Mozaik

Egyre nagyobb az igény a vegyszermentesen termesztett zöldségekre

A koronavírus járvány miatt sokan döntöttek úgy, hogy egészségesebben kezdenek étkezni. Ehhez pedig a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen. Mivel a járvány miatti korlátozások nagyon sok hazai kisvállalkozót érintettek, így nagyon sok vásárló döntött úgy, hogy a járvány időszakában a kistermelőktől, illetve a piacokon szerzik be az alapvetőbb élelmiszereket.

Ezzel nemcsak a kistermelőknek segítettek, hanem a saját egészségükért is sokat tettek, hiszen egyre több piacon árulnak vegyszermentesen termesztett zöldségeket és gyümölcsöket. Ezeket pedig egyre többen keresik, hiszen bár a NÉBIH szigorúan szabályozza a vegyszermaradékokra vonatkozó törvényeket, azért a permetezett gyümölcsökben és zöldségekben így is marad valamennyi szermaradék.

Ez pedig hosszú távon, folyamatosan kis mennyiségben fogyasztva is okozhat problémákat. Emiatt egyre nagyobb az igény a vegyszermentesen termesztett zöldségekre, és egyre több kistermelő választja ezt a lehetőséget. A piacokon és termelői piacokon is egyre több a vegyszermentes termesztő, de közösségi kertek is szép számmal alakulnak hazánkban, ahol szintén a vegyszermentes termesztés a cél.

Mit jelent a vegyszermentes növénytermesztés?

A vegyszermentes növénytermesztés azt jelenti, hogy a kártevők ellen természetes módszerekkel védekeznek. Erre számos lehetőség van, egyrészt nagyon figyelnek arra, hogy a földbe adott években milyen növények kerülnek, használják a vetésforgót is, ám itt még nem áll meg a vegyszermentesség.

A növénypárosítások is úgy kerülnek kialakításra, hogy az adott növények megvédjék egymást bizonyos kártevőktől. Emellett használnak permetleveket is, de természetesen csak környezetbarát készítményeket és növényi leveket.

A vegyszermentesen termesztett növényeket azonban nem szabad összekeverni a BIO zöldségekkel. Ahhoz, hogy egy zöldségre azt lehessen mondani, hogy BIO szigorú feltételeknek kell megfelelnie, egy vegyszermentesen termesztett növény nem lesz automatikusan BIO is, de ettől még jóval egészségesebb lesz, mint az, amelyet vegyszeresen védtek meg a kártevőktől.

Hol szerezhetjük be az így termesztett zöldségeket és gyümölcsöket?

Pe-Ki Lux Apartman Várpalota

Kép forrása: pekiapartman.hu

Az országban már számos helyen találhatunk a piacokon vegyszermentesen termesztett zöldségeket. A piacokat és a termelői piacokat érdemes felkeresni. Akkor is érdemes ezt megtenni, ha épp kirándulunk vagy nyaralunk és megnézzük a Thury Várat.

Ha éppen Várpalotán töltjük a szabadságunkat, és a helyi apartmanok egyikében szállunk meg, mint a Pe-Ki Lux Apartman Várpalota, és hozzá vagyunk szokva a vegyszermentes zöldségekhez, akkor a helyi piacot érdemes felkeresni.

Képek forrása: Pekiapartman.hu; Pixabay.com

Forrás: Pekiapartman.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.