Tudástár

Burgonya termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A burgonya vagy más néven krumpli (Solanum tuberosum) a burgonyafélék családjába tartozik, melyet földfelszín alatt termő gumóiért termesztünk. Az eredeti élőhelyén a burgonya, évelő növény, de a termesztésben egyéves növényként ismerjük.

A gumói ízletesek, keményítőben gazdagok, ennek köszönhetően krumplicukrot állítanak elő belőle, amiből pedig alkohol is készül.

A krumpli az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag. A felhasználása nagyon sokrétű, leves vagy főzelék is készíthető belőle, de egytálételként is készítik. Készülhet olajban vagy zsírban sütve, főzve, és párolva is. Használják köretként húsételek mellé, de kenyér vagy egyéb kelt-, sült- és főtt tészták, de akár saláták is készíthetők belőle.

A krumplit termeszthetjük a kertben, de alkalmas dézsás termesztésre is.

Burgonya fajták

Red Scarlett: Korai érésű, bőtermő, közepes nyugalmi idejű burgonyafajta. Gumója ovális, közép-nagy-, illetve nagyméretűre is megnő. Kifejezetten ízletes, „A-B” főzési típusba sorolható.

Cleopatra: Rövid tenyészidejű, primőr-termesztésre kiemelten alkalmas, korai érésű, bőtermő burgonyafajta, mely rendkívül ízletes.

Esmee: Kimagasló terméshozamú és szép megjelenésű burgonya. Korai, élénkpiros héjú sárga húsú étkezési fajta. A betakarításkori fizikai behatásokat jól tűri, nem szürkül.

Marizza: Középkorai, piros héjú, sárga húsú hosszúkásan-ovális sok gumót nevelő burgonyafajta. Nem szétfövő étkezési fajta, sütve kitűnő.

Rudolph: Piros héjú, fehér húsú étkezési fajta, sekélyen ülő, mély piros szemekkel. Kiemelkedő terméshozamra képes. Főzési típusa AB enyhén lisztes, de nem szétfővő. Nagyon sokáig tárolható jó minőségben.

Balatoni rózsa: Ovális alakú sötét rózsa héjú, és sárga húsú, nagy gumójú fajta. Bőtermő, korai tenyészideje ellenére is jól tárolható.  Rendkívül ízletes étkezési burgonya. Vékony héja miatt kíméletesen kell betakarítani.

Agria: Az egyik legkedveltebb sárga héjú burgonyafajta. Magas terméshozamú, széles körben felhasználható, nagyon ízletes, jól tárolható burgonya.

Maestro: Az Agria fajtából nemesített rendkívül ízletes burgonyafajta, kiváló hasábburgonya alapanyag. Az Agriánál rövidebb érésidő, erős formai stabilitás, kiváló étkezési minőség jellemzi.

Desiree: Az egyik legelterjedtebb étkezési burgonya, mivel könnyen termeszthető és bőtermő. Gumója jól bírja a szárazságot és a mechanikai behatásokat is, környezethez való alkalmazkodása nagyfokú. Változatosan felhasználható, megbízható holland burgonyafajta.

Arizona: Korai, nagy termőképességű, jól tárolható sárga héjú, világossárgás húsú, nem szétfővő, alacsony szárazanyag tartalmú burgonyafajta.

Fabiola: Magas terméshozamú, kimondottan jól tárolható, piacos, nem szétfövő étkezési burgonya.

Evolution: Primőr-termesztésre kiválóan alkalmas, gyors kezdeti fejlődésű, korán beérő, nagy terméshozamú fajta. Lazább szerkezetű talajt, valamint folyamatos, egyenletes vízellátást igényel.

Kondor: Nagy hozamra képes, nagyméretű gumókat nevelő, régóta termesztésben lévő, országosan csökkenő termőterületű étkezési burgonya.

Cherie: Előhajtatva primőrként a piacok keresett terméke, bőtermő, jól tárolható, tetszetős formájú, sima héjú fajta. Kiváló íz, szép forma és megbízható minőség jellemzi. Saláták, hidegkonyhai ételek minőségi alapanyaga.

Impala: Magas hozamra képes, szép gumóformájú fajta. Konyhakész csomagolásra és mosott áruként való forgalmazásra is az egyik legjobb fajta.

Ranomi: Korai, sárga héjú, krém sárga húsú, étkezési burgonya, az Impala nemesített fajtája. Hosszan tárolni csak csírázás-gátlóval lehetséges. Nem szétfővő, alacsony szárazanyag tartalmú fajta.

Sarpo Mira: Bő termőképességű, jól tárolható, hosszú tenyészidejű, általános felhasználásra alkalmas burgonyafajta.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A burgonya igényei, termesztése

A burgonya viszonylag igényesnek mondható növény. Bár a burgonya leginkább a hűvös, csapadékos viszonyokat kedveli, hazánkban is jól megél. Ültethetjük világos, napos helyre is, de rendszeres öntözésről gondoskodnunk kell.

A talaj tekintetében körültekintőnek kell lennünk, mert csak a megfelelő szerkezetű és tápanyag dús talajban fejlődik szépen. Alapvetően bármilyen talajban megél, ha kerüljük a szélsőséges talajtípusokat, de leginkább a semleges vagy kissé savanyú, homok, vagy homokos vályogtalajokat kedveli.

Tápanyagok közül a káliumra, a magnéziumra, illetve kis mértékbe a nitrogénre igényes. A káliumot ősszel célszerű a talajba juttatni, a nitrogént pedig tavasszal, az ültetés előtt, mivel ez az elem a csírázás és a gumóképződés időszakában fontos. A krumpli termesztéséhez a töltögetés és a növényvédelem is hozzá tartozik.

A töltögetésre azért van szükség, mert e nélkül a növény szára elterülne, de azért is hasznos, mert ezzel meggátolhatjuk a gyomosodást, és elősegítjük a gumókötődést. A töltögetést akkor érdemes elkezdeni, amikor a szár eléri a 10-15 cm-es magasságot. Néhány alkalommal érdemes megismételni.

A burgonyára több betegség is jellemző, és számos kártevő is károsíthatja. A kártevők közül a legismertebb a burgonyabogár, a betegségek közül pedig a burgonyavész, de vírusos betegségek is megtámadhatják.

A burgonya termesztéséhez el kell ültetnünk a megvásárolt gumókat. Ezt március közepétől április közepéig tehetjük meg egy megfelelően előkészített ágyásba. A gumókat csírás végükkel felfelé, 15-20 cm mély fészkekbe vagy árkokba ültessük el.

A gumókat nem szükséges vastagon befedni földdel, elég egy vékony réteg. Amennyiben olyan talajba kerülnek, mely könnyen kiszárad, akkor az ültetési mélység legyen 2-3 cm-rel mélyebb.

A betakarítást a virágzás után tehetjük meg. A növény föld feletti részét húzzuk ki, majd a gumókat forgassuk ki a talajból.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.