Mozaik

Az ideális komposztálás drasztikusan csökkenti a fertőző anyagok jelenlétét a humuszban!

A komposztálás tulajdonképpen a természet szerves anyag körforgásának utánozása, akár otthon a kertben vagy nagyipari körülmények között történik. Hiszen ahogy az ősszel lehullott falevelek fokozatosan lebomlanak az erdős területeken és tápanyaggá válnak a talaj számára, úgy ennek mesterséges kivitelezése során is hasonló folyamat megy végbe.

Fontos tudni ennek kapcsán, hogy bár szerves anyagokról van szó, megfelelő komposztálással drasztikusan csökkenthető a fertőző anyagok, vírusok, baktériumok száma a növényi anyagokban, az így készülő állati trágyában. Lássuk, miként fest ez a gyakorlatban, nagyüzemi keretek között!

Irányított humuszkészítés

A komposztálás folyamata tökéletesen alkalmas többféle anyag és hulladék hasznosítására, sőt, még a nehezen lebomló, magas szárazanyag tartalmú anyagok is felhasználhatók e téren. Megfelelő körülmények között nagyipari keretek között is igen kifizetődő ez az eljárás, ugyanis alacsony a beruházási igénye és egyszerűen elvégezhető a folyamat.

Az ezáltal kapott végtermék a komposzt, amely nagyban hozzájárul a szerves anyagok körforgásához, vagyis általa a hulladékokat vissza lehet vezetni a gazdasági folyamatokba. Legyen az falevél, levágott fű, ledarált faágak vagy akár bizonyos háztartási hulladék. Ezért pedig a növények és a bolygó egyaránt hálás lesz, ráadásul hosszú távon a költségek is csökkenthetők a segítségével.

Miként fest mindez nagyipari keretek között?

A nagyüzemi komposztálás szakemberek által irányított folyamat, amely biotechnológiai eljárás igen jelentős lehet például a mezőgazdaság, a kertészet és az élelmiszeripar területén is. Hiszen az ezekhez az iparágakhoz kapcsolódó munkafolyamatok által keletkező, biológiailag lebomló hulladékok praktikusan felhasználhatók és újrahasznosíthatók.

Sőt, mivel szakemberek által irányított folyamatról beszélünk, akár az úgynevezett kockázatos hulladékok is bekerülhetnek a rendszerbe, ugyanis megfelelő odafigyelés mellett koordinálhatók a folyamatok. A toxikus szerves anyagok természetesen továbbra is tiltó listán vannak ebből a szempontból.

A vizek védelme is fontos szempont a nagyüzemi komposztálásnál

Bár alapvetően a nagyüzemi keretek között történő komposztálás nagy vonalakban megegyezik a kertben történő műveletekkel, ám ebben az esetben a készülő humusz nem érintkezik a talajjal a vizek védelme érdekében.

A folyamat egy bizonyos pontján mikroorganizmus-közösséget juttatnak az anyagba, így földszerű komposztként kerül vissza az élet körforgásába, amely tökéletesen alkalmas a föld termőképességének fokozására, tápanyag-utánpótlásra, és a talajszerkezet javítására.

Megfelelő komposztálás mellett nem kell aggódni a fertőzések és baktériumok miatt

Mivel tulajdonképpen szerves anyagokból álló közegről és azok lebomlásáról van szó, a fertőzésekről, vírusokról, baktériumokról is fontos beszélni. A komposztálási folyamat megindulásának egyik biztos jele az, hogy az első napokban elkezd erőteljesen melegedni az anyag. Ez az egyik kulcs ahhoz, hogy a fertőző patogének, a gyommagvak elpusztuljanak.

2–7 nap alatt előbb 40 °C-ra, majd akár 60–70 °C-ra is felmelegedhet az anyag, ezen a ponton pedig már a kórokozók jelentős hányada elpusztul. E hőmérséklet felett pedig már olyan körülmények alakulna ki, hogy a jelen levő baktériumok sem élik túl.

Ennek teljessé tételéhez, valamint a nagyobb hatásfok eléréséhez szükség van időről időre történő a komposzt átforgatására is. Így biztos lehet abban, hogy sem a házi, sem pedig a nagyipari keretek között készülő növényi trágya nem tartalmaz majd fertőző vírusokat és baktériumokat. Vagyis bátran használható az így elkészült humusz.

Mire használható a nagyüzemi komposzt?

Ideális körülmények között, már néhány hónap után hatékonyan felhasználható a nagyüzemi körülmények között készült, 40-50%-os nedvességtartalmú komposzt anyag.

Tökéletesen alkalmas például talajjavításra vagy növények ültetéséhez, de akár virágföldként is forgalomba hozható. Vagyis ezáltal a hulladékok egy igen hasznos formában visszakerülnek azokba az iparágakba, ahonnan érkeznek és nagyban segítik az eredményes munkafolyamatokat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.