Tudástár

Így tervezz hobbikertet lépésről-lépésre

Minden kert más és más méretű, formájú, tájolású. Mások a fényviszonyok, talajtípusok, a növényzet stb. Ebben a cikkünkben megpróbálkozunk azzal, hogy ötleteket és útmutatást adjunk, amelyek mentén az egyedi kertünkből kialakíthatjuk álom konyhakertünket, telis-tele magunk termelte ízletes terményekkel.

Ha eddig nem sok tapasztalatod van a növénytermesztésben, először kicsiben kezdd. 1-2 ágyás könnyebben elhelyezhető az eddig pihenő- vagy díszkertnek használt területünkön.

Tervezés megkezdése

Még mielőtt nekiesnénk egy kapával a gyepnek, tervezzük meg kis konyhakertünket! Először ismerkedjünk meg az alapokkal!

 • Készítsünk egy alaprajzot a kertünkről! Mérjük le a méreteit, vizsgáljuk meg az alakját, lejtését.
 • Nézzük meg, hol vannak fák, bokrok, különböző tárgyak.

Ez alapján rajzoljunk be az alaprajzba mindent. Próbáljunk meg olyan helyet keresni leendő ágyásunknak, hogy az minél kevesebb átalakítással járjon.

Talaj minősége

Három fontos információt érdemes megtudnunk talajunkról: az egyik a szerkezete, a másik a humusztartalma, a harmadik pedig a pH értéke.

 1. Két szélsőséges talajtípus van: a homok és az agyag. A homoktalaj szemcsés, színe világos, vízáteresztő képessége alacsony. Az agyagban a kötőerő nagy (lehet vele gyurmázni), jó a vízmegtartó ereje, színe szintén világos, tehát humusztartalma alacsony, amelynek pótlására mindkét esetben szükség van.
 2. A bolti virágföld sötét, benne lévő magas humusztartalom miatt, amely a természetes anyagok lebomlásával keletkezik, így magas a tápanyagtartalma, ezenkívül a homoktalajon javítja a vízmegkötő képességet, agyagos talajon pedig lazítja a kötöttséget.
 3. A pH érték meghatározást akár egy egyszerű YouTube videó alapján is könnyen elvégezhetjük. A legtöbb konyhakerti zöldségnövény az enyhén savas – semleges pH-n termeszthető sikerrel (5,5-7).

Fényviszonyok

Cél, az adott területekre eső napfény és árnyék időtartamának viszonylag pontos meghatározása. Ha olyan a kiszemelt területed, ahol naponta 6-8 óra közvetlen fény van, ott a fényigényesebb növények is jól érzik magukat, mint például a paprika. Ezért gondold végig, hogy kerted melyik évszakban mennyi fényt kap, melyik napszakban süt inkább oda a nap.

Szerszámok és eszközök

kerttervezés

Kép forrása: Canva.com

Nézzük miket szerezz be feltétlen, ha kertészkedésre “adod a fejed”:

 • Ásó
 • Villa
 • Kapa
 • Gereblye
 • Metszőolló
 • Egyéb eszközök: kesztyű, vödrök, kötöző anyagok, karók, füles kosár a betakarításhoz. Ha nagy a kerted és tervezel komposztálót is használni, szerezz be egy talicskát is.

Termesztéshez szükséges elemek

Talajjavítók

Amennyiben a fentiek alapján sikerül belőnöd a talajod minőségét, nagyjából megállapíthatod, mire van szüksége. Ha humuszpótlást igényel, szerezz jó minőségű érett komposztot, ha savanyítást, akkor kis tőzeggel vagy tűlevéllel tudsz rajta segíteni.

Mikro- és makrotápanyagokra mindenképp szükséged lesz! Segít a komposzt, a mulcsanyag (fűnyesedék vagy szalma), erjesztett növényi levek, természetes és bio tápoldatok.

Öntözővíz

A víz kincs, főleg a nyári kánikulában. Olcsóbb és takarékosabb megoldás, ha esővízgyűjtésre rendezkedsz be már az elején. A legjobb, ha meglévő ereszből meg tudod oldani a vízelvezetést, ehhez csak egy nagy esővízgyűjtő tartályt kell beszerezned. Ha öntözőrendszert szeretnél kiépíteni, érdemes szakemberrel konzultálnod

Komposztáló

A komposztáló szolgál majd arra, hogy a növények néhány hónap leforgása alatt érett komposzttá alakuljanak, amelyet visszajuttathatsz majd az ágyásaidba. A komposztáló lehet egyszerű keret nélküli komposztdomb, vagy keretes kialakítású.

Az ágyások

Méretek

Mérd fel, hogy mekkora és milyen alakú terület áll a rendelkezésedre a termesztéshez. Ha hosszúkás a terület, akkor érdemes soros művelésen gondolkodni.

kerttervezés

Kép forrása: Kreativfarmer.hu

Készíthetsz különféle ágyásokat. De figyelj, hogy maximum 1,5-2 méter szélesek legyenek azért, hogy az ágyás közepe karnyújtásnyira legyen. Az ágyások között pedig sorokat kell hagynod, ahol közlekedni fogsz, ez legyen minimum 50 cm.

Típusok

Többféle ágyástípus létezik. Van, amelyik szabadföldi (téglalap alakú, vagy spirál) van, amelyik magasított, ezeket akár kombinálhatjuk is kiskertünkben. Magaságyásaink lehetnek téglalap alakúak, de egyre gyakoribb az U alak is. A magaságyások mellett fontos még megemlíteni a dombágyást is, amelyekkel jól kihasználható a nap beesési szöge.

Mi a helyzet a háziállatokkal?

Ha van háziállatod, meg kell oldanod, hogy konyhakertedet ne forgassa el. Kutyák ellen kitűnő ötlet például a magaságyás, vagy ha egyszerűen csak körbekeríted a zöldségkerted.

A cicákat a különböző szegélyek nem zavarják különösebben, őket erős illatú növényekkel tarthatod távol: szagoltass velük meg néhány fűszernövényt, amelyik nem tetszik nekik, azt ültesd a védendő helyre.

Nyulak, kecskék, tyúkok sem valók a konyhakert környékére, és ha erdőkapcsolatos a kerted, a vadak ellen is védvonalat érdemes felállítani.

Kertterv véglegesítése

Ha mindent alaposan megvizsgáltál, véglegesítheted kerttervedet azzal, hogy berajzolod az általad kiválasztott területre a kiválasztott ágyástípust. Ezzel meg is van az első és legfontosabb lépés, már tudod, hogy hol fogsz kertészkedni.

Képek forrása: Kreativfarmer.hu; Canva.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.