Tudástár

Chili termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A chili paprikák főként egynyáriak, de található közöttük évelő fajta is. Bokros növekedésűek, fajtától függően fél méter magasságtól akár egész magasra, két méteresre is megnőhetnek.

A chili paprika számos nemzet konyhaművészetében alap fűszernek számat, mint például az indiai, a mexikói, a thai vagy a kínai, de hazánkban is előszeretettel használják. Magyarországon elsősorban a habanero és a jalapeno chili paprika népszerű. A chili felhasználása is sokrétű, az ételbe kerülhet frissen, de a szárítást követően őrölve vagy törve is.

A chili paprikák jellemzően nagyon csípősek, ezért a használatuk során, legyünk nagyon körültekintek. Lehetőleg ne érjen a bőrünkhöz a paprika, és a szemünkhöz se nyúljunk chilis kézzel. A chili felhasználása után érdemes mindig alaposan kezet mosni.

A chili termesztése nem túl bonyolult, így magunk is próbálkozhatunk vele cserépbe, vagy akár szabadföldbe vetve is.

A chili igényei

A chili paprika jellemzően meleg és fényigényes, így mindenképp meleg, napos, világos helyet keressünk a számára, ugyanis a magok csak 20 fok körüli hőmérsékleten csíráznak ki, a termés beéréséhez pedig még ennél is magasabb hőmérsékletet igényelnek.

A talaj tekintetében nem igényes, az átlagos kerti talaj is megfelel a számára, ám a komposztot nagyon meghálálja. Ha tehetjük, tápanyag dús talajt válasszunk számára.

A chili vízigénye átlagosnak mondható, rendszeresen, de mérsékelten öntözzük. Óvjuk a kiszáradástól, túlöntözni azonban nem kell. Ahhoz, hogy a talaj a nedvességet minél tovább megőrizze, érdemes mulcsozni. A chili közepes-magas növény, ezért támasztékról is szükséges gondoskodni.

Paprika vetőmag vásárlás >>>

A habanero paprika igényei, termesztése

A habanero vagy havannai néven ismert chili a kínai paprika (Capsicum chinense) egyik legelterjedtebb változata. Ovális, lapított harang, vagy kupolás alakú, hegyes végű termése jellemzően nagyon csípős. Bokrosan növekvő, viszonylag magas, kb. 1 méterre megnövő chilifajta. Termése sokféleképpen fogyasztható, grillezik, szárítják, savanyúság is készülhet belőle, de ehetjük nyersen is.

A palántanevelést megtehetjük mi magunk is, de előnevelt palántákat is vásárolhatunk. Ha megfelelően gondozzuk, akkor fényes felületű, magvakkal teli, zöld, éretten piros színű termései lesznek.

A habanero, ahogy chilik általában melegigényes, ezért napos helyet keressünk a számára. Legszebben a tápanyagban gazdag talajban fejlődik. Ritka, de bőséges öntözést igényel. Az ültetési helyét ütetés előtt célszerű szerves trágyázni, illetve fekete fóliával lefedni.

A takarásra azért van szükség, mert így a talaj melegen tartható, megfelelően nedves marad a chili számára, ráadásul a gyomképződést is megakadályozhatjuk vele. Ha az idény elején ültetjük a habanerot, fóliasátorral is gondoskodhatunk a megfelelő környezetről.

A palántanevelést március közepétől kezdhetjük el. A fiatal növényeket 8-10 hétig nevelhetjük beltérben, majd amikor a palánták elérték a 6 kifejlett leveles állapotot, a szabadba is kiültethetjük őket. Ehhez vágjunk lyukakat a fóliába, és 45 cm-es tőtávolságokat tartva, ültessük el a palántákat.

A habanero gondozásához az öntözés és a növényvédelem tartozik. Egyes rovarok megtámadhatják, melyek ellen erős vízsugarat, illetve rovarölő szappant használhatunk. Gondot okozhat a kalciumhiány is, melynek következtében virág és csúcsrothadás alakulhat ki. Ezt bőséges öntözéssel akadályozhatjuk meg. Gombás betegségek akkor alakulnak ki, ha rendszeresen felülről öntözzük a növényt.

A habaner zöld és piros állapotban leszedhető, íz tekintetében nincs különbség. A terméseket még a hűvösebb őszi időjárás beköszönte előtt szedjük le. Tároljuk hűvös helyen, így akár három hétig is eltartható. Szárításhoz célszerű félbevágni.

A jalapeno paprika igényei, termesztése

 A jalapeno (Capsicum annuum) az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb chili paprika. A neve a mexikói Xalapa városához kötődik, ugyanis ebben a városban hagyomány  a termesztése. A jalapenot a teljes beérés előtt érdemes leszedni, zölden, még mielőtt pirossá válna, kemény, egyszínű állapotban.

A jalapeno felhasználása is sokrétű, szinte bármilyen ételbe használható, amit csípősen szeretnénk enni. Használják salsa szószokba, öntetekbe, de fagyasztva is tartósítják. A termesztése hazánkban is egyre elterjedtebb.

Ahhoz, hogy a jalapeno szépen teremjen, napfényes helyet kell keresnünk a számára, és tápanyagban gazdag talajt, illetve a rendszeres, bőséges öntözésről is gondoskodnunk kell.

A jalapeno a többi chili fajtához hasonlóan melegigényes. A csírázáshoz kb. 18-26 fokra van szüksége, ellenkező esetben a magok nem fognak kicsírázni, és még a palánták is elpusztulhatnak. Azonban a túl magas, 32 fokot meghaladó hőmérséklet sem jó a jalapeno számára, ilyen esetben kisebb termésre kell számítanunk.

A talajok közül a szerves anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű, agyagos talajokat kedveli leginkább. A meleg, száraz időszakokban rendszeres, bőséges öntözést igényel, azonban a termést nem érheti víz. Ennek elkerülése érdekében inkább csepegtető öntözést alkalmazzunk.

A jalapeno magjai tavasszal beltérben is vethetőek jó szerkezetű talajba, meleg, nedves helyen tartva. A palántákat kb. a paradicsom ültetését követő második héten ültethetjük ki a szabadba.

A jalapeno betegségek és kártevők is veszélyeztethetik, ezért növényvédelemről is gondoskodunk kell. Mivel a jalapeno a burgonyafélék családjába tartozik, akárcsak a paradicsom vagy a krumpli, így a rájuk jellemző kártevők és betegékkel kell számolnunk.

Leginkább a levéltetvek, földi bolhák és a bagolylepke hernyói okozhatnak gondot, melyek ellen rovarölő szerekkel, de akár vegyszermentes megoldásokkal is védekezhetünk. Nagyban megkönnyíti a védekezést, ha megfelelő öntözésről gondoskodunk egészségesen tartva a növényt, illetve célszerű az elhalt növényi részeket is eltávolítani a megelőzés érdekében.

Paprika vetőmag vásárlás >>>

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.