Tudástár

Dísztök termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A dísztök a tökfélék vagy kabakosok családjába tartozó, egyéves kúszónövény, melynek dekorációként felhasználható látványos termései vannak. Jellemzően az őszi időszak kedvelt dísze, méret és formagazdagsága miatt is nagyon népszerű.

A dísztök termesztése nem annyira nehéz, ezért saját magunk is termeszthetünk izgalmas külsejű, őszi dekorációt. Az őszre beérő dísztököket kiszáríthatjuk száraz, szellős helyen, és évekig is gyönyörködhetünk bennük. A színük tartós megőrzése érdekében célszerű 1 pohár bóraxból és 3 pohár vízből kevert eleggyel átmosni a dísztököket, majd a száradás követően viasszal felület kezelni. Ha nem szeretnénk a tartósítással bajlódni, akár évente új dísztököket is nevelhetünk.

Dísztök vetőmag vásárlás >>>

A dísztök igényei, termesztése

A dísztök nevelése nem túl nehéz, bár az igényesebb növények között tartjuk számon. Legjobban a napos, világos, meleg helyeket, és a tápanyag dús, jó szerkezetű talajokat kedveli. A vízigénye magas, ezért rendszeres öntözésről is gondoskodnunk kell.

Mivel tápanyagigényes növény, ezért célszerű feljavítani a talajt, de vethetjük eleve a komposztba is. Erős támasztékra van szüksége, mivel terméseivel együtt meglehetősen nagy súlya van. Jó megoldást jelent, ha egy kiszáradt fa vagy a kerítés mellett neveljük.

A magjai májusban vethetők szabadföldbe, de palántát is nevelhetünk belőlük beltérben. Ha palánta nevelésben gondolkozunk, a magokat laza szerkezetű virágfölddel töltött poharakba vessük. A vetés mélysége fajtától függően eltérhet, így a vetőmag csomagolásán leírtakat vegyük figyelembe.

A palánták meleg helyet, és mérsékelt öntözést igényelnek. Májusban, a fagyveszély elmúltával ültethetők ki. Mivel helyigényes növény, ezért 1 méteres tőtávolságokat érdemes tartani.

A dísztök őszre érik be, még az első őszi fagyok előtt szedjük le. Szellős, száraz helyen tárolhatjuk. Amennyiben hosszabb távon tervezzük őket megtartani, a fent említett bórax-víz keverékkel, illetve viasszal célszerű a dísztökök felületét kezelni.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.