Támogatott tartalom

Figyelj a kutya jelzéseire, hogy ne száradjon ki!

Vannak olyan helyzetek, amikor fontos odafigyelni arra, hogy mennyit iszik a kutyád, mivel ellenkező esetben előfordulhat, hogy kiszáradás közeli állapotba kerül, vagy akár ki is szárad.

A nyári melegben, betegség alatt, erőteljesebb testmozgás után mindig ellenőrizd, hogy ivott-e a kutya, illetve azt, hogy nem mutatnak-e különböző jelek arra, hogy probléma lenne. Ha igen, akkor cselekedj azonnal és igyekezz mihamarabb pótolni a folyadékot.

Hogyan lehet pótolni a folyadékot?

Ha észrevetted, hogy nem volt víz a kutya előtt, akkor azonnal adj neki és egész nap álljon rendelkezésére tiszta tányérban megfelelő mennyiségű ivóvíz. Száraztáp helyett válts a BioZoo.hu nedves eledeleire, ezáltal az etetés során is folyadékhoz fog jutni. Ha ragaszkodsz a száraztáphoz, akkor azt öntsd fel vízzel, így már etetés közben is hidratálódni fog.

A kutyák imádják a kutya smoothie-t, ezt teheted az ételére is, belerakhatod az ivóvizébe, vagy nasiként is adhatod. Ha a kutya nem akar inni, akkor ezzel a kis trükkel ráveheted. Nagy melegben mindig legyen a számára árnyékos hely, sőt, akár egy hűtőmatracot is beüzemelhetsz.

Emellett túlzott melegben ne indulj vele hosszú útra és bárhová mentek, vigyél magaddal vizet. Akár egy kis fürdőzés is lehűtheti ilyenkor a testét.

Mikor érdemes arra gyanakodni, hogy a kutya kiszáradt?

Fontos tisztában lenni a tünetekkel, hiszen ilyenkor azonnal cselekedni kell. Ha az állat kedvetlen, visszahúzódó, energiaszegény, nem akar enni, a szemei beesettnek tűnnek, sötét a vizelete, akkor nézz be a szájába! Ha az ínye ragacsos, sűrű a nyála, vagy ha az íny megnyomásakor a fehérség azonnal elmúlik akkor valószínűleg a kutya a kiszáradás határán van.

Az orrát is megfigyelheted, hiszen ebben az esetben száraz, cserepes is lehet, ha pedig a tarkón lévő bőr összecsípésekor nehezen ugrik vissza a helyére, akkor ez szintén utalhat erre a problémára.

A kiszáradás okai

Egyes betegségek, mint például a vesebetegség, a parvo vagy a cukorbetegség is okozhat kiszáradást, emellett pedig bármilyen betegség, amelyben a kutya hány vagy megy a hasa, folyadékpótlás nélkül kiszáradáshoz vezethet.

Sok kutya annyira szeret mozogni, hogy nem figyel az ivásra. Ha hosszú sétára mentek, állj meg időnként és itasd meg kedvencedet. A nagy melegben is hamar elfogy a folyadékkészlete, ezért mindig figyelmeztesd arra, hogy igyon.

Az otthoni kezelés

Ha az állat általános állapota még jó, akkor lehet, hogy elegendő lesz az otthoni kezelés is. Itasd fecskendőből, többször kevés vizet adj neki. A fentiek szerint válts nedves tápra, vagy itass vele smoothie-t.

Ha rendesen iszik és a vizelete is megfelelő, akkor valószínűleg rendben lesz. Ha azonban nem fogadja el a folyadékot, csökken vagy megszűnik a vizelete, egyéb tüneteket produkál, akkor azonnal fordulj orvoshoz!

A kiszáradt kutyát a kórházban kivizsgálják és megállapítják a kiszáradás okát. Emellett azonnal elkezdik az infúziós terápiát, melynek során pótolják az elvesztett folyadékot, valamint különböző gyógyszereket is bejuttatnak az állat szervezetébe.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.