Mezőgazdaság

Hogyan tudnak hatékonyan öntözni az őstermelők?

Az elmúlt években sajnos egyre többször volt forró és aszályos az időjárás, főleg abban az időszakban, amikor a földnek is csapadékra lett volna szüksége. Mindez a legnagyobb fejtörést az őstermelőknek okozza, hiszen ők azok, akiket a legnagyobb mértékben érint ez a probléma. De vajon, hogyan tudnak ennek ellenére is hatékonyak maradni? Cikkünkből most minden kiderül!

Az őstermelők praktikái

Talán a legfontosabb, hogy megőrizzék a talaj nedvességét. Nem szükséges azonnal az öntözéssel játszadozni, hiszen sokkal többet érnek el azzal, ha a növények tövében megmarad a víz. Minden őstermelő és gazdálkodó az egyensúlyi állapotot szeretné elérni, így muszáj előre tervezni, mint utólag gondolkodni azon, hogy mit is kellene tenni.

Honnan várható plusz utánpótlás?

A legtöbb esetben a csapadéktól várják a megoldást, ám sajnos, mint látszik, esőből egyre kevesebb van, főként a nyár eleji időszakban. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy a légköri csapadék mennyiségét ipari módon is be lehet folyásolni. Persze ez az őstermelőkre nem vonatkozik, így nekik máshogyan kell elérni a nedves talajt.

Hogyan tárolják az egyes talajok az esőt?

Valószínűleg azzal is mindenki tisztában van, hogy az egyes talajtípusok különböző módon és eltérő ideig tárolják a csapadékot. A homoktalajok általában sokkal szárazabbak, ezeknek az egyik legrosszabb a vízmegtartó képességük.

Az őstermelőknek az Alföldön gyűlik meg ezzel a fajta földdel a gondjuk, azonban ők is tudják, hogy egyes növényeknek pont erre van szükségük. Éppen ezért törekszenek arra, hogy a különböző területeken, különböző zöldségeket termeljenek.

A vályogtalajok azonban könnyebben művelhetőek, hiszen képesek akár nagyobb mennyiségű vizet is magukban tartani. Ehhez azonban biztosítani kell nekik, hogy a nedvesség ne párologjon el olyan könnyen.

Mi a helyzet az agyagos talajjal?

A legjobb vízmegtartó képessége az agyagtalajoknak van, azonban a növények nehezen jutnak hozzá ehhez a megmaradt nedvességhez. Az agyagtartalom függvényében lehetnek eltérések, hogy mennyire is hasznos ez a földtípus.

Nem mindegy továbbá az sem, hogy milyen munkagépeket alkalmaznak, hiszen muszáj elkerülni a tömörödöttséget. Az agyagos talaj teteje ráadásul nagyon könnyen ki tud száradni, amely az egyes növények számára nem túl előnyös.

Itt az őstermelők általában palackos megoldást, illetve esőztető rendszer alkalmazását szokták bevezetni.

Mi lehet még megoldás az őstermelők számára?

Az őstermelők számára azonban megoldást nyújthat egy minőségi Gardena esőztető webáruházból, amely szinte csak végső eszköz lehet a növénytermesztésben. Szinte lehetetlen annyit öntözni, hogy ugyanolyan eredményt érhessenek el, mint egy kiadós eső tenné.

Összegezve: Reméljük, hogy most már jobban átlátható a helyzet, amivel az őstermelők küzdenek az öntözés terén. Rengeteg praktikájuk van arra, hogyan akadályozzák meg a nedvesség elpárolgását, de sok esetben sajnos egyéb kiegészítőkre is szükség van annak érdekében, hogy megtermeljék mindazt, amiért dolgoznak.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mezőgazdaság

Comments are closed.