Támogatott tartalom

Hogyan oldható meg a műanyag ablak beépítése?

A különböző nyílászáró típusok közül az egyik legnépszerűbbnek a műanyag változat számít. Nem hiába olyan közkedvelt, mivel számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik a többi kialakításhoz képest. Ma már a beépítése is többféle módszerrel megoldható, de ezekről érdemes még a művelet előtt tájékozódni.

A műanyag nyílászárók népszerűsége egyre nagyobb

Ezt pedig annak is köszönheti, hogy a beépítése is hatékonyabban megoldható, mint fa vagy alumínium esetében. Általában három különböző módszer érhető el a műanyag ablak telepítéséhez, amiben az RS Ablak is segíteni tud.

Ezek közül az első a hagyományos mód, ami tulajdonképpen azt jelenti, amikor a nyílások előre ki vannak alakítva például a falazat középső síkjában. Itt vissza kell számolni a külső, végleges szigeteléstől annyit, hogy az ablak elé szerelt tokos, vakolható redőny ne lógjon ki végül, ha az árnyékolástechnika ezzel lesz megoldva.

Hőtechnikai szempontból a külső falsíkra felhelyezett ablak jelenti a legjobb megoldást, mivel a belső síkra vagy középre helyezett nyílászáró esetében csökken a hőhíd nagysága. A hagyományos beépítés során purhabbal szigetelik és tokrögzítő csavarral rögzítik a tokot.

A következő módszer az úgynevezett RAL-szalagos technika. Ez Magyarországon még nem igazán terjedt el. Ez egy sokkal kifinomultabb megoldást jelent az ablak beépítésére. Ugyanakkor csak vakolt felületű és egyenes kávákon lehet alkalmazni.

Végül pedig ott van a műanyag ablak konzolos beépítése, amit általában passzívházak esetében alkalmaznak. Más típusú családi házaknál is lehet használni ezt a technikát. Energetikai szempontból ilyenkor a legjobb az ablakot minél jobban a falsík felé tolni, hogy a hőhíd a lehető legkisebb legyen.

Ha nem építkezünk, hanem felújítunk, a meglévő nyílászárókat cseréljük, akkor további megoldások közül is válogathatunk.

Akár a régi tokba is építhetjük az új ablakot

Ilyenkor nincs szükség bontásra. Általában akkor választják ezt, ha az ablak már elavult, megvetemedett, esetleg elkorhadt. A legtöbb esetben ezt jobb a tokkal együtt megtenni, de olykor előfordulhat az, hogy erre nincs lehetőség.

A legtöbbször ezt műemlék jellegű házaknál szokás választani. Elsőre gyorsnak és költséghatékonynak tűnhet ez a megoldás, de a gyakorlatban ez egyáltalán nincs így. Az új ablak méretét maximálisan a régi tok belső méretéhez kell igazítani.

Ha új nyílászárót tervezünk, az mindenképpen műanyag legyen

Nagyon sok érv szól amellett, hogy műanyag ablakokat szereljünk be. Kiváló hőszigetelési képességekkel rendelkeznek, ami környezettudatos világunkban kiemelten fontos tud lenni.

Ha már szigetelés, akkor képes arra is, hogy a külső zajokat kiszűrje, ezzel nyugodtabban tölthetjük otthon a mindennapjainkat. Hűtés és fűtés szempontjából is hatékony módszernek bizonyul, ha ilyen nyílászárókat építtetünk be.

A karbantartásuk, tisztításuk egyszerűen megoldható, keveset kell velük foglalkozni hosszú távon.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.