Mozaik

Ez lett az ország legszebb birtoka 2023-ban

Tíz év alatt sikerült újjáéleszteni Magyarország egyik legfontosabb szarvasmarha tenyésztő vidékét Hajdúnánáson. Mára modern köntösben, ökológiai gazdálkodással zajlik az olyan őshonos fajok védelme, mint a szürkemarha. Az erőfeszítéseket nemrég díjazták is: Magyarország legszebb birtoka többek között a Greenman Kft. támogatásával a Kendereskert lett.

A hajdúnánási Kendereskert már a század közepe táján egyet jelentett a helyieknek a szarvasmarha tenyésztéssel. Az azóta eltelt évtizedek alatt azonban a virágzó terület lendülete megakadt, olyannyira, hogy a városvezetés 2012-től fogva sürgetőnek érezte az újjáépítést.

Helyi húsfeldolgozás, helyi ételek a közétkeztetésbe

A környezet, az istállók, a gazdasági terület felújítása helyi közfoglalkoztatott munkaerő segítségével zajlott, mely során az egyik legfontosabb lépés az egykori tanyaépület felújítása volt. Itt mára a hagyományőrzés jegyében élő pásztormúzeum is működik, ahol a háztáji gazdálkodás, a magyar őshonos állatok, a pásztorkodás hagyományai elevenednek meg.

Magyarország legszebb birtoka

Az ökológiai gazdálkodás mind a növénytermesztésben, mind az állattartásban érvényesül. A húst például helyileg dolgozzák fel és a helyi termelői piacon és húsboltban értékesítik, sőt, a közétkeztetésben is egyre nagyobb arányban a Kendereskertben termelt alapanyagokat használják fel.

Kiemelt céljuk ezzel a helyiek szemléletformálása: a saját magunk által megtermelt és előállított élelmiszer szeretete, az egészséges táplálkozás népszerűsítése mellett.

Magyarország legszebb birtoka a Kendereskert

A hely erőfeszítéseit most díjazták is: a Magyarország Legszebb Birtoka versenyben a Kendereskert nyerte el a Magyarország Legszebb Birtoka és a Magyarország Legszebb Gyümölcstermesztő és Kertészeti Birtoka díját is.

A Vállalkozók Országos Szövetsége mellett a verseny másik fontos támogatója egy veszprémi családi vállalkozás, a  Greenman Kft. volt.  “A Greenmannek nagyon hasonló a szemlélete a Kendereskertéhez: a fenntarthatóságban hiszünk és azon dolgozunk, hogy növeljük a magyar társadalom környezettudatosságát” – mondta el Peretsényi György ügyvezető.

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.