Mozaik

Erre figyelj oda, ha fával tüzelsz!

Az ijesztő magasságokba szökött gázáraknak köszönhetően a fafűtés a reneszánszát éli. A képlet azonban sajnos nem olyan egyszerű, hogy az ember csak úgy rendel valami fát, és berakja a kályhába. Pontosabban ha így teszel, könnyen pórul járhatsz. Mire figyelj oda, ha fával akarsz tüzelni?

1. Csak száraz fával fűts!

Igazán hatékonyan fűteni csak száraz fával lehet. A nedves fa esetén ugyanis az égés során keletkező hő jelentős része nem a lakást fűti, hanem a fa víztartalmát párologtatja el. Az égés alacsonyabb hőfokon fog zajlani, ezért több korom és kátrány keletkezhet, ami a kályha vagy kandalló és a kémény belsejébe lerakódva tovább csökkenti a hatékonyságot.

Fontos tehát, hogy száraz fát rendeljünk, vagy hagyjunk időt a tűzifa kiszáradására. A fák nedvességtartalma kivágáskor 50% körül mozog, ennek 15-20%-ra kell csökkennie, ha hatékonyan akarunk fűteni. A nedvességtartalmat egy tűzifa nedvességmérővel lehet ellenőrizni. A fának fafajtól és vastagságtól függően elég lehet pár hónap a száradásra, de akár évekre is szüksége lehet (tölgy).

2. Megfelelően tárold a fát!

Nem mindegy, hogyan tárolod a fát. Ugyanis a tárolás során fog száradni, és ha nem vagy elővigyázatos, még mindig nedves lesz a tűzifád, mire itt a tél. Mire figyelj oda? Ha rönkfát rendelsz, egy láncfűrész segítségével vágd darabokra, majd egy hasítógéppel vagy fejszével hasogasd fel.

Ha erre első körben nincs időd, legalább a rönkfák kérgezését végezd el, ugyanis ha rajta hagyod a kérget, nem fog rendesen száradni. A legkomfortosabb természetesen az, ha készen áll a tűzifa a fűtési szezonra, és nem kell folyamatosan a fűrészeléssel és hasogatással bíbelődni.

tűzifa

Kép forrása: Freepik.com

A fa tárolásához a legideálisabb egy féltető. A fának ugyanis szüksége van rá, hogy járjon a levegő, a csapadéktól viszont meg kell óvni. És mi a helyzet a pincével, garázzsal?

Természetesen tárolhatsz ott is fát, de mivel zárt helyiségekben nem jár jól a levegő, inkább csak száraz tűzifa tárolására használd őket. A nedves fa nem fog a megfelelő ütemben száradni, és a korhadás is elindulhat.

A korhadás a féltető alá rakott fahasábokat is fenyegetheti. Fontos, hogy az alsó sort ne a földre tedd, hanem valami keretre, mert a talaj nedvességtartalma kikezdheti a drága pénzen vásárolt tüzelőt. A farakás mögött is érdemes egy néhány centis rést hagyni, mert akkor szabadabban tudnak szellőzni a hasábok.

Óvatosan a csalókkal!

Sajnos rengeteg megbízhatatlan kereskedő van ma Magyarországon, akik visszaélnek a vásárlók tapasztalatlanságával és jóhiszeműségével. Nagyon sokszor előfordul, hogy nem annyi fa érkezik, amennyit rendeltél, vagy száraz fát akartál vásárolni, a teherautón viszont frissen kivágott, nedves fadarabok vannak. És ha ott áll a fuvaros, már nehéz kiállni az igazunkért, főleg, ha nincsen módunk lemérni a fa mennyiségét vagy nedvességtartalmát.

Az ökölszabály az, hogy csak számlaképes, hiteles szállítási jeggyel és tűzifavásárlási tájékoztatóval rendelkező árustól vásároljunk. Figyeljünk oda arra is, hogy súlyra vagy térfogatra adják a fát, mert a súllyal nagyon könnyű trükközni, és a kereskedő érdeke az, hogy nedves fát adjon el, mert az nehezebb, mi viszont jóval kisebb fűtőértéket kapunk a pénzünkért.

Érdemes megbízható, ismerősök által ajánlott cégtől vásárolni, vagy legalábbis utánanézni a vásárlói értékeléseknek, ha ismeretlentől veszünk fát.

Nem tudod, mivel vágd fel a tűzifát? Segítünk!

Ha eldöntötted, hogy beüzelemed a fatüzelésű kályhát vagy kandallót, de még nincsenek meg a fa feldolgozásához szükséges eszközeid, azt ajánljuk, hogy keresd fel a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol rengeteg jó minőségű szerszám és eszköz közül válogathatsz!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.