Tudástár

Csicsóka termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A csicsóka (Helianthus tuberosus) Észak-Amerikában őshonos, magasra növő, évelő növény. Dísznövényként is ültetik, de az ehető gumója miatt is népszerű növény.

Sötétzöld, kissé fakó, durva tapintású nagyméretű levelei, és nap sárga virágai vannak, melyek a felálló, hosszú száron helyezkednek el, nyáron és ősszel nyílnak.

Gumói édeskés ízűek, a krumplihoz hasonlatosak, köretet és a salátát is készítenek belőle, de párolva, sőt nyersen turmixba téve is elkészíthető. Diabéteszben szenvedők is gyakran fogyasztják a fruktóz tartama miatt. A gumók tisztítása kissé időigényes folyamat, mivel a felületük rücskös és egyenetlen.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A csicsóka igényei, termesztése

A csicsóka nagyon jó alkalmazkodóképességű növény, ezért könnyen termeszthető, gyorsan fejlődik, és erőteljesen terjed. Legjobban a napos helyeket kedveli, emellett rendszeres öntözést igényel.

Legszebben a nyirkos, üde talajokban fejlődik, de jól viseli a gyenge minőségű, tápanyagszegény, száraz talajt is. Sekély termőrétegű, kötött vagy futóhomokos talajon is megél. Ha istállótrágyával trágyázzuk, nagyon meghálálja.

Támasztékról mindenképp célszerű gondoskodni, mivel magasra növő növényről van szó. Bár a növény föld feletti részei a téli időszakban elfagynak, a gumók nem károsodnak, így akár hónapokig is felszedhetőek. Célszerű mindig csak annyit felszedni belőlük, amennyit felhasználunk, mivel a tárolásuk elég nehézkes és körülményes.

Ha csicsókát szeretnénk a kertünkben termeszteni, akkor azt a gumók elültetésével tehetjük meg. Az ültetésre a március vége a legkedvezőbb, ám októbertől májusig bármikor elültethetjük. A gumók ültetési mélysége kb. 6 cm, a tőtávolság pedig hozzávetőleg fél méter legyen.

A csicsóka lassú növekedésű növény. A növekedési időszakban a rendszeres gyomlálás fontos feladat, ám később erre nem kell majd nagy gondot fordítanunk, mivel a kifejlett növény árnyékolja a talajt, így a gyomok is ritkábban telepszenek meg körülötte.

A gumók októberre érnek be, ekkor kezdhetjük felszedni őket. Az újravetésről néhány évig nem kell majd gondoskodnunk, hiszen a földben maradt gumók, újra kihajthatnak. A földben maradt gumókat 4-5 évente célszerű másik helyre ültetni.

A csicsóka alapvetően ellenálló növény, bár a kártevők közül a csigák és a meztelen csigák, betegségek közül pedig a lisztharmat károsíthatják.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Samtoucan

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.