Támogatott tartalom

A legfontosabb mezőgazdasági és kézi szerszámok

A föld és a zöldterületek megmunkálása fárasztó munka, de a megfelelő szerszámokkal és gépekkel felvértezve jelentősen könnyebbé válhatnak a munkálatok. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb mezőgazdasági és kézi szerszámokat, mely szerszámokat online is könnyen beszerezhetjük.

Kézi szerszámok a mezőgazdaságban

A föld megmunkálásának, a növények gondozásának hagyományos módjának számít a kézi szerszámok használata. Amikor mezőgazdasági munkákról esik szó, akkor azonban számos apróbb részfeladatra alkalmas szerszámra gondolhatunk és lehet szükségünk. Ezek nagyvonalakban az alábbiak lehetnek.

Ásó

Az ásó egy olyan kéziszerszám, mely biztosan beszerezhető szerszám online és áruházakban is. Segítségével a földterület szellőztetése, illetve a fellazítása sokkal egyszerűbb lehet. Ezen a téren ma már kifejezetten ergonomikus verziók közül válogathatunk, de ennél sokkal fontosabb, hogy minőségi, tartós anyagból készüljenek, hiszen olykor keményebb helyzetekkel is meg kellhet küzdeni.

Kapa

A kapa egy az ásóhoz hasonló fontosságú szerszám, mely segítségével az ásóval fellazított földet még jobban eldolgozhatjuk. Emellett komoly szerepe lehet a gyomtalanításban is, hiszen segítségével akár gyökerestül is kiirthatjuk a nem kívánatos növényzetet.

Gereblye

A gereblye a kapával kigyomlált zöldhulladék összegyűjtésében, illetve a finomra dolgozott föld elegyengetésében nyújthat hathatós segítséget. Ezen a téren válogathatunk persze a nagyobb fejű, illetve a kisebb szerszámok között, attól függően, hogy nekünk milyen feladatra, mekkora területre kellhet a segítség.

Villa és trágyavilla

A villa és annak speciálisabb változata a trágyavilla inkább az állattartáshoz kapcsolódó mezőgazdasági munkákban segíthet, de a földeken is jó hasznát vehetjük. Amennyiben mondjuk az adott területet trágyázni szeretnénk, akkor a trágyavillával könnyebben eloszlathatjuk a tápanyagot.

A villa ugyanígy segítséget jelenthet például, ha mulcsot helyeznék el a haszonnövények tövéhez, de más rakodási munkákhoz is jól jöhet.

Csákány

A csákány neve kétségtelenül ritkábban merülhet fel a mezőgazdasági munkák során. Azonban elvitathatatlan érvek szólnak mellette, ha kifejezetten kemény, eddig megmunkálatlan földet szeretnénk mezőgazdasági, termesztési célokra befogni. Nem beszélve arról, hogy egy esetleges köves, résszel is könnyebben boldogulhatunk.

Kalapács

A kalapács szintén nem merül fel olyan sok esetben, de mégis jó pár feladat során szükségünk lehet rá. Ezek közül az egyik leggyakoribb munka akarózás, mely során a kalapács segítségével juttathatjuk megfelelő mélységbe a támasztékul szolgáló faanyagot.

Metszőolló

Amennyiben a földet már megdolgoztuk, a növényeket kitámasztottuk, akkor még szükségünk lehet egy megfelelő metsző szerszámra is. Metszőolló tekintetében az egyszerű kis egykezes ollótól, a kétkezes kivitelen át, egészen az ágvágóig terjedhet a skála, attól függően mire is kell az adott metsző szerszám.

Mezőgazdasági gépek a föld megmunkálásához

Természetesen a mezőgazdaságban is egyre nagyobb hangsúlyt kapott az idők során a gépesítés, aminek hála ma már a kisebb területek megmunkálásához is használhatunk kompakt megoldásokat, mint amilyenek az alábbiak is.

Kapálógép

A kapálógép, ahogy a neve is mutatja egy olyan kerti gép, mely a kézi kapálást válthatja ki, ami így egyenletesebb minőségű és gyorsabb munkát is eredményezhet. Ezzel még a kis kertekben is sokkal egyszerűbb lehet a munka, nem beszélve a nagyobb területekről.

Ráadásul találkozhatunk olyan kompakt megoldásokkal is, ahol a motorra csatlakoztatható kapálógép, illetve fűnyíró adapter is, így váltogathatjuk a funkciókat.

Fűkasza

A fűkasza egy másik fontos mezőgazdaságban is használt gép lehet, aminek segítségével a gazos területeket ritkíthatjuk és tehetjük járható. Ezen a téren aranyat érhet a kifejezetten bozótvágásra kialakított pengés fejek, melyek a vastagabb szárakat is könnyedén átvágják.

Összegezve: A fenti néhány szerszám és kerti gép tehát olyan, mely mindig jól jöhet a kár kisebb kertek, akár nagyobb földterületek megmunkálása során is. Szerencsére azonban ezeket könnyedén beszerezhetjük akár online, akár hagyományos áruházakból.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.