Tudástár

Hogyan permetezzünk ősszel: Tippek az őszi permetezéshez

Az őszi permetezés során lehetőségünk van előkészíteni növényeinket a következő tavaszi időszakra, minimalizálva a kártevők és kórokozók jelenlétét. A következő útmutatóban bemutatjuk, mikor és hogyan érdemes elvégezni az őszi lemosó jellegű permetezést.

Mikor és miért fontos az őszi lemosó jellegű permetezés?

Az őszi időszakban az időjárás változásai kedveznek a kórokozók elszaporodásának. Az őszi lombhullás után, még a tartós fagymentes időszakban, legalább 50%-osan lehullott lombozat mellett érdemes elvégezni a lemosó jellegű permetezést.

Ebben az időszakban a levegőben lebegő gombák és baktériumok száma megnő, és a növények sebein keresztül könnyen bejuthatnak a kórokozók. Az őszi permetezés hatékonyan csökkenti a következő tavaszi kártevők és kórokozók számát.

Hogyan készüljünk fel az őszi lemosó jellegű permetezésre?

Az őszi permetezés hatékonysága érdekében néhány alapvető lépést érdemes betartani. Kezdjük a kert alapos rendbetételével: gyűjtsük össze a lehullott leveleket és gyümölcsmaradványokat, hiszen ezeken is megtelepedhetnek a kórokozók.

Fontos az őszi metszés elvégzése is, ahol eltávolítjuk az elhalt, beteg vagy sérült részeket. Biztosítsunk a növényeknek jól szellőző, egyenletes napfényben fürdő környezetet, és távolítsuk el az egymásba növő ágakat.

Mivel érdemes permetezni ősszel?

Az őszi permetezés során a lombhullató és cserjés növényeket érdemes kezelni, főként a gyümölcsfák és bokrok védelme érdekében. Azonban kerüljük az erősen környezetre káros vegyszereket, és helyette válasszuk a környezetbarát alternatívákat.

Például a Greenman Agro mikrobiológiai készítmény kiegészítőként segítheti a növények immunrendszerét és stressztűrő képességét, támogatva a fenntartható kertgondozást.

Agro

Az őszi permetezés gondos tervezéssel és a megfelelő készítmények kiválasztásával lehet hatékony és környezetbarát. Kövessük az útmutatót, és készítsük fel növényeinket az őszi időszakra, hogy egy egészséges és virágzó kertben üdvözölhessük a következő tavaszt!

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.