Támogatott tartalom

Friss tök és cukkini receptek, amelyhez csak egy tepsi kell

A nyár egyik legkedveltebb zöldségei közé tartozik a tök és a cukkini, amelyek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is. Ebben az írásban bemutatunk néhány egyszerű és finom receptet, amelyeket tepsiben készíthetünk el, így megőrizve a zöldségek frissességét és tápanyagait.

A tepsiben sült ételek előnye, hogy könnyen elkészíthetők és tökéletesen alkalmasak egy családi vacsorához vagy akár baráti összejövetelekhez is.

Tökös-cukkinis rakottas

Ez a rakottas recept ideális választás lehet azoknak, akik szeretik a laktató és ízletes ételeket. A tepsi használata során a zöldségek megőrzik vitamintartalmukat és ízüket, miközben a sajt és a fűszerek harmóniája tökéletesen kiemeli azokat.

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű tök
  • 2 közepes méretű cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy cheddar)
  • 200 ml tejszín
  • 3 tojás
  • Só, bors, friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. A tököt és a cukkinit vékony szeletekre vágjuk, majd egy nagy tepsibe helyezzük.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd a zöldségekre szórjuk.
  3. Egy tálban összekeverjük a tejszínt és a tojásokat, sóval és borssal ízesítjük, majd a zöldségekre öntjük.
  4. A reszelt sajtot egyenletesen elosztjuk a tetején.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  6. Tálalás előtt friss petrezselyemmel megszórjuk.

Cukkinis-tökös fasírt

A tepsiben sült fasírtok könnyebbek és egészségesebbek, mint a bő olajban sült változataik. Ez a recept különösen finom, ha friss zöldségekkel készítjük el.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű cukkini
  • 1 közepes méretű tök
  • 2 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • Só, bors, pirospaprika, friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. A cukkinit, a tököt és a sárgarépát lereszeljük, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a zöldségeket, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojásokat, majd sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük.
  3. Kisebb golyókat formázunk a masszából és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Tálalás előtt friss bazsalikommal díszítjük.

Tökös-cukkinis lasagne

Ez a lasagne változat könnyebb és frissítőbb, mint a hagyományos húsos verzió. A zöldségek és a sajt tökéletesen kiegészítik egymást, így egy igazán ízletes ételt kapunk, főleg, ha egy jó minőségű tepsi van a segítségünkre a sütés során.

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű tök
  • 2 közepes méretű cukkini
  • 250 g lasagne tészta
  • 500 ml paradicsomszósz
  • 200 g ricotta sajt
  • 200 g reszelt mozzarella
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, oregánó, bazsalikom

Elkészítés:

  1. A tököt és a cukkinit vékony szeletekre vágjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, majd 10 percig főzzük.
  4. Egy tepsi aljára kevés paradicsomszószt teszünk, majd rétegezve hozzáadjuk a lasagne tésztát, a zöldségeket, a ricotta sajtot és a mozzarellát.
  5. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók, a tetejére pedig reszelt sajtot szórunk.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
  7. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, hogy a szeletek szépen vághatók legyenek.

Sült cukkini parmezánnal

Ez a könnyű és ropogós étel tökéletes előételként vagy akár köretként is szolgálhat. A parmezán sajt íze tökéletesen kiegészíti a cukkini enyhe édességét.

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű cukkini
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors, friss rozmaring

Elkészítés:

  1. A cukkinit vastagabb szeletekre vágjuk, majd egy tepsibe helyezzük.
  2. A fokhagymát apróra vágjuk és az olívaolajjal együtt a cukkini szeletekre szórjuk.
  3. Sóval, borssal ízesítjük, majd a reszelt parmezán sajtot egyenletesen elosztjuk a tetején.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Tálalás előtt friss rozmaringgal megszórjuk.

Ezek a receptek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is, hiszen tele vannak friss zöldségekkel. A tepsi használata pedig lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan készítsünk el akár több fogást is, amelyek garantáltan elnyerik majd a család és a barátok tetszését.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.