Mezőgazdaság

A mezőgazdasági munka előnyei és hátrányai

A munkaerőt kereső gazdálkodók specifikus álláshirdetéseket adnak fel. Információkat tesznek közzé a fizetésről, munkarendről, a felelősségi körökről, munkatapasztalatról – ez a szféra speciális oktatást és szakmai tapasztalatot igényel.

Az online álláskereső oldalak tele vannak aktuális állásajánlatokkal. Csak írja be, hogy „Állásajánlatok a mezőgazdaságban” és máris több száz hirdetés közül választhat. Például az Állások Nyíregyháza keresés után a Jooble weboldalán a szűrők segítségével tud aktuális ajánlatokat találni.

A mezőgazdasági üzemben való foglalkoztatáshoz a munkáltató leggyakrabban a következő követelményeket támasztja a munkavállalóval szemben:

  • Jó fizikai állapot;
  • Nincsenek egészségügyi problémák;
  • Felelősségtudat;
  • A feladatok gyors elvégzése;
  • Káros szenvedélyek mellőzése.

Munka- és szállásrend

A munkanap általában 10-12 órát vesz igénybe. Így egy mezőgazdasági munkás köteles 6 napos munkahetet ledolgozni. Az itthoni farmokon mindig van stabil munka, viszont meg kell dolgozni a bérért. Ennek eredményeként – tisztességes jutalom jó fizetés formájában.

Ami a lakhatást illeti, a legtöbb munkáltató ingyenes lakhatást biztosít alkalmazottainak. Ugyanez vonatkozik az étkezésre is: bizonyos esetekben a munkavállalók ingyenesen biztosíthatják maguknak az ebédet, de ez inkább ritka, mint jellemző.

A mezőgazdasági munka gyakran szezonális. Ezért a munkahely kiválasztásakor körültekintően kell eljárni: akár csak ideiglenesen szeretne dolgozni, akár sok időt szeretne a szakmának szentelni.

Hogyan válasszunk állást a mezőgazdaságban?

Szinte minden iparágban, legyen szó kertészetről vagy mezőgazdaságról, találhat olyan állásajánlatot, amely gyakorlatilag mentes a hátrányoktól, és amely lehetővé teszi, hogy elfogadható munkakörülmények között jó pénzt keressen. Ahhoz azonban, hogy ilyen ajánlatot találjon, némi erőfeszítést kell tennie. Különös figyelmet kell fordítani a következő pontokra:

  • A hivatalos foglalkoztatás lehetősége a gazdaságban vagy a kertben.
  • Visszajelzések rendelkezésre állása a foglalkoztatásról abban a gazdaságban, ahová menni kíván.
  • Az intézményben elvégzendő feladatok listája.

Minden munkahely jó – ez nem kétséges. Azonban minden munkának megvannak a maga nehézségei, kellemetlenségei és problémái. Egy iparágon belül a sajátosságok nagyon eltérőek lehetnek, és ez alól a mezőgazdasági munka sem kivétel.

Reméljük, hogy ez a cikk segít eldönteni, hogy ez a munka megfelel-e Önnek. Ha pedig aktuális állásajánlatokat szeretne találni, javasoljuk, hogy használja az internetes álláskereső oldalakat.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.