Tudástár

Ezeket a hibákat ne kövesd el ágaprítás során

Az ágaprítók használata sok előnnyel jár. Nemcsak megspórolhatjuk a zöldhulladék elszállítási költségét, de hasznos tüzelőanyaghoz, mulcshoz vagy komposztanyaghoz is juthatunk, újrahasznosítva a levágott ágakat és gallyakat. Az ágaprítók használata nem ördöngösség, ezzel együtt van néhány dolog, amire fontos odafigyelni, ha nem akarsz sérülést, kárt vagy kellemetlenséget okozni magadnak.

1. A nem megfelelő gép kiválasztása

Ha most tervezel ágaprítót vásárolni, esetleg bérlésben gondolkodsz, fontos, hogy alaposan utánanézz a különféle típusoknak és modelleknek. Manapság ugyanis már ágaprítók, ágdarálók és kombinált modellek széles választéka közül választhatsz.

Az ágaprítók nagyobb, erősebb gépek, amelyek vastag, akár 5 cm-es ágakkal is elbánnak, a darálók ezzel szemben kisebb kerti hulladék, pl. nyesedék és leveles gallyak ledarálására lettek tervezve. A kombinált gépek mindkét funkcióval rendelkeznek.

Mielőtt választanál, járj utána, milyen meghajtású (elektromos vagy benzines), teljesítményű és vágási átmérőjű gépre lenne igazából szükséged. Ha rosszul választasz, sokkal nehezebb lesz a munka, és a gépben is könnyebben kárt tehetsz, ha nem figyelsz oda.

Amennyiben gyakori használatra, nagy mennyiségű hulladék aprítására keresel gépet, válassz inkább nagyobb teljesítményű modellt, mert a kisebb teljesítményű gépek hamarabb elhasználódnak.

Zákány ágaprító

Kép forrása: Zákány Szerszámház / Ztrust BA770 benzinmotoros ágaprítógép

2. A biztonsági szempontok figyelmen kívül hagyása

Az ágaprító gépek használata nagy odafigyelést igényel, mert könnyen csúnya sérüléseket okozhatsz magadnak. Az alábbiakra figyelj oda:

  • Olvasd át a gép használati útmutatóját, hogy tisztában legyél a masina működési elvével és biztonságos használatával!
  • Használj védőfelszerelést! Húzz kesztyűt, hogy ne szúrják meg a kezeidet a kiálló gallyak, és vegyél védőszemüveget, hogy megvédd a szemed a kipattanó szilánkoktól. A benzines modelleknél pedig ajánlott a fülvédő használata, amivel a hallásodat óvhatod meg.
  • Ne tedd a kezed a pengék közelébe, ha a gép dolgozik vagy áram alatt van/be van kapcsolva a motorja. Karbantartás előtt is mindenképpen győződj meg róla, hogy ki legyen kapcsolva.

3. Az ágaprító túlterhelése

Fontos tisztában lenni a géped teljesítményével és vágási átmérőjével. Ellenkező esetben könnyen túlterhelheted, például ha nagyobb átmérőjű ágakat próbálsz meg aprítani vele, mint amire tervezték. Ilyenkor „leéghet” a motor, ami könnyen a gép tönkremeneteléhez vezethet.

A nedves törmelékkupacok, ágak vagy fűcsomók szintén túlterhelhetik a motort, ezeket semmiféleképpen ne tedd a gépbe!

Zákány benzinmotoros ágaprító

Kép forrása: Zákány Szerszámház / Ztrust BA 776B benzinmotoros ágaprítógép

4. A karbantartás elhanyagolása

Az ágaprítókat is karban kell tartani. A forgókéses gépek kései például egy idő után életlenné válnak, ami nagyobb terhet ró a motorra. Ellenőrizd a kések állapotát, és szükség esetén éleztesd meg őket!

Benzinmotoros gépeknél fontos, hogy az olajszintet se felejtsd el ellenőrizni, és pótold a hiányzó olajat, ha szükséges. A légszűrőket is érdemes időnként kicserélned.

Zákány Szerszámház: ha biztosra akarsz menni

Ha szeretnél jó minőségű ágaprítók széles választéka közül válogatni, keresd fel szerszám áruházunk, a Zákány Szerszámház oldalát! Ha pedig szeretnél további információkhoz jutni a kerti szerszámokkal kapcsolatban, iratkozz fel a hírlevélre, amin keresztül a legújabb termékekről, illetve az akciókról és aktualitásokról is értesülhetsz!

Képek forrása: Freepik.com; Zákány Szerszámház

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.