Tudástár

Fokhagyma termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozik, intenzív ízű, évelő növény. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, jól szárítható, tartósítható zöldség. Gyógyászati célra is használják, nemcsak a népi gyógyászatban ismert, fokhagymakapszula is készül belőle.

Számos házi, immunerősítő és megfázás elleni készítményben is használják, például mézbe keverve citrommal vagy gyömbérrel. Gombaölő és antibakteriális hatást is tulajdonítanak neki. A magas vérnyomás kezelésére kúraszerűen javasolják, mivel csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A fokhagyma jellegzetes illatát a benne található a kénvegyületek adják, emellett flavonoidokat, B és C-vitamint is tartalmaz.

Fokhagyma fajták

Ha szeretnénk a kertben fokhagymát termeszteni, több fajta közül választhatunk, melyek között hagyományos magyar, valamint francia fokhagyma fajták is találhatók. Őszi fokhagymát és tavaszi fokhagymát egyaránt termeszthetünk a konyhakertben. Az őszi fokhagymát jellemzően október elején-közepén, a tavaszi fokhagymát kora tavasszal (február vége-március eleje) kell elduggatni.

Tavaszi fokhagyma fajták

GK Lelexír: Államilag elismert makói fokhagymafajta, a legnagyobb hozamot, márciusi ültetéssel hozza, betakarítása, júliusra tehető. Jól tárolható, átlagon felüli fűszerező értékű fokhagyma, lombozata, alacsony növésű, ritkás. Gerezdjeit fehér színű, több rétegű buroklevél öleli körül.

Toscanor: Jól tárolható, elsősorban tavaszi ültetésű fokhagymafajta, nem fejleszt magszárat. Legkésőbb április végéig a földbe kell kerülnie, betakarítani július közepétől augusztus közepéig lehet. A fokhagymafejek hosszúkás gerezdekből állnak, melyeket fehéres-rózsaszín buroklevelek borítanak.

Őszi fokhagyma fajták

Makói őszi: Középhosszú tenyészidejű, híres, magyar fokhagymafajta, különleges fűszerező képességgel. Magszárat nem hoz, sűrű, közép-zöld színű lombozatot nevel. A hagymafejeket általában 8 gerezd alkotja. Október közepéig el kell ültetni, betakarítása június végén a legideálisabb.

Őszi B 15: Hosszan tárolható, magszárat képző, államilag elismert, magyar fajta. Lombozata erőteljes növekedésű és dús.

Germidour: Szeptember elejétől, november végéig ültethető őszi fokhagymafajta, mely nem nevel magszárat. Június elejétől, július elejéig lehet betakarítani. A nagyméretű hagymafejeket, formás, telt gerezdek alkotják. A takarólevelek lilás árnyalatúak, a fokhagymafej így lilás csíkokkal tarkított.

Sprint: Dús lombozatú, magszárat nevelő francia fajta, a többi őszi fajtánál rövidebb ideig tárolható. Erőteljes növekedés jellemzi, hazai körülmények között, hajlamos lehet a kifagyásra. Ez megelőzhető azzal, ha november végén ültetjük és takarással óvjuk a kelést a fagyoktól.

Betakarítása, akár már június elején is megkezdődhet. A nagyméretű hagymafejeket, ízletes, formás gerezdek alkotják, a fejeket lilásan csíkozott héj borítja.

Arno: Hosszan tárolható, magas terméshozamú francia fokhagymafajta. Magszárat nem nevel, lombozata nem túl sűrű. Kelése vontatott, ideális körülmények között is minimum 8-10 hetet vesz igénybe. A hazai teleket nagyon jól bírja, kicsi rá az esély, hogy kifagyjon.

Betakarítását legkorábban július elején kezdhetjük meg. Hagymái nagyméretűek, akár 15-20 gerezd is alkothatja őket. A hosszúkás gerezdek több gerezdkörön állnak. A héj rózsaszínes-fehér árnyalatú.

Thermidrome: Kora tavasszal és ősszel is ültethető francia fokhagymafajta. Nagyobb termésre őszi ültetés esetén lehet számítani. Betakarítása a Makói őszi fajtával egy időben történik. Dús, közép-zöld színű lombozatot nevel, hagymái szabályos alakúak és nagyok. Héja fehér színű, világos rózsaszín árnyalatú foltokkal.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

A fokhagyma igényei, gondozása

A fokhagyma viszonylag igénytelennek mondható, a kertben könnyen megterem, ha biztosítjuk számára az ideális körülményeket. A hőmérséklet igénye a különböző fejlődési szakaszaiban eltérő, de alapvetően átlagosnak mondható.

A kezdeti időszakban a hideget is jól tűri, a középső szakaszban inkább kellemes meleget igényel, később pedig 25 fok körül érzi a legjobban magát. A fényviszonyok hazánkban megfelelőek a foghagyma termesztés számára, mind a nappalhosszúság, mind a besugárzás tekintetében. Legjobban a napos, világos helyeket kedveli, de megél félárnyékban is, a teljes árnyékot azonban kerülni kell.

Frissen trágyázott talajba ne ültessük, ugyanakkor a talaj akkor a legideálisabb a számára, ha tápanyagban gazdag, így a megfelelő tápanyag mennyiségről az ültetés előtti évben célszerű gondoskodni. A fokhagyma jól tűri a szárazságot, kihajtáskor, illetve a száraz időszakokban azonban célszerű öntözésről gondoskodni, mert nagyon meghálálja.

A fokhagyma meglehetősen ellenálló növény, betegségek és kártevők nem igazán jellemzőek rá, ez azonban nem jelenti azt, hogy időnként ne támadná meg valamilyen kártevő vagy növénybetegség.

Jellemző kártevője a fonálféreg, a hagymalégy és a dohánytripsz is. Betegségek közül baktériumos rothadás, fuzáriumos betegség, szürkepenész és peronoszpóra károsíthatja.

A fokhagymával kapcsolatos további teendőként a rendszeres gyomlálást lehet még megemlíteni. A betakarítást akkor célszerű megkezdeni, ha a növény szára már elszáradt, a levelei pedig elkezdenek sárgulni. A felszedés után célszerű kiszárítani, koszorúba fonva hosszú ideig eltárolható száraz helyen.

A fokhagyma ültetése

A fokhagyma ősszel és tavasszal is ültethető, fajtától függően. Az őszi fokhagymát októbertől, a tavaszit pedig kora tavasszal, már február végétől duggathatjuk.

Az ültetéshez szép, egészséges, ép gerezdeket válasszunk. A talajt ültetés előtt célszerű előkészíteni, mélyen felásni. A fokhagyma ültetési mélysége kb. 3-6 cm, a gerezdeket egymástól 10 cm tőtávolságra, és kb. 25 cm-es sortávolságra ültessük.  Figyeljünk rá, hogy a megfelelő mélységbe kerüljenek a gerezdek, mivel, ha túl sekélyen ültetjük őket, kitolhatják magukat.

Az őszi fokhagymák estében célszerű enyhe lombtakarásról gondoskodni, a keményebb hidegek miatt, így korán ki fog hajtani. A fokhagymát ültetés után csak öntözni, és gyomtalanítani kell, de a felszedés előtti hetekben az öntözést is elhagyhatjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.