Mozaik

Ébred a természet – Tavaszi kerti tippek a gyönyörű udvarért!

Az olvadozó hótakaró alatt lassan ébredezik a természet, az idő egyre melegebb odakinn, a tavaszi munkák pedig lassan megkezdődhetnek. Ha szeretné, hogy a kertje mielőbb újra teljes pompájában ragyogjon, mindenképpen érdemes elvégezni ebben az időszakban néhány feladatot, amelyek segítségével eltüntetheti a tél nyomait és lendületet adhat a növényeinek. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat.

A tavasz a kerttulajdonosok számára a kinti szezon kezdetét jelenti. Amikor végre nem csak átszalad az ember a kerten azért, hogy végre a jó meleg szobába jusson, hanem lehetőség nyílik élvezni is egy kicsit az udvart és megkezdeni a kültéri munkálatokat.

Különleges időszak ez, amikor szemtanúi lehetünk annak, ahogy a növények a gondoskodásunk nyomán újra megtelnek élettel.

Távolítsa el a tél nyomait!

Mikor a tél elmúlik, bizony szemmel látható, hogy a fagyok és a hótakaró bizony nyomot hagyott a kerten. Minden növény egy kicsit fakóbb és szürkébb, a gyep sem olyan, mint amilyenre tavalyról emlékezett. Persze ettől nem kell megijedni, hiszen amint lekerülnek a hideg elleni takarások, pótlásra kerülnek a tápanyagok és elegendő napfényhez jutnak a kert lakói, máris újra teljes pompájukban tündökölnek majd.

Metssze meg a fákat és cserjéket!

Ha vannak fák, cserjék vagy bizonyos fajta évelő virágzók a kertjében, akkor fontos feladat a tavaszi munkálatok során a metszés is. Ez azért nagyon fontos, mert tulajdonképpen ez a tevékenység alapozza meg az adott növény számára az idei szezont.

Ez nagyban befolyásolja ugyanis azt, hogy milyen gazdagon terem majd a gyümölcsfa, mennyi virág lesz a dísznövényeken, de ezzel akadályozhatja meg az ágak felkopaszodását is. A művelet nagyon egyszerű, ha egyszer megtanulja, hamar rutinná válik majd.

A gyepről is gondoskodni kell!

A füves területtel kapcsolatban három fontos feladat is létezik tavasszal. Ezek a gyepszellőztetés, a trágyázás, valamint ha szükséges, akkor a fűmag elvetése. A gyepszellőztetést elvégezheti kézzel vagy gépi segítséggel. Ez azért nagyon lényeges, mert mivel a téli hónapok alatt jellemzően ritkán használjuk a pázsitot, könnyen filcessé válhat, amely megelőzhető ezzel a művelettel.

Ráadásul ennek nyomán „fellélegzik” a felület, végre megfelelő mennyiségű levegő és napfény éri majd. Ezt követően érdemes speciális trágyával is ellátni a területet, hogy pótolhassa az elvesztett tápanyagokat. Amennyiben pedig szeretne pázsitot ültetni vagy pótolná a kikopott foltokat, ennek is most jött el az ideje, a fűmagok ugyanis ilyenkor szökkennek a leggyorsabban szárba.

A lemosó permetezéssel számos betegség magakadályozható

Szintén lényeges művelet tavasszal a lemosó permetezés alkalmazása, amely főként a fákat és a cserjéket, illetve az évelő virágzókat érinti. Ennek a műveletnek a célja, hogy a növények felületén megtapadt károsítókat és kórokozókat elpusztítsuk, még mielőtt azok komolyabb gondokat okoznának.

Ezzel a speciális permetlével lemoshatja a növény ágait és törzsét is. Ha ezt a feladatot elvégzi, sok kellemetlenségtől kímélheti meg kertje lakóit és sokkal könnyebbé teheti a károkozók elleni védekezést is a tavaszi és nyári hónapok alatt.

Itt az ideje a kertalakításnak is!

Ha már egy ideje tervezgeti, hogy ültet néhány új növényt a kertjébe, kialakít egy veteményest vagy egy virágágyást, esetleg beszerez néhány új gyümölcstermőt, akkor ennek most jött el az ideje.

Így a téli hónapok alatt megtervezett álmok most valósággá válhatnak és hamarosan már élvezheti az újonnan elültetett növények szépségét, akárhányszor az udvaron jár. Érdemes előzetesen alaposan megtervezni mindezt, figyelembe véve azt is, mekkorára cseperedik majd az adott növény később. Ezáltal évek múlva sem okoz majd gondot a túl nagy árnyék vagy egy rossz helyre lógó ág.

Bár a fentebb említett feladatok és tevékenységek apróságnak tűnhetnek, mind egytől egyig nagyon fontosak. Hiszen e tavaszi munkálatok során alapozhatja meg azt, hogy egész szezonban gyönyörűek és élettel teliek legyenek a növényei.

További tippekért, érdekességekért érdemes felkeresni a Szerszámkell blogját

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.