Támogatott tartalom

Év vége és faktorálás – különösen jól járhatunk vele!

A december sok cég életében a pénzügyi év végét is jelenti, és természetesen nem mindegy, hogyan zárjuk az elmúlt 12 hónapot. A faktorálás segítségével nem kell arra várnunk, hogy üzleti partnereink utaljanak, hiszen 24 órán belül a pénzünkhöz juthatunk, így az éves teljesítményünket nem befolyásolhatják a hosszú fizetési határidővel kiállított számlák.

Évről évre egyre több cég dönt úgy, hogy él a faktorálás nyújtotta előnyökkel, így teremtve kiszámítható cash-flow-t és biztosítva a vállalat likviditását.

Mindegy, mennyire termékeny a föld, ha nem öntözik, a termés is elmarad a várttól. Ugyanez igaz egy vállalkozás működtetésére is: hiába magas a profit, ha nem áll rendelkezésre megfelelő tőke a kellő időben, a fejlődés elmarad, de biztosan lassabbá válik.

Mi is az a faktorálás?

Az üzleti életben egyre gyakrabban találkozunk hosszú, 60, vagy akár 90 napos fizetési határidővel kiállított számlákkal, de a 180 napos, vagy azt meghaladó határidők is előfordulnak.

Ez kétségkívül megnehezíti a pénzügyi tervezést, és likviditási gondokat okozhat – ha pedig nem adunk partnereinknek ilyen lehetőséget, könnyen lehet, hogy egy versenytársunkat fogják választani a rugalmasabb feltételek miatt.

Faktorálással ez a kényelmetlen helyzet elkerülhető, hiszen a kiállított számlák ellenértékének 90%-a már másnap a cégünk számláján landolhat, míg a fennmaradó 10%-kal az utalás tényleges teljesítését követően számol el a faktorcég.

Ezen felül további előny, hogy a faktorcég átveszi tőlünk a számlák nyilvántartásával és kezelésével járó adminisztrációs terheket, lehetővé téve, hogy csak az üzletre koncentrálhassunk.

Hogyan segít a faktorálás az év végén?

faktoring előnyeit tulajdonképpen egész évben élvezhetjük, hiszen cégünk cash-flow-ja kiszámíthatóvá, könnyen tervezhetővé válik, likviditásunk javul általa. A lassan csordogáló bevételekre való várakozás helyett az elvégzett munka után járó bevétel nagy részét szinte azonnal visszaforgathatjuk a cégbe.

Év végén ez különösen jól jöhet, hiszen ilyenkor a legtöbb ágazatban felgyorsulnak az események: már novemberben indul a sprint, és egészen december végéig hatalmas munkamennyiség zúdul a cégekre.

Általában ebben az időszakban megnő a forgalom, de megrendelések teljesítésén túl ez az az időszak, amikor elemeznünk kell az adott év teljesítményét és terveznünk kell a következő évet is.

A megnövekedett kereslet kielégítésére eleve több tőkére van szükség, ráadásul a számlákat és fizetési határidőket is figyelnünk kell. Ha ez nem lenne elegendő, számolnunk kell a saját munkavállalóink szabadságigényeivel, és figyelembe kell vennünk azt is, hogy üzleti partnereink is kevesebb időt töltenek az irodában.

Ilyenkor jön igazán jól, ha a számlák és bevételek nyilvántartását egy profi csapat végzi a faktorcégnél, a bevételeink pedig óramű pontossággal érkeznek, akár a számla kiállításának napján!

A Magnet Faktor által nyújtott üzleti támogatás azonban nem áll meg ezen a ponton: szakérőik könnyedén elérhetőek,  és a cég pénzügyeivel kapcsolatban örömmel adnak tanácsot. Az sem utolsó szempont, hogy a problémákhoz megoldásorientáltan, rugalmasan állnak, hiszen közös cél, hogy partnereik sikeresek legyenek.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.