Tudástár

Így védekezzünk az üvegházi molytetű (liszteske) ellen!

Az üvegházi molytetű vagy más néven liszteske (Trialeurodes vaporariorum) egy gyakori kártevő, mely főleg üvegházakban vagy fóliasátrakban üti fel a fejét, de a szobanövényeket vagy akár a konyhakert növényeit is megtámadhatja.

Az üvegházi molytetű kifejlett alakjában egy apró, lepkeszerű rovar, mely alig 1 mm hosszú és fehér színű. Elsősorban a levelek fonákjára rakja a petéit, de a lárvái ás bábjai is károsítanak, melyek szintén a levél fonákján élnek. Évente több, akár 10 nemzedék is kifejlődik, így nagyon szapora kártevőnek mondható.

Az üvegházi molytetű kártétele

Az üvegházi molytetű kártétele nagy, és többféle módon is megmutatkozik. Egyrészt a növény nedveit szívogatja hátráltatva a fejlődésben. Ennek következményeképpen terméscsökkenésre számíthatunk.

Emellett mézharmatot is kiválaszt, amely azon túl, hogy ragacsossá teszi a leveleket, még a korompenész megjelenését is elősegíti. Ezen túl pedig még a vírusos betegségek terjesztésében is komoly szerepet játszik, így mindenképp védekezni kell ellene, ha felüti a fejét.

Védekezés az üvegházi molytetű ellen

A védekezés első lépés mindenképp az, hogy időben felismerjük az üvegházi molytetű megjelenését, vagyis a levelek fonákját mindig ellenőrizzük. Az is jó módszer, ha sárga, ragadós lapokat, színcsapdákat alkalmazunk, ezek segítségével azonnal felismerhetjük, ha liszteskék jelennek meg a kertben vagy az üvegházban.

Ezekre a megfigyelésekre azért is van szükség, hogy a védekezést azonnal megkezdhessük. Ha nagyon elszaporodnak a liszteskék, akkor jóval nehezebb dolgunk lesz, mintha időben észrevesszük és orvosoljuk a problémát.

Azzal jó, ha tisztába vagyunk, hogy az üvegházi molytetű petéi, bábjai és lárvái ellenállók, nem hat rájuk a rovarölő szer.  Így, ha a felnőtt példányokat, melyek az állomány legkisebb részét adják sikeresen is írtjuk az egyéb alakjaiból, hamar újra kifejlett kártevők lesznek. Ha időben lépünk, megelőzhető a további szaporulat.

Ha időben cselekszünk, akkor nem lesz lehetősége a liszteskéknek elszaporodni, így sokkal könnyebb dolgunk lesz a védekezés tekintetében is.

A szobanövények tekintetében az első feladatunk a fertőzött növény elkülönítése, illetve alkalmazhatunk langyos vizes lemosást is. Ha ez kevésnek bizonyul rovarölő szer is bevethető.

A szakboltokban kérhetünk segítséget a megfelelő vegyszer kiválasztásában, a kertben például a Mospilan jelenthet megoldást, de ha biotermesztésben is használható szert keresünk, akkor a NeemAzal, Naturalis vethető be.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Scot Nelson / Licence: Public Domain Mark 1.0

Friss cikkek innen:Tudástár

Comments are closed.