Tudástár

Borsó termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A borsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozik, és talán az egyik legrégibb kultúrnövényünknek mondható. A felhasználása meglehetősen sokrétű, használják zöldségként, de takarmányként is. Hazánkban a legtöbb konyhakertben megtalálható.

Az egészséges étkezés és a megfelelő mennyiségű zöldségbevitel érdekében gyakran fogyasztják, mivel B1, B2 és C-vitaminban gazdag, emellett a szénhidrát és fehérje tartalma is magas, kalóriaértéke pedig vetekszik a burgonyáéval. Levest, főzeléket, pürét, de köretet is készíthetünk belőle. Mivel jól tűri a fagyasztást a saját magunk által termesztett borsót lefagyaszthatjuk, de a boltokban is találkozhatunk vele ebben a formában. Konzervként is gyakori.

A termesztett zöldborsófajták három nagyobb csoportba sorolhatók: az első a kifejtőborsók, melyekre rövid tenyészidő jellemző, a második a velőborsók, melynek hosszabb tenyészidejük van, a harmadik pedig a cukorborsók, melyeknek ehető a hüvelyük.

Ha kedvet kaptunk ahhoz, hogy saját magunk termeljünk borsót a kertünkben, érdemes utánajárni, hogy milyen igényei vannak ennek a növénynek.

Borsó fajták

Cukorborsó fajták

Frühe Heinrich: A legkorábban frissen, hüvelyestől fogyasztható fajta. A növény 65-70 cm magas. A hüvely világos-sárgászöld színű, 10-11 cm hosszú, hajlott, hegyes végű.

Toledo sugar: Korai, erős növekedésű, hüvelyestől fogyasztható fajta. A hüvelyek 10-11 cm hosszúak, világoszöldek.

Giant sugar: Nagyon korai, élénkzöld színű fajta, zsenge állapotban hüvelyestől is fogyasztható. A hüvelyek 11-12 cm hosszúak, szálkamentesek. A növény erős növekedésű, 85 cm magas, így támrendszer, háló vagy kordon szükséges a termesztéséhez. Fogyasztható nyersen salátákba, párolva vagy főzve köretként. Fagyasztásra is alkalmas.

Borsó vetőmag vásárlás >>>

Kifejtőborsó fajták

Rajnai törpe: Korai 40-45 cm magas, közép-zöld színű gyengén fogazott levélkés fajta. Virágzása korán, 54 napra következik be, virágszíne fehér. Hüvelye közép-zöld színű, 7-8 cm hosszú, hegyes hüvelyvégű. Növényenkénti hüvelyszám: 5-6 db. A hüvelyben a mag közép-sötétzöld színű.

Debreceni világoszöld: Korai, 35-45 cm magas, házikerti termesztésre alkalmas fajta. A levelek közép-zöld színűek, enyhén márványozottak, közepes nagyságúak. A Rajnai fajtával azonos időben virágzik. Világoszöld színű, 8-10 cm hosszú hüvelyek alakja egyenes, a vége hegyes. Hüvelyenként 8-10 db, világoszöld mag képződik.

Debreceni sötétzöld: Közép-korai, házikerti termesztésre alkalmas fajta. A növény 45-55 cm magas, világoszöld levelei keskenyebbek, mint a Debreceni világoszöld fajtáé. Sokáig virágzik, a hüvelyek folyamatosan képződnek. Sötétzöld színű hüvelyek hajlottak, 7-8 cm hosszúak, végük hegyes. A magvak színe sötétzöld. Hüvelyenként 7-8 db mag képződik.

Facima: Őszi- és kora tavaszi vetésre is alkalmas, középmagas (40-50 cm) növekedésű, közepes szárszilárdságú, zömök fajta. Március eleji vetés esetén tenyészideje 75 nap. Virágai párosával helyezkednek el, a növény felső harmadában. A hüvelyek rövidek (5-6 cm), keskenyek, gyengén hajlottak, tompa végűek. A kifejlett hüvelyben 6-7 db világoszöld mag van.

Glória de Quimper: A legkorábban vethető, elsőként termést adó, friss fogyasztásra alkalmas, igen korai kifejtőborsó. Tél alá illetve téli vetésre is alkalmas. A növény lombja 35-40 cm magas, laza növekedésű. Hüvelyei világoszöldek, melyekben 6-7 db világoszöld szem van.

Borsó vetőmag vásárlás >>>

Velőborsó fajták

Zsuzsi: Késői, nagy termőképességű, magas szárú (80-85 cm) velőborsófajta. A hüvelye igen hosszú (9-10 cm) és 8-10 sötétzöld, nagyméretű szemet tartalmaz. Jó állóképességű, hüvelyei könnyen kifejthetők.

Karlos: Hosszúhüvelyű, nagymagvú velőborsófajta. A növény a 80 cm-es magasságot is elérheti. Hüvelye 10 cm hosszú, enyhén ívelt, hegyes végű, 10-12 db nagy szemet tartalmaz.

Debreceni korai velő: Korai, házikerti termesztésre alkalmas fajta, mely, 40-45 cm magas. A levelek közép-zöldek, enyhén márványozottak. A Rajnai és Debreceni világoszöld fajtától 1-2 nappal korábban virágzik. A hüvelyek sötétzöld színűek, enyhén hajlottak, végük hegyes. A hüvelyek hossza: 9-10 cm. A bennük képződő magvak (8-9 db/hüvely) sötétzöld színűek.

Ujmajori korai: Intenzív fajta, mely jó tápanyagellátottságot igényel. Az átlagos növénymagasság 60-70 cm. Hüvelyei párosan helyezkednek el, 7-8 cm hosszúak és 7-10 mm átmérőjű, sötétzöld szemeket tartalmaznak.

Coral: Korai érésű fajta. A növény 60-65 cm magas. Hüvelye sötétzöld, 7-8 cm hosszú és 7 nagy szemű, édes magot tartalmaz.

Kelvedon csodája: Korai, 45-60 cm magas, sötétzöld színű gyengén fogazott levélkés fajta. Virágzása korán, 57 napra következik be. Hüvelye közép-zöld színű, 7-8 cm hosszú, hegyes hüvelyvégű. Növényenkénti hüvelyszám: 5-6 db. A hüvelyben a mag színe közép zöld.

Rondo: Friss fogyasztásra és mélyhűtésre kiválóan alkalmas, óriás hüvelyű velőborsó. Kiváló ízű, zsengeségét sokáig megőrzi. Sötétzöld szemszínű, egyenes, hegyes hüvelyű, kései, nagyon nagy termőképességű fajta. Hüvelyeit párosával hozza, melyek hosszúsága 10-12 cm. Magszám 8-10 szem hüvelyenként. Szemátmérője 1 cm-nél nagyobb.

Jof: Bőtermő, nagy szemű fajta. Hüvelyei 9-10 cm-esek, 8-9 db 9-11 mm átmérőjű sötétzöld szemmel.

Onward: Nagy hozamú, igen nagy szemű, nagy hozamú fajta, hüvelye könnyen fejthető. A növény 45-60 cm magas. Hüvelye nagy, széles, egyenes, tompa végű, 7-8 db sötétzöld, 10-11 mm átmérőjű maggal.

Jubileum: Nagy termőképességű, hosszú hüvelyű velőborsófajta. Átlagos növénymagassága 50-70 cm. Hüvelyei 8-10 cm hosszúak, 8-10 mm átmérőjű, sötétzöld szemeket tartalmaznak.

Borsó vetőmag vásárlás >>>

A borsó igényei, termesztése

Legjobban a napos világos helyeket, és a mélyrétegű, tápanyagban gazdag, meszes, vályogtalajokat kedveli, de alapvetően a hagyományos kerti talajban is megél, mivel nem mondható válogatósnak a talaj tekintetében. Annak ellenére, hogy a gyökerén nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, célszerű nitrogén és foszfát tartalmú műtrágyával feljavítani a talajt.

A borsó alapvetően egy szárazságtűrő növény, azonban a csírázás és a bőséges hozam érdekében célszerű rendszeres öntözésről gondoskodni. Főleg a virágzás és a kötődés idején igényel bőséges mennyiségű vizet.

Mivel hidegtűrő növényről van szó, ami akár már 3-4 fokon is kicsírázik, ezért a szabadföldi vetését már február végén vagy március elején is megkezdhetjük. Azért, hogy egész tavasszal és nyáron teremjen a borsónk, célszerű eltérő tenyészidejű fajtákat választani, illetve szakaszosan vetni. Ha rövid tenyészidejű fajtát választunk, akkor az első borsóhüvelyeket már 11-12 hét múlva már le is szedhetjük.

A második vetést időzíthetjük júliusra, azzal azonban jó, ha tisztában vagyunk, hogy a nyári borsónövény alacsonyabb lesz, mint a tavaszi, illetve hüvelyből is kevesebbre számíthatunk. Ennek ellenére érdemes a nyári vetéssel is próbálkozni, hiszen így ősz elején is friss borsót fogyaszthatunk.

Létezik novemberben vethető fajta is, az Expressz borsó, melyet védett helyre érdemes vetni, és télen lombtakarással célszerű védeni, mivel az erősebb fagyok kárt tehetnek benne.

A borsónövények közötti sortávolság függ a fajta magasságától, de általánosságban elmondható, hogy 12-25 cm sortávolsággal számolhatunk. A magok vetési mélysége 5-6 cm. Mindamellett, hogy a magasabb borsófajták esetében nagyobb sortávolságot kell tartani, még támasztékról is szükséges gondoskodni.

Magvetés után célszerű porhanyósan tartani a talajt. Ezt kapálással tehetjük meg, mely a gyomok eltávolítása miatt is szükséges. Emellett a szárazabb időszakokban öntözésről is gondoskodjunk.

Amikor leterem a borsó, a növényt célszerű gyökerestől kitépni. A helyére bátran ültethetünk más növényt, például káposztát, uborkát vagy céklát.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.