Tudástár

Cukkini termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A cukkini a tökfélék családjába tartozik, konyhai felhasználása meglehetősen sokrétű. Készíthetjük töltve, rántva, egytálételként, lecsóba téve, de saláta, főzelék vagy leves is készíthető belőle. Még sütemények és pástétomok alapanyagaként is ismerik.

Egy négytagú család cukkini szükségletét, már 3-4 bokor is fedezni tudja. A cukkini nyár közepétől egészen az őszi fagyokig teremhet. Termései kb. 25 cm nagyságban leszedve a legfinomabbak. A cukkini termesztése nem kifejezetten nehéz, ám előtte érdemes megismerkednünk az igényeivel.

Cukkini fajták

Black beauty: Bokor típusú, biztonságosan termő, nagy hozamú fajta. A leszedett termés nagyságától függően, változatosan felhasználható, friss fogyasztásra és savanyításra is alkalmas. Szabályos, henger alakú termése, enyhén bordázott, héja sötétzöld, húsa fehér.

Nefertiti: Bokor típusú, biztonságosan termő, nagy hozamú házikerti fajta. Fő és másodvetésre is alkalmas. Kisebb méretben leszedve rántható, a nagyobb termések, töltve süthetők.

Striato di Napoli: Bokor típusú, nagy termőképességű korai fajta, mely tavaszi-nyári termesztésre egyaránt alkalmas. Karcsú, hengeres termése 20-22 cm hosszú. Héja zöld színű, világoszöld hosszanti csíkokkal díszítve.

Striato d′Italia: Középkorai bokor típusú fajta. Hengeres, karcsú termése 22-24 cm hosszú, héja világoszöld színű, világosabb pettyekkel és halványzöld hosszanti csíkokkal díszített. Változatosan felhasználható a konyhában, attól függően milyen méretben szedjük le.

Goldena: Bokor típusú, élénksárga színű cukkini különlegesség. Termése fényes felületű, henger alakú.

Wanda: Világoszöld héjú, hengeres termésű, korai cukkini, mely szabadföldi termesztésre javasolt. Biztonságos termő fajta.

Trieszti fehér: Bokor növekedésű, fehér termésű fajta. Kis méretben leszedve, grillezve, rántva és savanyúságnak fogyaszthatjuk, a kifejlett terméseket töltve, valamint a spárgatökhöz hasonlóan is elkészíthetjük.

Tondo Chiaro di Toscana: Korai, bokor növekedésű cukkini különlegesség. Termése kerek, világoszöld színű, enyhén bordázott. Levelei sötétzöldek, foltok, pettyek nélkül. Salátaként, sütőben sütve töltve, valamint rántva is ízletes.

Tondo di Piacenza: Sötétzöld színű, gömbölyű alakú cukkini, átlagtömege 1 kg.

Cukkini vetőmag vásárlás >>>

A cukkini igényei, termesztése

A cukkini fény és melegigényes, ezért napos, világos helyet keressünk a számára. A talajok tekintetben nem mondható válogatósnak, a lényeg, hogy tápanyag dús talajról gondoskodjunk. Helyigényes zöldség, biztosítsunk elegendő helyet a kertben, a megfelelő tőtávolság kb. 1 méter.

Az ültetésnél célszerű fészkeket kialakítani a palánták számára egymástól 1 méteres távolságra, a talajt pedig tárgyázással feljavítani ültetés előtt. Amiére még érdemes ügyelni, hogy minden évben más-más helyre kerüljön a cukkini a kertben.

A cukkini a fejlődése kezdeti szakaszában meglehetősen vízigényes, de a szép termés érdekében folyamatosan célszerű rendszeres öntözésről gondoskodni. Rendszeres kapálást és gyomlálást is igényel.

A megfelelő növényvédelemről sem szabad megfeledkezni. Bár a cukkininak kevés jellemző betegsége és kártevője van, de a lisztharmat és a meztelen csigák megtámadhatják.

Bár helyre vetéssel is termeszthető, de ebben az estben a tenyészidő lecsökken, és terméseit is később kezdi érlelni, ezért inkább előnevelt palántákat érdemes ültetni. Ha mégis a szabadföldbe történő vetést részesítjük előnyben, akkor a vetést április végétől-július közepéig végezhetjük el.

A beltéri palánták nevelését azonban már március végén, április elején elkezdhetjük. A magokat jó szerkezetű földdel megtöltött poharakba vessük, kb. 2-3 cm mélyre. A poharakat meleg, napfényes helyen tartsuk, és rendszeresen öntözzük. A palánták kiültetését a fagyveszély elmúltával tehetjük meg.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.