg halszelet.

Ha a hal fűszerezése kerül terítékre, a „kevesebb több” elv mentén haladva használjunk csupán sót és borsot, ezáltal megtartva a lazac jellegzetes, karakteres ízét. A lazac elkészítése, azaz tényleges sütése előtt közvetlenül néhány perccel fűszerezzünk, különben a hús szerkezete túlságosan is lazává válik, ami nagyban rontja az ízélményt.

A lazac sütése – serpenyő vs. sütő

Alapvetően a lazac sütése történhet serpenyőben és sütőben is. A serpenyőben készült falatok külseje ropogós, belseje finoman omlós. Forrósítsunk fel a serpenyőben 2-3 evőkanál olajat, a lazac sütését pedig annak bőrös részével lefelé fordítva kezdjük. A vékonyabb szeletek sütése 3-4 percet igényel, a vastagabb húsoké 6-7 percig tart. Ha a szelet szép barnává válik, készen is vagyunk.

Egyszerű és nagyszerű

Ha az egyszerű megoldásokat preferáljuk, készítsük el a lazacot sütőben. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra. A halat a tepsiben locsoljuk meg egy kis olajjal. Az ínyenc ízhatás érdekében néhány csepp citromlével és a kedvenc zöldfűszerünkkel is megbolondíthatjuk a húst. A lazac sütése körülbelül 10-12 percet vesz igénybe, ha a sütőt preferáljuk a serpenyővel szemben.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.