Tudástár

Így védekezzünk a pajzstetű ellen!

A pajzstetű nagyon sok szobanövényen valamint kerti növényen megtelepedhet és képes jelentős károkat okozni. Rengeteg pajzstetű faj ismert, közös jellemzőjük, hogy pajzsszerű védőburok védi őket.

Legtöbbször a levélnyelek közelében és a levélfonákon telepednek meg, ideális számukra a meleg, száraz környezet. A gyümölcstermő cserjéken, gyümölcsfákon és díszcserjéken gyakran mézharmatképződés, valamint fényes és ragacsos levelek is utalnak a jelenlétükre.

Ha kedvenc szobanövényünk fonnyadt, levelei sárgulni kezdenek és ragacsosak, az egész növény betegnek tűnik, nem hoz új hajtásokat, inkább csak vegetál, esetleg korompenész is megjelenik, akkor joggal gyanakodhatunk pajzstetűre.

A pajzstetű a növény nedveivel táplálkozik, miközben szívogatja legyengíti, alapvető tápanyagokat von el tőle. Nagyon könnyen megfertőzi a többi növényt is, ezért ha beazonosítottuk a kártevőt, azonnal cselekedni kell.

Védekezés a pajzstetű ellen

pajzstetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

Fák és cserjék esetében a tél végi lemosó permetezéssel, valamint a lárvarajzás idején, nyáron történő permetezéssel védekezhetünk a kártevő ellen. Utóbbi célra például a Karate rovarölő szert használhatjuk.

Mivel a pajzstetű számára kedvező a száraz, meleg környezetet, ezért megelőzésképp fontos a szobanövények párásítása. Ha a párásítás ellenére is megfertőződik a növény, első lépésként különítsük el és kezdjük el a kezelését.

Ha nem akarunk egyből bolti rovarölő szerhez nyúlni, házi módszerekkel is megpróbálkozhatunk. Ilyen például a növény szappanos vagy mosogatószeres vízzel történő lemosása. Étolaj, sampon és víz keverékéből olajos spray-t is készíthetünk.

Először mindig csak a növény egy kis részén próbáljuk ki a keveréket, és ha megbizonyosodtunk róla, hogy a növénynek nem árt, a kártevők viszont eltávolíthatók vele, akkor használjuk az egész növényen. Gyengébb fertőzés esetén elegendő lehet, ha alkoholos pamaccsal letöröljük a pajzstetveket.

Ha egyik módszert sem válik be, akkor használjunk rovarirtó szert, vagy, ha menthetetlennek tűnik a növényünk, inkább mondjunk le róla.

Bízunk benne, hogy tanácsainkkal tudtunk segíteni a pajzstetvek elleni küzdelemben!

Képek forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0Flickr / Szerző: Gilles San Martin / Licence: CC BY-SA 2.0

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.