Tudástár

Cékla termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A cékla a répa (Beta) nemzetségbe tartozik, mint a mángold, a cukorrépa vagy a takarmányrépa, és hazánkban is népszerű zöldségféle. Egy nagyon ízletes zöldség, melynek magas a C-vitamint tartalma, és amelyből savanyúságot, salátát, de akár levest is előszeretettel készítenek.

A cékla viszonylag igénytelennek mondható, így a termesztése meglehetősen egyszerű. Nyáron és ősszel is betakarítható, a fejlődési ideje hozzávetőleg 90-100 nap, így, ha céklát szeretnénk a saját kertünkbe, érdemes időben elvetni. A nyári céklákat általában frissen fogyaszthatjuk, az őszi céklák azonban arra is alkalmasak, hogy hosszabb ideig tároljuk őket.

A tárolásra a hűvös, párás helyiségek a legalkalmasabbak, mivel cékla száraz helyen hajlamos összefonnyadni. Ha nincs ilyen helyiségünk, mint mondjuk egy pince, akkor homokban, bizonyos időközönként vízzel lespriccelve is tárolhatjuk.

Cékla fajták

Detroit: Jól tárolható, a legrövidebb tenyészidejű, fő- és másodvetésben egyaránt termeszthető fajta. Közép-nagy gumója, szabályos gömb alakú, lilásvörös színű. Lombja kicsi, pirosas.

Monika: Középkorai, nyári és őszi termesztésre alkalmas, felmagzásra nem hajlamos. A gumó gömbölyű, közép-nagy méretű. Tenyészideje vetéstől szedésig 115 nap. Héja fényes, sötétvörös, a húsa egyszínű vörös, finomszerkezetű, íze kiváló. Salátának és ivólének is remek. Sütéskor nincs kesernyés mellékíze. Levele is felhasználható.

Cylindra: Jól szeletelhető, feldolgozásra, tárolásra ajánlott, korai- és másodvetésre alkalmas bőtermő fajta. A répatest félhosszú, henger alakú, héja sima, húsa sötétvörös.

Rocket: Kiváló minőségű, bőtermő, jó ízű fajta, tenyészideje 130 nap. Gumója hengeres, közép-nagy 15-20 cm hosszú. Külső héja sötétvörös, fényes. Húsa egyszínű vörös, finom szerkezetű, jól szeletelhető.

Bíborhenger: Jól szeletelhető, ipari feldolgozásra is alkalmas, korai és másodvetésben termeszthető, henger alakú, csapott vállú cékla. Tenyészideje 90–110 nap. Húsa sötétvörös színű, a gyűrűk alig látszanak. Nagy termőképességű, a hazai viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajta.

Rubin: Fő- és másodvetésként egyaránt termeszthető, tenyészideje 90-110 nap. A répa szabályos gömb alakú, közép-nagy. Előnyös tulajdonsága az egyöntetű intenzív vörös belső szín. Konzervipari célokra, valamint színezőanyag előállítására is alkalmas.

Tonda Di Chioggia: Rövid tenyészidejű cékla-különlegesség. Koncentrikus gyűrűi fehér és borvörös színben váltakoznak. Zöld levelei kiváló spenót helyettesítők. A répatest lapított gömb alakú, esetleg kicsit hosszúkás.

Bicores: Kora tavaszi és másodvetésben is termeszthető, repedésre és feketefoltosságra rezisztens fajta.  Színe intenzív sötét-bordó, termőképessége nagy. Sűrű vetésben bébicéklának is termeszthetjük.

Czerwona Kula 2: Rövid tenyészidejű, másodvetésre is alkalmas, egységes gömb alakú, sima répatestű fajta. Mélyvörös színű, lédús, ivólének is kiváló.

Rywal: Korai, nagy terméshozamú, jól termeszthető, vörös húsú, rendkívül ízletes hengercékla.

Bébicékla: Házikertben kis területen bébicékla termesztésére alkalmas. Gumója szabályos gömb alakú, lilásvörös színű. A szokásosnál sűrűbben vetjük és a kelés után nem egyeljük ki. Bébi céklának 3-5 cm átmérőnél szedhetjük.

Sárga húsú: Kora tavaszi és másodvetésre alkalmas cékla-különlegesség. Fiatal leveleit párolva és főzve spenótként fogyaszthatjuk, gumóját hagyományos módokon sütve, főzve, savanyítva készíthetjük el. Élénksárga húsa miatt minden ételben különleges hatást kelt.

Fehér: Fehér színű, édes ízű, gömbölyű cékla-különlegesség, mely főként friss fogyasztásra ajánlott. Bébi céklának (25-40 mm átmérő) is nevelhető, zsenge levelei is szedhetők. Középkorai fajta, egészséges, erőteljes lombozattal.

Cékla vetőmag vásárlás >>>

A cékla igényei, termesztése

A cékla fényigénye viszonylag átlagosnak mondható, ezért szinte a kert bármely pontján termeszthetjük, természetesen a teljes árnyékot kerülni kell. A gyökeresedésre az ideális a 15-22 fokos hőmérséklet.

A talajok tekintetében sem mondható válogatósnak, mivel szinte bármilyen, nem túlzottan kötött talajban megél. Ugyanakkor a legjobban a vályogos, homokos, humuszos talajt kedveli. Ha a kerti talaj túlságosan kötött lenne, akkor talajkeveréssel, illetve homokos feltöltéssel javítsunk rajta még a vetés előtt.

Ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessen, érdemes tápanyagokról is gondoskodni, azonban nem célszerű frissen szerves trágyázott talajban termeszteni, ugyanis ebben az esetben a termés minősége gyengébb lesz. Tehát olyan ágyásban termesszük, ahol az előző évben trágyáztunk, de az is jó lehet, ha másodveteményként kerül az ágyásba.

Rendszeres, akár heti több öntözésre is szükség lehet, főleg a csírázáskor, illetve kezdeti fejlődési szakaszában, mivel ilyenkor kifejezetten vízigényes növény. Később azonban csak a száraz időszakok alkalmával lesz szükség öntözésre. Ha nem öntözzük megfelelően, a gumók fásak, rossz állagúak lesznek.

A cékla termesztéséhez a gyomlálás, a kapálás, illetve a növényvédelem is hozzátartozik. A betegségek közül a lisztharmatra és a cerkospórás levélfoltosságra érzékeny, kártevők tekintetében pedig a levéltetű, illetve a répalégy okozhat gondot.

A cékla vetési ideje április közepén-végén van, ha másodvetésben is gondolkodunk, akkor pedig nyár közepén, június-július fordulóján vethetjük.

Vetés előtt az ágyásokat készítsük elő, gyomtalanítsuk őket, illetve forgassuk át a földet. A megfelelő sortávolság hozzávetőleg 40 cm. A magokat kb. félujjnyi mélységű barázdákba vessük, ezután jöhet a takarás, illetve egy alapos öntözés.

Amikor a kikelt növények 5-6 cm-esek lesznek, ritkítsuk ki őket, hogy 15 cm-es tőtávolságra legyenek egymástól. A ritkítás még egyszer elvégezhető, amennyiben szükségét érezzük, azonban a második ritkítás növényeit akár át is ültethetjük egy másik ágyásba, vagy el is ajándékozhatjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.