Támogatott tartalom

A légkompresszorok jelenkori kínálata

Az innováció évtizedei

Ahogy sok más műszaki cikk, úgy a kompresszorok kínálata is sokat változott az elmúlt évtizedekben. Mára leginkább a letisztultság és a jól körülhatárolható alkalmazási területek jellemzik a piacot. A döntés ezáltal nagyban leegyszerűsödik.

kompresszor

A légkompresszorok régóta jelen vannak a köztudatban

A kompresszorok hosszú múltra tekintenek vissza, az első prototípusok már évszázadokkal ezelőtt, az iparosodás hajnalán megjelentek. Ezek természetesen legfeljebb nyomokban emlékeztettek a mai légkompresszor modellekre. Az igazi, robbanásszerű innováció az 1970-es évektől indult el.

A készülékek gyártásában és forgalmazásában nagy tapasztalattal bíró olasz FIAC kezdett bele a nagyobb léptékű fejlesztésekbe. Ide kapcsolható fontos mérföldkő például a hordozható kompresszorok megjelenése a piacon.

Az évtizedek során persze számos légkompresszor típus bukkant fel a piacon és vagy tűnt el a süllyesztőben, vagy pedig megvetette a lábát a kínálatban. Ami nagy bizonyossággal elmondható, hogy a mai piacot uraló két készüléktípus már kellő mértékben bizonyított ahhoz, hogy hosszabb távon is számolhassunk velük.

Ahogy a hazai forgalmazók, köztük a BTK Kft. kínálata is mutatja, e két termékcsalád számos különféle modellje érhető el, melyek hobbi- és professzionális felhasználók számára egyaránt megoldást jelentenek.

Dugattyúk és csavarok

A folyamatos innováció és a technológiai újítások napjainkra két légkompresszor típusban csúcsosodtak ki. Ez a két csoport a dugattyús kompresszorok, illetve a csavarkompresszorok termékskálája.

Bár alkalmazási területeikben és teljesítményükben igencsak különböző berendezésekről beszélünk, mégiscsak bennük fókuszálódik minden korábbi termékfejlesztés.

A gyártók és forgalmazók az évtizedes tapasztalatok hasznosításával jól mérték fel, hogy e két termékcsalád is képes lefedni az összes felhasználói igényt.

Ezek az igények rendkívül sokrétűek és szerteágazók lehetnek, épp ezért lehet kicsit meglepő, hogy mindössze két légkompresszor típus megfelel minden követelménynek. Márpedig ez így igaz.

Egyezményesen az mondható el, hogy a dugattyús kompresszorok inkább a hobbi- és barkács felhasználók számára jelentenek gazdaságos megoldást, míg a csavarkompresszorok az ipari szereplők elsőszámú választását jelentik. Természetesen nem ok nélkül.

kompresszor

Az egyszerűbb modellektől a komolyabb ipari készülékekig minden megtalálható a kínálatban

A működés lehetőségei

Ahogy említettük, a ma is forgalomban lévő légkompresszorok elsősorban működési elvükben térnek el. Ezen elv ugyanakkor nagy hatással van a készülékek teljesítményére is. A dugattyúkkal működő légkompresszorok például rendkívül alacsony fenntartási költségekkel rendelkeznek.

Az egyszerű és hatékony működés ugyanakkor azzal a hátránnyal jár, hogy nagyobb teljesítményre ezek az eszközök nem alkalmasak. Ennek tükrében tehát inkább a ház körüli vagy kisebb ipari és szakmunkákhoz felelnek meg.

A csavarkompresszorok már egy jóval magasabb szintet képviselnek. A technológia lelkét adó és a levegő sűrítését végző csavarok jóval nagyobb teljesítmény leadására képesek. Az ipar számára nélkülözhetetlen a folyamatos, komoly terhelés mellett is hibátlan teljesítmény.

Épp ezért ezek a készülékek elsősorban a közepes és nagyipari szereplők igényeit elégítik ki. Ezek tükrében talán még hosszabbnak tűnik az út, mely a légkompresszorok elődeinek megjelenésétől datálódik, ám bizton állíthatjuk, hogy az iparág révbe érni látszik.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.