Mezőgazdaság

Állattenyésztés raktárcsarnokban?

Ha raktárcsarnokra gondolunk, akkor manapság már nem egészen arról van szó, mint régebben. A raktárcsarnokokat nagy betonmonstrumoknak képzeljük, pedig nem feltétlen kell annak lenniük. Ebben a bejegyzésben új megvilágításba kerülnek ezek az épületek.

Könnyűszerkezetes ipari épületek?

A felhasználási körük is egyre inkább kiszélesedik annak köszönhetően, hogy már nemcsak betonból készülhetnek, hanem léteznek könnyűszerkezetes megoldások, melyek könnyen felállíthatóak, hiszen fém vázszerkezetből és PVC lapokból állnak.

Ez nem hangzik elsőre stabilnak, sőt talán igazi raktárcsarnoknak sem, de az első benyomás ebben az esetben megtévesztő. Ezek az épületek is nagyon tartósak, közművesek lehetnek, és számos célra felhasználhatóak. A mezőgazdaság is egyre inkább felfedezi őket.

Akadnak, akik tárolásra használják, például mezőgazdasági gépek vagy termények tárolására, de kialakítható belőlük fóliasátor is ipari növénytermesztés számára.

Egyre több lovarda vagy lovas sátor készül is, adja is magát a kérdés, hogy állattartásara is alkalmas-e egy ilyen raktárépület. Igen!Sőt, jobban is megéri egy ilyen raktárcsarnokba beruházni, mint építeni egy istállót.

Miért érheti meg istállóvá alakítani egy raktárcsarnokot?

Először is jóval olcsóbb ipari csarnokból kialakítani egy istállót, mint felépíteni egyet. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora költsége van egy ekkora volumenű építkezésnek, ha téglából szeretnénk megépíteni az istállónkat. Már maga az anyagköltség is jóval olcsóbb, ha ezeket a raktárcsarnokokat nézzük.

Emellett egy istállónak számos kritériumnak kell megfelelnie közművek és az haszonállat tartási szabályok szempontjából. Tervezésre és nem utolsó sorban kivitelezésre van szükség, hogy mindez megvalósuljon. Az idő sem elhanyagolható tényező.

Egy modern csarnok alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, egyedi igényekre alakítható, világítás, légkondicionáló és fűtéstechnika is telepíthető, és nem is gondolnánk, hogy mennyire strapabíró. A felépítése pedig nem vesz igénybe 2-3 hónapnál többet, míg egy komplett istálló tervezése, kialakítása és felhúzása lényegesen több időbe is telik.

Az állattartási szabályok meglehetősen szigorúak.

Figyelnünk kell a megfelelő helyre, ami ideális az adott állatfajnak, a higiéniai szabályokra, és persze arra is, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a szomszédokat.

A raktárcsarnok szigetelése nemcsak hő, de zaj szempontjából is ideális lehet erre a célra.

Milyen állatokat lehet tartani egy raktárcsarnokból kialakított istállóban?

Hazánkban a haszonállatok közül a legelterjedtebb a sertés, a marha és a csirke. Az ideális körülmények mindegyik állatfaj számára más és más, ám mivel a modern raktárcsarnokok 100%-ban személyre szabhatóak, így bármelyik faj tartható.

A marha tartása talán a leginkább helyigényes, az állat méreteiből adódóan. Tartják a húsa és a teje miatt is, tehát a tartás okától függően is változhat, hogy az istállónak milyen feltételeknek kell megfelelnie.

A sertéstenyésztés nagy múltra tekint vissza hazánkban, a sertéshús pedig az egyik legkeresettebb húsfajta manapság. A sertéstenyésztés esetében is egyre inkább elterjed a szabadtartás, és a környezetbarát módszerek keresése. A csirketenyésztés esetén is hasonló a helyzet. Csirkét a tojása és a húsa miatt is.

Milyen állatokat tenyésztése kezd egyre inkább elterjedni Magyarországon?

 Bár a fent említett három haszonállat a legkelendőbb hazánkban, de a marha, a sertés és a csirke mellett is akad még olyan haszonállat, mely egyre nagyobb teret hódít Magyarországon.

Az egyik ilyen állat a juh. Főleg az alföldi régióban tartják, de az Nyugat-Dunántúlon is egyre elterjedtebb. A fenntartása kisebb helyigénnyel jár, mint a marha esetében, és az igényei is kisebbek, mint például a sertésé.

Bár nem is gondolnánk, de az emu és a struccfarmok száma is egyre inkább szaporodik hazánkban. Az ország szinte egész területén találkozhatunk struccfarmokkal. Elsősorban a húsa miatt tartják ezt, az alapvetően Afrikában őshonos állatot.

Furcsának tűnhet, de nagyon sok diéta, például a ketogén életmód pártolja a strucchús fogyasztását, és egyre több farm jön létre, akik kielégítik ezeket az igényeket.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.