Tudástár

Így védekezzünk a tripszek ellen!

A tripszek keskeny testű, szúró-szívó szájszervű rovarok, melyek mindössze 1-2 mm nagyságúra nőnek csak meg. Fő táplálékukat a növények nedve jelenti. Tripsz fajból rengetegféle létezik, az üvegházakban és kertekben főleg a dohánytripsszel (Thrips tabaci) és a nyugati virágtripsszel (Frankliniella occidentalis) találkozhatunk.

A tripsz kártétele

A tripszek nem válogatnak, a zöldségektől a dísznövényeken át a szobanövényekig mindenféle növényt megtámadnak. Az sem ritka, hogy már a palántákon megjelennek, és már a piacon vagy a kertészetekben megfertőzik a növényeket.

A leggyakrabban az uborkát, paprikát, és fejes káposztát támadják meg a zöldségek közül, szobanövények és dísznövények tekintetében pedig az orchidea, a gerbera, és a szegfű van tőlük leginkább veszélyben.

tripsz

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Chazz Hesselein, Alabama Cooperative Extension System / Licence: CC BY 3.0 US

A tripszek azáltal, hogy a növény nedveit szívogatják, kárt okoznak a levelekben, melyen fehéres, ezüstös színű elhalt foltok jelennek meg. A növény hajtásai és levelei nem fejlődnek megfelelően, emellett terméscsökkenés is tapasztalható. A tripszek súlyos fertőzést is okozhatnak, mivel a kártételük során vírusokat is terjesztenek.

Ha a levélen vagy a száron barna foltok jelennek meg, illetve az apró, csillogó felületű, fekete ürülékcseppeket tapasztalunk, akkor valószínű, hogy tripsszel van dolgunk.

Védekezés a tripsz ellen

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, de nem vagyunk benne biztosak, hogy valóban tripszek támadták meg a növényét, akkor érdemes ezt ellenőrizni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy sárga vagy kék színű ragacsos színcsapdákat helyezünk ki.

Ha megbizonyosodunk róla, hogy valóban tripszekkel van dolgunk, akkor bizony nem lesz könnyű feladat megszabadulni tőlük.

A tripszek gyérítése nem egyszerű feladat, mivel számos nemzedék fejlődik ki egy évben, emellett sokszor olyan helyen fejlődnek ki ezek a rovarok, ahová a növényvédő szert nem fogjuk tudni bejuttatni, például a virágok bimbójába, vagy a káposzta összezáródó leveli közé.

Ha az egyik szobanövényünkön tapasztaljuk a tüneteket első lépésben megpróbálhatjuk növényvédő szer használata nélkül orvosolni a problémát. Mossuk le a növényt langyos vízzel, és különítsük el a többi szobanövényünktől.

Ha a kertben ütik fel a fejüket a tripszek megpróbálkozhatunk permetező öntözéssel, komolyabb fertőzés esetén azonban ez a módszer kevésnek fog bizonyulni, és szükség lesz valamilyen növényvédő szerre. Ha van rá lehetőségünk, biológiai rovarölő szert használjunk, mint például a Naturalis.

Egyéb rovarölő készítmények közül a Mospilan lehet hatékony megoldás, de érdemes a szaküzletekben érdeklődni, hogy milyen lehetőségeink vannak, növényvédő szer tekintetében.

Képek forrása: Bugwood.org / Szerző: Chazz Hesselein, Alabama Cooperative Extension System / Licence: CC BY 3.0 US; Bugwood.org / Szerző: Bruce Watt, University of Maine / Licence: CC BY-NC 3.0 US;

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.