Tudástár

Így védekezzünk az amerikai lepkekabóca ellen!

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) Észak-Amerikában őshonos rovar. Európában először Észak-Olaszországban ütötte fel a fejét 1979-ben, és mivel meleg, száraz időjárást kedveli, egész Európában elterjedt.

Hazánkban egészen a 2000-es évekig nem találkozhattunk vele, ugyanis először 2004-ben jelenet meg a budapesti közterületeken és kertekben.

Az amerikai lepkekabóca válogatás nélkül minden növényt megtámad, legyen szó díszfákról, cserjékről, gyümölcsfákról, lágyszárú növényekről, de akár még gyomnövényekről is.

Ennek a rovarnak a lárvái és a fejlett egyedei egyaránt nagy károkat okoznak. Táplálkozáskor egyrészt gyengíti a növényt, másrészt mézharmatot is üríthet, mely a korompenész megjelenését segíti elő, tehát többféle módon is káros a növényekre. A kártétel felismerése meglehetősen egyszerű.

amerikai lepkekabóca

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute / Licence: CC BY 3.0 US

A kifejlett amerikai lepkekabóca 5-8 mm-es, szürkésfehér színű, sárga szemű, lepkeszerű rovar, mely pattanva közlekedik növényről növényre. Zöldes színű lárváin fehér színű viaszszálak találhatók.

A lárvák egy összefüggő, vattaszerű váladékban élnek, általában csoportosan. Ez a váladék a levelek fonákján vagy a hajtásokon a leggyakoribb.

amerikai lepkekabóca

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILAN

A felnőtt egyedek július közepétől egészen a nyár végéig rajzanak, októberben raknak tojást jellemzően a fák kéregrepedéseibe. A tojások áttelelnek, majd május környékén kifejlődnek belőlük a lárvák.

Az amerikai lepkekabóca elleni védekezés

A védekezés során az első lépés, hogy a fertőzött hajtásokat eltávolítjuk a növényről, majd megsemmisítjük.

Érdemes megelőzésben is gondolkodni, melyet úgy tehetünk meg, ha a fás szárú növények kérgét megtisztítjuk, megakadályozva a tojások áttelelését. Lemosó permetezéssel is védekezhetünk az áttelelő tojások ellen, melyet tél végén célszerű elvégezni. Ehhez leginkább az olajos készítmények a leghatékonyabbak.

A kifejlett rovarok és a lárvák ellen is végezhetünk permetezést, melyre a felszívódó hatású rovarölő szerek alkalmazhatóak.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Tibor Nagy / Licence: CC BY-NC-ND 2.0Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILANBugwood.org / Szerző: Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute / Licence: CC BY 3.0 US

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.