Tudástár

Brokkoli termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik. Népszerű zöldségnövény, melynek rózsáit, mellékrózsáit és a szára egy részét is elkészíthetjük. Kedvelt zöldség, mivel C-vitamin, karotin, ásványi anyag és rosttartalma is egyaránt magas, emellett sokkal könnyebben termeszthető, mint más káposztafélék.

Az elkészítése is nagyon sokrétű, készíthetjük párolva, főzelékként, vagy krémlevesként, de rakott étel is készülhet belőle. Mivel többször terem, és jóval szerényebb igényei vannak, mint például a karfiolnak, kiskertekben is gyakran termesztik. Vethető szabadföldbe, de palántázással is termeszthető. A fajták tenyészideje eltérő lehet, vannak rövid (40-75 nap), középhosszú (60-90 nap) és hosszú tenyészidejű (70-100 nap) fajták is.

Brokkoli fajták

Ha szeretnénk a kertben brokkolit termeszteni, több fajta közül választhatunk, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Calabrese: Mélyhűtésre és friss fogyasztásra is alkalmas korai szabadföldi fajta. Rózsája közép-zöld színű, a főrózsa leszedését követően, kisebb méretű oldalrózsákat hoz, melyeket folyamatosan lehet szedni.

Miranda: Őszi szabadföldi termesztésre alkalmas középkései fajta. Nagyméretű rózsája lila színű.

Brokkoli vetőmag vásárlás >>>

A brokkoli igényei, termesztése

 A brokkoli legjobban a napos helyeket kedveli, mivel fényigényes növény. Ha árnyékos helyre vetjük, számolnunk kell azzal, hogy felnyurgul, és a virágzata sem fog megfelelően fejlődni. Amennyiben szép nagy, tömött brokkolikat szeretnénk, mindenképp napos helyet keressünk a számára. Talajok közül a tápanyagban gazdag, mélyen felásott talajt kedveli.

Vethetjük szabadföldbe, de palántázhatjuk is. Mindegy, hogy magról vagy palántáról van szó, a legjobb hely a számára az ősszel mélyen felásott, bőségesen trágyázott talaj. Mint a többi káposztaféle, a brokkoli is nehezen viseli a mikroelemek hiányát, melyre levélsárgulással, lombhullással, termés csökkenéssel is reagálhat. Ennek elkerülése érdekében nyáron érdemes lombtrágyázni.

A brokkoli megfelelő gondozásához hozzá tartozik a kapálás és a gyomlálás, illetve az alapos öntözés. A növényvédelemről sem szabad megfeledkezni, mivel a kártevők közül a levéltetvek, illetve a káposztalepke hernyói okozhatnak gondot. Ezek ellen növényvédő szerekkel védekezhetünk, de léteznek vegyszermentes megoldások is.

Ha palántanevelésben gondolkodunk, akkor március közepén vethetjük el a magokat beltérben, melyhez műanyag poharat vagy szaporító ládát használhatunk. A palántákat célszerű szétültetni, hogy a szabadföldi ültetésnél földlabdával együtt kerülhessenek a talajba. A palántáknak hozzávetőleg 6-7 hétre van szükségük, hogy kiültethetőek legyenek.

Áprilistól szabadföldbe is vethetjük a magokat, de csak szélvédett és fagyvédett helyre. A vetés előtt húzzunk sorokat az ágyásba, a magokat pedig ritkán vessük, majd 2-3 cm földdel takarjuk be. A vetés után ne feledkezzünk el az öntözésről sem.

Ha a kikelt növények elérik a 3-4 lombleveles kort, ültessük őket külön, egymástól 50 cm-es tőtávolságot tartva. Ha túl sok palánta kel ki, kereshetünk nekik másik helyet a kertben, de akár tovább is ajándékozhatjuk, esetleg el is adhatjuk őket.

A brokkoli fejlődése nyáron felgyorsul, ezért figyeljünk rá, hogy a rózsákat időben takarítsuk be. Ezt akkor célszerű megtenni, amikor a rózsák még nem nyílnak szét, de már szépen kifejlődtek.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.