Támogatott tartalom

Hasznos tudnivalók az automata váltóolajról

Megnevezése rögtön elárulja, hogy automata váltóval szerelt autótípusokhoz való. De induljunk a dolgok elejéről és nézzük meg a váltóolajok ismérveit általánosságban!

Fő funkciói

A FilterABC-nél is kapható automata váltóolaj vagy manuális párjának legfőbb funkciója a váltószerkezet fém alkatrészeinek hatékony kenése. Ezzel a kenéssel tulajdonképpen a mozgó alkatrészek közti súrlódás csökkenthető egészen minimálisra. A váltó tökéletes működésének alapjául szolgáló pillér.

Tekintettel arra, hogy az igények meglehetősen széles skálán mozognak, szükség volt a kínálatot is ehhez igazítani. Nem mindegy, hogy az autó extrém nagy sebességgel közlekedik-e (pl.: versenyautók) vagy a sűrű sebességváltás okán az igénybevétel jelentősen eltér-e az átlagostól (pl.: rally autók).

Előbbi példák esetében a melegedés folytán sokkal nagyobb hőfokon kell tudniuk megtartani szerepüket. Mi ennek a lényege? Egyszerű, olyan váltóolajat vásároljunk, ami az autó szükségleteit tökéletesen kielégíti.

Hogyan készülnek a motorolajok?

Alapvetően bázisolaj és speciális adalékanyag formulák keverékéből áll. Gondos finomításon megy át, majd kiszűrik belőle az olyan részeit, amelyek károsak vagy éppen csak nem előnyösek a későbbi felhasználási cél tekintetében. Ez a művelet precíz, mérnöki munkát igényel, hiszen mindeközben a hasznos részeket véletlenül sem szabad kiszűrni.

A már említett adalékanyagokat pedig úgy kell kialakítani, hogy azok az olaj funkcionalitását segítsék és felerősítsék. Olyan tulajdonságokkal kell ellátniuk a végterméket, amelyek a súrlódás és károsodás elleni harcban ragyogóan szerepelnek. Nem mellékesen a rozsdásodás lehetőségének kiiktatása is fontos szerepet tölt itt be.

Elég csak belegondolnunk, hogy az időjárás is tudja mutatni rosszabbik oldalát. A megnövekedett hőség és a páratartalom sem minősül ilyenkor éppen barátinak.

Különbség a manuális és az automata váltóolaj között

Az első szembetűnő különbség az, hogy a manuális váltóolaj jóval sűrűbb automata társánál. Színük sem azonos: a manuális váltóhoz való barnás, míg az automatához illő vöröses (de lehet zöldes is) színben köszön vissza.

Nem véletlen ez a szín. Így könnyen meg tudjuk különböztetni más olajoktól (pl.: motorolajtól is). Egy biztos, az automata váltóolajoknak jóval nagyobb, szélesebb körű követelményeknek kell megfelelniük:

  • kenőréteg létrehozása a súrlódások elkerülése érdekében,
  • a viszkozitásból és az eredeti nyomásállóságból a különböző terhelések alatt sem szabad veszítenie,
  • a hajtómű fém alkatrészeit meg kell óvnia a rozsdásodástól,
  • hőelvezetési tulajdonsággal is kell rendelkeznie,
  • extraként kedvező hatást gyakorol az üzemanyag-fogyasztásra.

Rendkívül fontos, hogy az automata váltóolaj szintje az időszaki szervizek idején ellenőrzésre kerüljön. Így időben lehet intézkedni a cseréjéről, a beszerzését meg is valósíthatja a FilterABC-nél.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.