Mezőgazdaság

Az agrárszektor legfontosabb eszközei

Magyarország gazdaságában a mezőgazdaság és az agrárszektor fontos szerepet kap, így érthető módon fontos a hatékonyság, termelékenység fenntartása. Ehhez érdemes tisztában lenni az agrárszektor legfontosabb eszközeivel, illetve területeivel is. Az alábbiakban ezzel a témakörrel foglalkozunk.

Agrárszektor ágazatai

Természetesen, ahogy sok más ipari szektorban, úgy itt is több területet megkülönböztethetünk, az alapján, hogy mit is termelnek az adott alágazatban. Az agrárszektor alá tartozik ugyanis a:

  • kertészet, növénytermesztés
  • erdészet
  • növényvédelem
  • állattartás és tenyésztés

Kertészet, növénytermesztés eszközei

A növénytermesztés egy igen széles terület, ahol a haszon és takarmánynövények mellett az élelmiszer célú felhasználásra termesztett növények nevelése is beletartozik. Ennek köszönhetően érdemes elkülöníteni a nagy volumenű termőföldes, valamint a kisüzemű gazdaságok eszközeit is.

A termőföldeken a különböző növények, mint a búz, kukorica stb. termelésében a különböző mezőgazdasági gépek nyújthatnak hatékony megoldást, mint az: arató gép, traktorok, teherautók, rakodó gépek, kombájnok stb.

A kertészetekben bár találkozhatunk persze rakodó gépekkel, de sokkal inkább a kisebb kerti szerszámok és szerszámgépek szerepe hangsúlyosabb. Ilyenek például a: kapáló gép, fűnyíró stb..

Ezen a téren egyébként a hagyományos benzin motoros verziókat szép lassan felváltják az elektromos illetve akkus gépek munkához kialakított verziói. Ezek ma már teljesítményben és üzemidőben is komoly vetélytársai lehetnek a hagyományos gépeknek.

Erdészet

Az erdészetben nagy és kisgépek, szerszámok és szerszámgépek egyaránt jelen vannak nap, mint nap. A fa kitermelés ugyanis egy roppant embert próbáló feladat lehet, így a gépi erő rengeteg segítséget jelenthet. Ezen a téren a teherautók, rakodók mellett nagy szerep hárul az ipari használatra szánt láncfűrészekre is, de bizony gyakran a kézi fűrészek, balták is előkerülnek a munkavégzés során.

Mindezek mellett mivel az erdészet egy roppant veszélyes iparág, ezért a munkavédelmi előírások biztosításra is nagy figyelmet kell szentelni. Ennek fényében a munkavédelmi bakancsok, védősisakok, kesztyűk, szemüvegek használata szinte kötelező jellegű minden hasonló munka esetében.

Növényvédelem

A növényvédelem elsőre nem hangzik túl veszélyesnek, ám ez senkit se tévesszen meg, hiszen a nem megfelelő munkakörülmények és munkavédelmi intézkedések hosszútávon sokkal ártalmasabbak lehetnek, mint azt gondolnánk.

A munkavégzés terén a növényvédelem elsőszámú eszközei a különböző permetező eszközök és gépek, de melléjük mindenképp szükséges a megfelelő védelem is. Ezen a téren a légzésvédelem az elsődleges, de a lehetséges bőrirritáció elkerülése végett a kesztyűk, overálok használata is igen fontos.

Állattartás, tenyésztés

Végül, de nem utolsó sorban érdemes pár szót ejteni az állattartáshoz szükséges eszközökről is. Ezen a téren a bálarakodók, az élőállatok szállítására szolgáló járművek a leggyakrabban használt eszközök, de sok más roppant modern kivitelű eszközzel is találkozhatunk, ha belemélyedünk a témába.

Összegezve: Az agrárszektorban tehát nagy- és kisgépek egyaránt folyamatosan segítik a hatékony, termelékeny munkát, hogy napi szinten elláthassák a lakosság igényeit.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.