Tudástár

Galambbegy saláta termesztése – Tanácsok hobbikertészeknek

A galambbegy saláta vagy más néven madársaláta (Valerianella locusta) Európa mérsékelt égövi területeiről, illetve Kis-Ázsia és a Kaukázus vidékeiről származó, egynyári növény. Több európai országban, például Hollandiában és Franciaországban népszerű, mivel egy rendkívül ízletes, kellemes aromájú zöldségről van szó.

Hazánkban főként salátakeverékekben vagy önállóan csomagolva kapható az üzletekben, de a termesztése is egyre inkább teret hódít nálunk is. Termeszthető a kertben, de balkonládában is szépen megél, emellett a téli időszakban is szedhetünk belőle.

Népszerűségét annak is köszönheti, hogy magas a C és A-vitamin tartalma, gazdag antioxidánsokban, illetve béta-karotin és B9-vitamin tartalma is jelentős. Kalóriatartalma viszont meglehetősen alacsony, ezért a fogyni vágyók, és az egészséges életmód hívei számára kiváló alapanyag.

A galambbegy saláta igényei, termesztése

Mivel nem vízigényes, és szinte bármilyen talajtípusban megél, nagyon könnyen termeszthető zöldség. Emellett meglehetősen ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben is. Kertben is nevelhető, de az ősszel kiürült balkonládákban is nagyon szépen fejlődik.

Nagyon jó az önvető képessége, ha hagyjuk felvirágozni, akkor az elszórt magok segítségével könnyen meg tud telepedni a kertünkben.

A vetését ősz elejére vagy márciusra időzítsük, szórhatjuk a magjait foltszerűen, de arasznyi sortávolságra sorokban is. A magok vetési mélysége 2-3 cm, ősszel célszerű vékonyan betakarni földdel vagy komposzttal, bár nem mondható fagyérzékeny növénynek.

A csírázás idő kb. 14 nap, ebben az időszakban különösen figyeljünk arra, hogy ne telepedjenek meg a gyomok. A galambbegy salátára jellemző, hogy nem fejesedik, csak húsos leveleket növeszt.

A leveleket frissen célszerű fogyasztani, mert pár nap után már nem lesz olyan finom ízük. Ha folyamatos utánpótlásról szeretnénk gondoskodni, kéthetente célszerű újra elvetni.

Galambbegy saláta vetőmag vásárlás >>>

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.