Támogatott tartalom

Hogyan kell szuvidálni? Útmutató kezdőknek

A szuvidálás manapság divatos kifejezés, mely egyre többször hallható a gasztroműsorokban. Jellemzően a profi szakácsok alkalmazzák, azonban egyre több háztartásban is próbálkoznak vele. Ahhoz, hogy ételeinket szuvidálva készítsd, speciális eszközökre lesz szükséged. Na, de mi is pontosan a szuvid és hogyan kell alkalmazni?

Pontosan mi az a szuvidálás?

A sous vide, vagy magyarosan szuvid egy professzionális főzési technika, melynek során a szuvidálni kívánt ételek egy légmentesen zárható tasakba kerülnek és állandó hőmérsékleten, oxigén mentesen készülnek el.

A sous vide során tehát nem a legmagasabb hőfokon van elkészítve az étel a sütőben vagy a forró serpenyőben, hanem minden élelmiszer a számára legoptimálisabb alacsonyabb hőfokon készül el.

Ennek következtében a főzési idő hosszabb lesz, azonban az ételek telt íze kárpótol a várakozás miatt. Ráadásul az ételek vitamin és tápanyagtartalma is megmarad, így sokkal egészségesebben tudsz táplálkozni.

A szuvidálás kellékei

A szuvidálás minden esetben azzal kezdődik, hogy az adott ételt egy speciális zacskóban elhelyezzük, amelyből eltávolítjuk a levegőt és légmentesen lezárjuk. Természetesen egy jó szuvidáló készülékre is szükséged lesz. Sokan attól tartanak, hogy a szuvidáláshoz egy hatalmas készüléket kell beszerezni, amely a fél konyhapultot elfoglalja. Ez azonban szerencsére nincs így. Nem a gép mérete a lényeg, hanem annak hatékonysága.

Szuvidálás egyszerűen!

A Lauben Sous Vide Stick egyik legnagyobb előnye a helytakarékos, kicsi mérete. A hosszú rúd méretű szuvid gép egy kijelzővel is fel van szerelve, amely minden fontos információt mutat, így semmit sem kell fejben tartanod.

A kijelzőről le tudod olvasni az aktuális hőmérsékletet, valamint a főzésből hátralévő időt. A Lauben Sous Vide Stick mellé két darab zipzáras zacskó is jár, így ezeket sem kell külön beszerezned. Mindössze egy edényre lesz szükséged ezenkívül, melynek legalább tizenegy centiméter mélységűnek kell lennie.

A kerek főzőrúd tartót az edény széléhez kell rögzítened, majd a tartóba kerül a Lauben Sous Vide Stick főzőrúd. Ezt követően töltsd meg az edényt vízzel. A főzőrúdon MIN és MAX jelzés mutatja, hogy mennyi vízre lesz szükséged. Az edényt mindenképp úgy helyezd el, hogy a főzőrúd kábelét csatlakoztatni tudd a hálózathoz.

A gomb segítségével be tudod állítani a főzési időt és a kívánt hőmérsékletet. Az ellenőrző dióda pirosan világít, ha a készülék be van kapcsolva. Kék színűre vált, ha a víz elérte a kívánt hőmérsékletet és zöld színű lesz a főzési ciklus végén.

Ha elkészítetted és beízesítetted a szuvidálni kívánt ételt, akkor helyezd el a zacskóban, melyet zárj le annak kétharmadáig. Ezt követően helyezd a zacskót az edénybe és a víz segítségével nyomkodd ki a benn maradt levegőt, majd zárd le teljesen a zacskót. Ettől kezdve a gép végzi a további feladatokat.

Az erős cirkulációnak köszönhetően akár a nagyobb mennyiségű étel elkészítése sem jelent problémát! A Lauben Sous Vide Stick főzőrúd segítségével te is könnyedén alkalmazhatod ezt a professzionális főző technikát és lenyűgözheted barátaid, családtagjaid!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.