Támogatott tartalom

Így tartsd tisztán 4 lépésben a kerti medencét

Hamarosan beköszönt a nyár, a nyárral együtt pedig a forróság. Ez pedig egyet jelent a medence szezon kezdetével. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy miután felállítják a medencét, nem igazán foglalkoznak vele. A víz elkezd bekoszolódni, és egy idő után a fürdés sem lesz olyan élvezetes.

Pedig igazán nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy tisztán tartsuk a medence vizét. Egy kis odafigyeléssel minden nehézség nélkül elérhetjük, hogy egész nyáron kellemes legyen a víz, és bármikor csobbanhassunk egyet. Összeszedtük azokat a lépéseket, amelyek segítenek megőrizni a kerti medence tisztaságát és a víz frissességét.

1. Szabadulj meg a szennyeződésektől!

A legszembetűnőbb változás, amikor a víz tele lesz mindenféle kosszal. Belehullanak a fákról a levelek, tele lesz rovarokkal, vagy éppen a szél hordja tele porral. Ilyen piszkos vízbe nem szívesen merül bele senki. De ahelyett, hogy sorsára hagynánk a medencét, fogjunk egy hálót, és távolítsuk el a leveleket, a rovarokat, és minden szilárd szennyeződést, amely a víz felszínén lebeg.

Ha a medence alján homokot fedezünk fel, érdemes azonnal medence porszívóval kiszívni. Ne várjuk meg, míg centi vastagon áll a kosz. A speciális medence porszívóval percek alatt megszabadulhatunk a víz alján lerakódott piszoktól anélkül, hogy ki kéne üríteni a medencét.

A legkorszerűbb megoldást mindazonáltal a medence szűrő berendezés biztosítja. A medence tisztító rendszereknél több típusból is választhatunk. Használhatunk papírszűrős és homokszűrős vízforgatót is, de a lényeg mindkettőnél ugyanaz: folyamatosan keringetik a medence vizét.

A víz keringetésére egyébként egy egyszerűbb Pedrollo szivattyú is tökéletesen alkalmas. Az a fontos, hogy naponta akár 2-3 alkalommal is átforgassuk a medence teljes vízmennyiségét.

A papírszűrős vízforgatót általában kisebb medencéknél használják. Ez a típus viszonylag olcsó, habár pár év után cserére szorul. A homokszűrős változat jóval tovább bírja, és nagyobb teljesítményre képes. A medence szűrők működése közben a víz áthalad a szűrő részen, ahol a szilárd szennyeződések fennakadnak, így már csak a tiszta víz kerül vissza a medencébe.

Ez egy rendkívül hasznos és megtérülő beruházás, ezért akinek van saját medencéje a kertben, feltétlenül szerezzen be egy vízforgató berendezést.

2. Figyelj a helyes vízkezelésre!

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a tiszta víz nem csak esztétikai szempontból fontos. A különféle kisebb szennyeződések az emberi egészségre is veszélyt jelenthetnek, ezért kifejezetten fontos, hogy rendszeresen takarítsuk a medence vizét. Már ha sokat szeretnénk fürdeni kockázatok nélkül.

Az előbbi részben elmondtuk, hogy hogyan szabadulhatunk meg a szemmel is látható kosztól. De mi a helyzet azokkal a szennyeződésekkel, amelyeket észre sem vehetünk? A kerti medence vize tele lehet baktériumokkal, vírusokkal és algákkal. Ezek ellen egyedül a víz vegyszeres kezelésével védekezhetünk.

Amennyiben az egészségünk megőrzése a cél, nagyon ügyeljünk arra, hogy csak olyan szereket tegyünk a vízbe, amelyek nem károsak a szervezetünkre. A baktériumok és vírusok ellen javasolt a klór, vagy a bróm használata. Ezeket a szereket tabletta, vagy granulátum formában adhatjuk a vízhez.

Ahol kisgyerekek is használják a medencét, érdemes inkább brómot használni, mivel az kíméletesebb, kevésbé kezdi ki a bőrt és a szemet.

Az algák ellen a leghatásosabb vegyszer valamilyen algaölő. Ha uszodavíz tisztaságú vizet szeretnénk a saját medencékben is, használjunk pelyhesítő szert. A pelyhesítő összefogja a legapróbb szennyeződéseket is, kis pelyhekké alakítja őket, így pedig könnyebben eltávolíthatók.

A vegyszeres kezelés azonban csak abban az esetben lesz kellően hatékony, ha megfelelő a medence víz pH értéke. Az ideális érték 7,2 és 7,6 között van. Ezt az értéket pH-szabályozó folyadékkal érhetjük el.

3. A medencét is ellenőrizd!

Azon túl, hogy rendszeresen takarítjuk a vizet, magát a medencét sem árt hétről hétre megtisztítani. Ellenőrizzük a medence falait és alját. Ha kisebb foltokat találunk, sikáljuk le őket. Ellenőrizzük a medence szerkezetét is, ne legyenek hibás alkatrészek (pl. törött váz, lukas oldalfal, stb.).

Tisztítsuk rendszeresen a medence szűrőt, így garantálhatjuk a hatékony és hosszú ideig tartó működését. Szükség esetén cseréljük a szűrőt. A papírszűrő cseréje meglehetősen olcsó. A homokszűrő ugyan kicsit drágább, de ritkábban kell cserélni.

Ha pedig nem szeretnénk azzal kezdeni a nyarat, hogy órákon keresztül próbáljuk kitakarítani a medencét, akkor még a téliesítés előtt tisztítsuk meg. Így az új szezon elején nem kell megküzdeni a medencére száradt szennyeződésekkel.

4. Ügyelj a medence környezetére!

A medence tisztaságát a környezet is befolyásolja. Mielőtt felállítjuk a medencét, válasszunk egy olyan helyet, ahol viszonylag tisztán tudjuk tartani. Kerüljük a fás, bokros részeket, hiszen nem szeretnénk, ha a lehulló levelek egytől-egyig a medencében kötnének ki.

Ugyanígy, ne egy homokos, sáros területre tegyük, mert a ki-be mászkálás során irdatlan mennyiségű homokot fogunk behordani még akkor is, ha használunk lábmosót.

Használaton kívül minden esetben fedjük le medence takaróval. A medence takaró megóvja a vizet a külső szennyeződésektől, és segít melegen tartani.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.