Támogatott tartalom

A redőnyök karbantartása házilag

A meleg évszak közeledtével egyre nagyobb hangsúly helyeződik az árnyékoló rendszerekre, legyen szó otthonunkról, irodákról vagy üzlethelyiségekről. A tűző nap sugaraival szemben védelmet nyújtó redőnyöknek hatalmas szerepe van abban, hogy belső tereink ne forrósodjanak fel a nyári kánikulában.

Amennyiben szükségessé válik egy új redőny, érdemes a Topredőny szolgáltatásait igénybe venni. Ők alumínium és műanyag redőnyöket is kínálnak, azok beszerelését is vállalják, ez pedig hosszú távon nyújt biztos megoldást az egyre forróbb nyarak idején.

A redőny meghibásodása és javítása

Sajnos a legjobb minőség és leggondosabb beszerelés mellett is előfordulhat, hogy egy redőny meghibásodik. Egy olyan termékről beszélünk, amit napjában többször is le-, illetve felhúzunk, így folyamatos terhelésnek van kitéve.

Tökéletes kivitelezés esetén is elkerülhetetlen, hogy egy idő után bizonyos alkatrészek megadják magukat. A gurtnira nagy terhelés nehezedik így folyamatos használat mellett, ennek van egy véges élettartama, ami optimális esetben 10-12 év. Ha a terhelésen túl a nem megfelelő beszerelés következtében súrlódó erő is hat rá, élettartama lerövidül.

Ez tipikusan egy olyan hiba, amit megpróbálhatunk saját magunk is orvosolni, de csakis abban az esetben, ha a művelet biztonságosan elvégezhető. Ne álljunk neki, ha emeleten lakunk és a szerelés csak kívülről megoldható, ezzel ugyanis veszélyeztetjük saját és – bizonyos esetekben – más emberek testi épségét is.

Földszinten lakva, illetve belülről szerelve bátran megpróbálhatjuk magunk elvégezni a gurtnicserét, bizonyos javítási munkálatokat azonban érdemes minden esetben szakemberre bízni.

Mikor hívjunk szakembert?

Egyrészt a már említett esetben, amikor a javítás körülményei nem biztonságosak. Ebben az esetben az egyébként nagyon egyszerű folyamat elvégzéséhez is hívjunk szerelőt, hiszen a biztonság az első.

Bizonyos fajta meghibásodások pedig szintén szakemberért kiáltanak. Például ha az extrém időjárás miatt a redőny palástja kiszakad a tokból, azt nehéz házilag orvosolni. Legjobb, ha tapasztalt szakemberre bízzuk a javítási munkálatokat.

A motoros meghajtószerkezettel rendelkező redőnyök meghibásodása esetén szintén nem ajánlott házilag megoldást keresni a problémára. A motor javítása a sérülés kockázatát hordozza magában. Ilyenkor szerencsésebb, ha cseréljük a motort egy újonnan vásároltra, vagy szerelőt hívunk.

Karbantartás a meghibásodások elkerüléséért

Megfelelő karbantartás mellett számos meghibásodást elkerülhetünk. Az egyik legegyszerűbb, bárki által könnyedén elvégezhető karbantartási folyamat a szerkezet tisztán tartása. Főleg a sínekre figyeljünk oda, ezekben ugyanis megtelepedhetnek bogarak, kosz, vagy befolyhat olyan anyag, ami akadályozza a redőny gördülékeny mozgását, ez pedig előbb-utóbb meghibásodáshoz vezet.

Szintén segíthetünk azzal, ha odafigyelünk az időjárásra, és extrém erős széllökések esetén teljesen felhúzzuk a redőnyt. Ezzel védjük attól, hogy kiszakadjon a sínből. Odafigyelés és kisebb karbantartási munkálatok elvégzésével évtizedekig élvezhetjük a redőny nyújtotta kényelmet.

Kép forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.