Gazdaság

A megújuló energia olcsóbb a szénnél?

Noha 2010 óta a fotovoltaikus napelemprojektek költségei 82%-kal csökkentek, a kormányok elképzelései megoszlanak arról, hogy a gazdasági fellendülést „zöld növekedési irányelvekkel” támogassák, ide értendően a megújuló energiákba történő beruházásokat is.

Úgy tűnik, a legújabb megújuló energia projektek még a legolcsóbb szénerőműveknél is olcsóbbak a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint, mely 17 000 megújuló energiával kapcsolatos projekt és több mint 10 000, 2019-ben aláírt villamosenergia-ügylet adatait gyűjtötte össze. Az IRENA grafikák és táblázatok sorozatában mutatja be, hogy a megújuló energiák költségei folyamatosan csökkennek.

Előrejelzéseik szerint ez a tendencia idővel a szén teljes kivonását könnyítheti meg. 2010 és 2019 között a nagy, közüzemi fotovoltaikus napelemprojektek (mely az energiát közvetlenül villamosenergiává alakítja) költsége 82%-kal csökkent – írja az Ecolounge.hu ökoportál.

Ugyanebben az időszakban a napenergia másik fő típusa, a koncentrált napenergia (amely tükröket vagy lencséket használ a hőtermeléshez) költsége 47%-kal csökkent, míg a szélenergia esetében a szárazföldi 39 százalékkal, míg a tengeri 29 százalékkal.

Mindez több okra vezethető vissza: egyrészt időközben javult a technológia, a gyártástechnika, másrészt a fejlesztő cégek egyre nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Hogy búcsút vehetünk-e a fosszilis energiahordozóktól? – Nem egészen! Bár a megújuló energiaforrások fokozatosan tért hódítanak (sőt, a járvány első hullámának időszakában a fosszilis tüzelőanyagokba történő beruházások 30%-kal még csökkentek is), jelenleg az energiatermelés kevesebb, mint felét teszik ki.

A csökkenő árak pedig javarészt a kormányok által jelenleg meghozott döntéseken múlnak. A körülmények persze arra ösztönzik a nemzeteket világszerte, hogy vegyék fontolóra a „zöld növekedést” a gazdaság ösztönzésének egyik módjaként, azonban a kormányok elképzelései megoszlanak arról, hogy a gazdasági fellendülést „zöld növekedési irányelvekkel” támogassák.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Gazdaság

Comments are closed.