Mozaik

A macskák szerepe a kártevőkkel szemben

A macskák híresen jó vadászok ami nem meglepő, hiszen tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy ez így legyen. Az ösztöneik, a mozgásuk, a szaglásuk mind lehetővé teszi azt, hogy elkaphassák a különböző állatokat, többek között a ház körül megforduló kártevőket.

Bizonyos felmérések szerint egy év alatt akár negyven zsákmányt is szerezhetnek a doromboló kedvencek. Azonban jó azt is tudni, hogy van olyan hely a világon, ahol ők maguk számítanak kártevőknek. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Általában nem azért vadászik, mert éhes

A cicáknál legtöbb esetben a zsákmány madár vagy rágcsáló, ám a céljuk ezzel nem az, hogy jól lakhassanak. Főként ugyanis az ösztöneik hajtják őket e téren. Vagyis hiába van tele a hasuk, jó eséllyel akkor sem fogják kihagyni a zsákmányszerzés lehetőségét.

Ennek hátterében az áll, hogy velük születik a vadászösztön, ám maga a zsákmányszerzés már a nagyobb macskáktól tanult viselkedés alapján valósul meg. Azt ugyan minden cica gazdi láthatja, hogy a kölykök előszeretettel üldöznek és próbálnak elkapni bizonyos dolgokat, ám ezzel ők még nem tudatosan vadásznak.

Noha nagymértékben fejlesztik az ilyen típusú játékok a koordinációjukat, amely nagy mértékben hozzájárul majd később a zsákmányok sikeres elejtéséhez. Azt pedig már, hogy miként kell mindezt a gyakorlatban is megvalósítani, az anyjuktól lesik el.

Miért lehet veszélyes, ha vadászik a cica?

Alapvetően számos esetben sok pozitívuma van annak, ha a kedvencünk kártevőkre vadászik, hiszen nincs kellemetlenebb egy házba beköltöző egérnél vagy egy garázsban tanyázó patkány családnál. Valójában egyetlen okból jelenthet veszélyt a házi cicákra a vadászat.

Mivel a zsákmányállatok között előfordulhatnak valamilyen betegséggel fertőzött vagy éppen mérgezett példányok is, van esély a kedvenced megbetegedésére ezáltal. Éppen ezért fontos bizonyos keretek között tartani ezt a tevékenységet.

Az egyik legjobb megoldás, ha az éjszakákat biztonságos helyen tölti a cica, ugyanis jellemzően ilyenkor indulnak el zsákmányt szerezni. Továbbá az sem hátrány, ha nem tudja elhagyni a kertet a macska. Így bár nem zárható ki teljes mértékben a vadászat, mégis kisebb az esély arra, hogy számára veszélyes állattal találkozzon.

Van, ahol a macskák a kártevők!

Meg kell jegyeznünk, hogy vannak olyan országok, ahol a macskákat tartják számon a kártevők listáján és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ritkítsák a számukat.

Ennek okának megértéséért egy kicsit vissza kell utaznunk az időben, egészen pontosan 1788-ig, amikor is betelepített rabok érkeztek hajóval számos macska társaságában az ausztrál partokra. Elképesztő módon elszaporodtak ezek az állatok a szigeten, olyannyira, hogy 34 emlősfaj pusztult ki miattuk és további több százat is fenyeget hasonló veszély.

Ma már Ausztráliában és az Egyesült Államok bizonyos területein is több millió emlőst és madarat irtanak ki a vadon élő macskák. Éppen ezért a legveszélyesebb kártevők között tartják számon őket és igyekeznek tizedelni a populációjukat a többi állat védelmében.

Elmondható, hogy gyakorlatilag bárhol, ahol nem őshonosak a házimacskák, a megjelenésük rendre megritkítja a helyi élővilágot. Ennek leginkább a trópusi szigetek látják kárát, ahol iszonyatos pusztítást végeztek a különböző madarak, hüllők között.

Mára ott tartunk, hogy rengeteg helyen kormányzati programok vannak az elvadult macskák kiírtására!

Az ivartalanítással megszűnik a vadászösztön?

A fentiek kapcsán pedig mindenképpen foglalkozni kell az olyan sokszor feltett kérdésre: az ivartalanított cicák esetén tényleg megszűnik a vadászösztön?

Nos, ez így egy az egyben nem igaz, ugyanis bár jóval nyugodtabbá válnak az ivartalanított cicák, maga az ösztön nem szűnik meg ezáltal. Ami azonban biztos, hogy jóval kisebb arányban vadásznak zsákmányra a nem ivarok kedvencek.

Nem beszélve arról, hogy nem kell aggódni a nem kívánatos kiscicák miatt, ráadásul számos betegség kialakulásának is elejét lehet venni általa. Vagyis bár a cicák vadászösztöne teljesen természetes jelenség, mégis érdemes valamennyire kordában tartani a zsákmányért induló kedvenceket.

Ha még többet szeretnél tudni a cicák életéről, érdemes felkeresned a Catmania oldalát.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.