Támogatott tartalom

Géplábak – Szintezőtalpak

Ismerkedés a gépépítő elemekkel.

Az ipari vagy mezőgazdasági felhasználásra szánt gépek építésekor gyakran megjelenik igény géplábakra, szintező talpakra. Ezeknek a géptalpaknak a legfőbb funkciója a tartó és teherbíró szerepük mellett, hogy egyenetlen talajon a gépek vízszintbe állíthatók (szintezhetők) legyenek. A géplábakat szállítópályáknál, alkatrész gyártó berendezéseknél egyaránt használják.

A géplábakat többféle szempont szerint kategorizálhatjuk. Meghatározhatjuk őket alapanyag szerint: Lehetnek fémből, műanyagból (általában erősített poliamid), rozsdamentes acélból, de gumiból is. Az esetek nagy többségében menetes szárral, csavarzattal szereltek. A csavar anyaguk szerint lehet horganyzott acél vagy rozsdamentes acél is.

Megkülönböztetjük a géplábakat talpátmérő alapján vagy legfúrhatósági szempontból is. Egyes géptalpak furattal rendelkeznek, ezáltal könnyen a padlóhoz rögzíthetőek. Némelyek nem lefúrhatók, de vannak amik furat nélküli típusok, mégis könnyen a talajhoz rögzíthetők.

Vannak fix csavarzattal és csuklós csavarral szerelt géplábak. A csuklós (másnéven: beálló) kivitelűek általában nagyobb szinteltérés kompenzálására alkalmasak. A géplábak nagy részét egy úgy nevezett „kontra” anyával a menetes száron is könnyen pozícionálhatjuk.

A géplábakat teherbírás szempontjából is megkülönböztethetjük. Van alacsony teherbírásra (100 kg-300 kg) úgy nevezett bútoripari gépláb, vannak közepes teherbírású géplábak, melyek 500 kg-1000 kg-os terhelésre is alkalmasak. E fellett már nagy teherbírású vagy extrém nagy teherbírásokról beszélünk. Létezik olyan gépláb, mely egymaga 7000 kg-8000 kg-os terhelés is képes tartósan elviselni.

Vannak speciális felhasználású géplábak is. Például olyanok, amiknek a talprésze valamilyen rikító színű (általában narancssárga vagy piros). Ezeket olyan helyeken szokták alkalmazni, ahol a munkavédelmi szempontok nagyon fontosak. Rikító színüknek köszönhetően a munkavállalók könnyen észreveszik azt, így elkerülhetőek a munkahelyi balesetek.

A géplábak számos esetben rezgéscsillapító funkciót is ellátnak. Vibrációt keltő gépek alá helyezik őket, melyek a talprészükben lévő gumituskó segítségével a keletkező rezgéseket könnyen csillapítják. A gumi talprész a rezgéscsillapító funkciója mellett csúszásgátló szerepet is elláthat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.