Friss tök és cukkini receptek, amelyhez csak egy tepsi kell
A nyár egyik legkedveltebb zöldségei közé tartozik a tök és a cukkini, amelyek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is. Ebben az írásban bemutatunk néhány egyszerű és finom receptet, amelyeket tepsiben készíthetünk el, így megőrizve a zöldségek frissességét és tápanyagait.
A tepsiben sült ételek előnye, hogy könnyen elkészíthetők és tökéletesen alkalmasak egy családi vacsorához vagy akár baráti összejövetelekhez is.
Tökös-cukkinis rakottas
Ez a rakottas recept ideális választás lehet azoknak, akik szeretik a laktató és ízletes ételeket. A tepsi használata során a zöldségek megőrzik vitamintartalmukat és ízüket, miközben a sajt és a fűszerek harmóniája tökéletesen kiemeli azokat.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű tök
- 2 közepes méretű cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy cheddar)
- 200 ml tejszín
- 3 tojás
- Só, bors, friss petrezselyem
Elkészítés:
- A tököt és a cukkinit vékony szeletekre vágjuk, majd egy nagy tepsibe helyezzük.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd a zöldségekre szórjuk.
- Egy tálban összekeverjük a tejszínt és a tojásokat, sóval és borssal ízesítjük, majd a zöldségekre öntjük.
- A reszelt sajtot egyenletesen elosztjuk a tetején.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt friss petrezselyemmel megszórjuk.
Cukkinis-tökös fasírt
A tepsiben sült fasírtok könnyebbek és egészségesebbek, mint a bő olajban sült változataik. Ez a recept különösen finom, ha friss zöldségekkel készítjük el.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű cukkini
- 1 közepes méretű tök
- 2 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 tojás
- Só, bors, pirospaprika, friss bazsalikom
Elkészítés:
- A cukkinit, a tököt és a sárgarépát lereszeljük, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a zöldségeket, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojásokat, majd sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük.
- Kisebb golyókat formázunk a masszából és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt friss bazsalikommal díszítjük.
Tökös-cukkinis lasagne
Ez a lasagne változat könnyebb és frissítőbb, mint a hagyományos húsos verzió. A zöldségek és a sajt tökéletesen kiegészítik egymást, így egy igazán ízletes ételt kapunk, főleg, ha egy jó minőségű tepsi van a segítségünkre a sütés során.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű tök
- 2 közepes méretű cukkini
- 250 g lasagne tészta
- 500 ml paradicsomszósz
- 200 g ricotta sajt
- 200 g reszelt mozzarella
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors, oregánó, bazsalikom
Elkészítés:
- A tököt és a cukkinit vékony szeletekre vágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomszószt, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, majd 10 percig főzzük.
- Egy tepsi aljára kevés paradicsomszószt teszünk, majd rétegezve hozzáadjuk a lasagne tésztát, a zöldségeket, a ricotta sajtot és a mozzarellát.
- Addig folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók, a tetejére pedig reszelt sajtot szórunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
- Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, hogy a szeletek szépen vághatók legyenek.
Sült cukkini parmezánnal
Ez a könnyű és ropogós étel tökéletes előételként vagy akár köretként is szolgálhat. A parmezán sajt íze tökéletesen kiegészíti a cukkini enyhe édességét.
Hozzávalók:
- 3 közepes méretű cukkini
- 100 g reszelt parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors, friss rozmaring
Elkészítés:
- A cukkinit vastagabb szeletekre vágjuk, majd egy tepsibe helyezzük.
- A fokhagymát apróra vágjuk és az olívaolajjal együtt a cukkini szeletekre szórjuk.
- Sóval, borssal ízesítjük, majd a reszelt parmezán sajtot egyenletesen elosztjuk a tetején.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt friss rozmaringgal megszórjuk.
Ezek a receptek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is, hiszen tele vannak friss zöldségekkel. A tepsi használata pedig lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan készítsünk el akár több fogást is, amelyek garantáltan elnyerik majd a család és a barátok tetszését.
Hirdetés (X)