Tudástár

Így védekezzünk a lótücsök ellen!

A lótücsök vagy más néven lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa) a lótücsökfélék családjába tartozik, Európa szerte gyakori. Zömök, hengeres testű rovar, testét finom szőrök borítják, barna színű, hossza kb. 3-5 cm, első pár lábai ásólábak.

A lótücsök, ahogy az ásólábai alapján sejthető, föld alatt élő rovar, mely főleg éjjel aktív, táplálékát rovarok, giliszták és növényi részek jelentik. A nedves talajba ás járatokat, mely során átrágja a növények gyökerét, ennek hatására a növények elszáradnak, esetleg megbarnulnak.

A lótücsök két év alatt fejlődik ki. Mivel érzékeny a hidegre, jellemzően mélyen a talajban, esetleg a komposztban vagy a trágyában vészeli át a telet.

Védekezés a lótücsök ellen

 A lótücsök elleni védekezésben a természetes ellenségei is segítségünkre lehetnek, mint például a vakond vagy a vetési varjú, de a baromfik is előszeretettel ritkítják őket. Ha tartunk baromfit, akkor a trágyát vagy a komposztot célszerű az ő közreműködésükkel megtisztítani, ugyanakkor ez még nem biztos, hogy elég lesz, hogy teljesen megszabaduljunk tőlük.

A lótücskök ellen csapdázással is védekezhetünk, ugyanis nyáron ezek a rovarok feljönnek a talajfelszínre, hogy párosodjanak. Ilyenkor célszerű fogóedényeket és terelőléceket kihelyezni. Egyéb időszakokban is használható ez a módszer, ilyenkor a járatok mentén próbáljuk kihelyezni a csapdákat.

A gazdaboltokban kaphatunk csalétkeket, de biológiai rovarölő szerekkel is tehetünk egy próbát. Ilyen például a Nemastar, mely melegvérű állatokra, emberre és növényekre egyáltalán nem ártalmas.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.